Doporučujeme

Vaříme s Gwyneth Paltrowovou: vyzkoušejte netradiční salát i polévku

  • 9
V dnešní uspěchané době se málokdo dovede zastavit a na pár hodin zapomenout na pracovní povinnosti, uvázat si kolem pasu zástěru a zavřít se v kuchyni plné vůní a chutí při přípravě rodinné večeře. Herečka a autorka oblíbených kuchařek Gwyneth Paltrowová si dala za cíl inspirovat ostatní.
Gwyneth Paltrow napsala kuchařku Je to tak snadné

Berte to s nadhledem

„Kamkoliv přijdu, všude potkávám lidi, kteří se potýkají se záplavou nejrůznějších povinností,“ napsala na úvod své kuchařky Je to tak snadné (s podtitulem recepty na každý den pro ty, co nestíhají), jež u nás vyšla na konci roku 2018, herečka Gwyneth Paltrowová.

Než se vrhla do sepisování receptů, zajímala se o to, po jaké kuchařské knize její známí a přátelé nejvíc touží. A ukázalo se, že po takové, která nabízí snadné a nepříliš časově náročné recepty na jídla pro rodinu i malou společnost.

„Sama jsem zažila spoustu večerů, kdy jsem zoufalá stála mezi dveřmi spíže a byla totálně ztracená. Neměla jsem ponětí, co uvařit, a většinou to skončilo těstovinami s máslem a sýrem nebo ohřátou plechovkou bio rajské polévky s grilovaným sýrem, někdy přišly na řadu i mražené pizzy,“ přiznává herečka s kulinárními ambicemi.

Svou knížku receptů prý považuje za jakousi svépomocnou cestovní mapu pro chronicky zaneprázdněné kuchaře a kuchařky. Najdou v ní recepty inspirované asijskou nebo indickou kuchyní, ale také tutovky odkazující na její zkušenosti nebo oblíbené americké podniky.

Zkuste si uvařit s půvabnou herečkou a držitelkou Oscara (za hlavní ženskou roli ve snímku Zamilovaný Shakespeare) o jejíchž spisovatelských a gastronomických počinech jste možná dosud nevěděli.

Pórková polévka s cuketou

Polévka z pórku a cukety

Ingredience:

  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 velké nebo 4 menší pórky, pouze jejich bílé části, očištěné a nakrájené na tenké plátky
  • 3 velké stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 4 střední cukety, podélně rozkrojené a nakrájené na půlměsíčky
  • 1,5 lžičky soli nebo podle chuti
  • špetka chilli

Pracovní postup:

  1. V pánvi se silným dnem nebo v litinovém hrnci zahřejeme olivový olej a orestujeme na něm pórek, občas promícháme. Trvá to asi 10 minut, dokud pórek nezměkne.
  2. Přidáme česnek, cuketu, sůl a chilli, pánev přiklopíme poklicí a na mírném plameni dusíme 10 minut nebo tak dlouho, dokud cuketa není měkká.
  3. Směs vložíme do vysokorychlostního mixéru, přidáme ještě 2 hrnky vody a najemno rozmixujeme.
  4. Polévku dochutíme solí a pepřem a podáváme teplou nebo studenou.
Kuře z pánve a la Zuni

Kuře z pánve a la Zuni

Zuni Café v San Francisku nabízí neuvěřitelné, široko daleko proslavené pečené kuře. Dokonalé jídlo na večerní párty!

Ingredience:

  • 1 celé kuře (1,5 – 2 kg, naporcované na 8 dílů)
  • 6 velkých stroužků česneku, neloupaných, rozdrcených plochou stranou nože
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu, najemno nasekaného
  • 1 lžička čerstvého tymiánu, najemno nasekaného
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 přepůlený citron (kůru předtím nastrouhejte)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 bagety, nalámané na asi pěticentimetrové kousky
  • 2 ančovičky, najemno nasekané a rozmačkané vidličkou
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 velké hrsti rukoly, brukve, kapusty, čekanky nebo čehokoliv zeleného, co máte rádi
  • klínky citronu (možno vynechat)

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Kousky kuřete naskládáme na pekáč či do pánve kůží nahoru a mezi ně dáme stroužky česneku.
  2. V menší misce promícháme rozmarýn, tymián, sůl, několik špetek pepře, citronovou kůru a 1 lžíci olivového oleje. Směs rozprostřeme na kuře, dbáme na to, aby se dostala také pod kůži.
  3. Kuře dáme do trouby a pečeme bez otvírání trouby 40 minut. Potom kuře vyndáme, obložíme ho salátem, přidáme půlky oloupaného citronu a promícháme s výpekem. Všechno zakápneme dvěma lžícemi olivového oleje a pečeme dalších 10 minut.
  4. Mezitím v menší misce smícháme ančovičky, vinný ocet a ¼ hrnku vody. Do větší servírovací mísy rozložíme rukolu.
  5. Kuře vyndáme z trouby a okamžitě ho přelijeme dresinkem z ančoviček – pomůže nám odlepit od pánve všechny chutné připečené kousky, byla by jich škoda.
  6. Z pekáče vyndáme bagetové krutony, dáme je do mísy s rukolou a dochutíme lžící olivového oleje a špetkou soli. Nahoru položíme kousky kuřete a mísu překryjeme alobalem.
  7. Stroužky česneku vymáčkneme ze slupky zpět do pekáče, vymačkáme také citrony.
  8. Dřevěnou obracečkou rozmačkáme stroužky česneku a seškrábněte ze dna pánve nebo pekáče všechny připečené kousky, které se mezitím oddělily díky ančovičkovému dresinku.
  9. Česnekovou šťávou přelijeme kuře i salát a zbývající šťávu dáme do zvláštní misky. Podávat můžeme s klínky citronu.
Bo bun salát

Bo Bun salát

Ingredience:

Na kuře:

  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1/4 hrnku rybí omáčky
  • 2 lžičky kokosového cukru
  • 4 plátky červené jalapeňo papričky se semínky
  • 12 nasekaných snítek čerstvého koriandru
  • 1 kousek čerstvého zázvoru (5 cm), nakrájený na plátky
  • 2 kuřecí prsa, vykostěná a bez kůže, naříznutá podélně tak, aby vznikly 4 plátky
  • 2 lžíce olivového oleje

Na křupavou šalotku:

  • 1 hrnek arašídového oleje
  • 3 šalotky nakrájené na tenká kolečka
  • sůl

Na dresink:

  • 1/2 hrnku citronové šťávy (asi ze 4 citronů)
  • 1/4 hrnku rybí omáčky
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 lžičky najemno prolisovaného česneku
  • 1/2 lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • velká špetka chilli

Na dokončení:

  • 100 g rýžových nudlí, změklých v horké vodě
  • 1 střední cuketa
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekané čerstvé bazalky
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekané čerstvé máty
  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 hrnky bílého zelí, najemno nasekaného (můžete nahradit červeným zelím nebo ledovým salátem)
  • 2 arménské okurky, podélně překrojené a nakrájené na půlměsíčky

Pracovní postup:

  1. Pro přípravu kuřete smícháme ve středně velké míse všechny přísady s výjimkou olivového oleje a v této směsi necháme maso při pokojové teplotě marinovat 20 minut až hodinu, nebo v ledničce přes noc.
  2. Pro přípravu křupavých šalotek rozehřejeme na velké pánvi arašídový olej a když je rozpálený, vhodíme do něj šalotky. Smažíme dvě minuty dohněda. Pak je vyjmeme z pánve a rozložíme na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se do ní vsákl přebytečný olej. Osolíme.
  3. Mezitím ve středně velké misce smícháme všechny přísady na dresink.
  4. Grilovací pánev zahřejeme na středním plameni a lehce potřeme olivovým olejem. Když je pánev rozpálená, opečeme na ní kousky kuřete, 5-7 minut z každé strany. Maso přendáme na prkénko a necháme 5 minut odpočinout. Pak je nakrájíme na tenké plátky.
  5. Ve velké míse smícháme rýžové nudle, cuketu, mrkev, bylinky, zelí a okurky. Salát rozdělíme do čtyř menších misek, nebo ho přendáme do velké servírovací mísy. Navrch rozložíme grilované kousky kuřete a posypeme je křupavou šalotkou. Dresink nalijeme do zvláštní misky, ať si každý může dochutit svůj salát sám.

  • Vybrali jsme pro Vás