V pátečním díle kuchařské show se Dita potká s kamarády a rozhodnou se uspořádat piknik ve Stromovce. Takže je potřeba uvařit něco rychlého a snadno dělitelného.
Ditino oko padne na jarní kuřátka, která připraví s citronem a tymiánem. Jejich výhodou je, že každý host dostane celé kuřátko a odpadá dohadování, kdo chce prsíčka a kdo stehýnko. Recept naleznete níže.
Ale vyhlášená kuchařka jako Dita nemůže přijít na piknik jenom s jedním chodem. Připraví si i lotrinský quiche, k tradičnímu sýru a slanině přidá mladý chřest. Z kuřecích jater v bio kvalitě udělá jemnou paštiku s barevným pepřem. Jako sladkou tečku upeče jablečné bábovičky s javorovým sirupem. Kamarádi na pikniku vypadají více než spokojeně.
Pošlete nám svůj recept na piknik a vyhrajte kuchařkuJaké jídlo si sebou berete na cesty? Co připravíte na piknik s rodinou nebo kamarády? Co si nachystáte na odpoledne u vody? Pošlete nám recept na piknikové jídlo a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 25. září. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme. V předchozím kole byla vylosována Dominika Gašparová s receptem na Kuřecí pálivou a kyselou polévku z Thajska, mezi zajímavé vyprošťováky podle nás patří i detoxikační voda a rajská omáčka s ovesnými vločkami. Všechny vaše soutěžní recepty najdete zde. |
Jarní kuřátka s citronem a tymiánem
Příprava 20 minut, pečení 40–50 minut, 6 porcí
- 100 g změklého másla + na vymazání
- 3 biocitrony
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1 hrst čerstvé majoránky
- 3 hrsti čerstvého tymiánu
- 6 jarních kuřátek
- sůl a čerstvě namletý pepř
Deník Dity P.Kuchařskou show v režii Davida Ondříčka uvidíte v pátek v 18:25 na Jedničce. |
- Předehřeju troubu na 200 °C. Plech vymažu máslem a připravím si kořeněné máslo: do mísy nastrouhám na jemném struhadle kůru z jednoho citronu, přidám máslo, česnek, majoránku, tymián, pepř a vše promíchám.
- Kuřátka omyju a osuším. Opatrně nadzvednu kůži na prsou, aby se vytvořila kapsa. Do ní vpravím část máslové směsi, přetáhnu kůži zpět a další částí směsi pomažu kuře na povrchu. Stejně to udělám se všemi kuřátky. Zbývající dva citrony rozkrájím na šestinky a vždy dva dílky dám do každého kuřete.
- Kuřátka osolím, opepřím, naskládám na plech prsíčky nahoru a dám je péct. Po 15–20 minutách kuřátka přikryju alobalem a peču dalších 20–30 minut. Na posledních 5 minut alobal sundám. Pak kuřátka vyndám z trouby a nechám je zakrytá alobalem 10 minut odpočívat. Podávám je s bramborami nebo s pečivem.