Doba přípravy: 85 minut
- 350 g mletého hovězího masa
- 150 g mletého vepřového masa
- 2 starší žemle
- 4 plátky slaniny
- 1 vejce
- 1 cibule
- 5 lžíce mléka
- 1 lžíce hladké mouky
- hrst jemně sekané zelené petrželky
- 2 stroužky česneku
- majoránka, pepř, sůl
- bílek na potření
1. Nakrájené žemle zalijeme mlékem a necháme nasáknout, poté je vymačkáme a smícháme v míse s mletým masem. Přidáme vejce, jemně nakrájenou cibuli, mouku, utřený česnek, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme.
2. Masovou směs rozložíme na potravinářskou fólii, překryjeme ji druhou fólii a dlaní opatrně rozprostřeme do co největšího obdélníku. Opatrně sejmeme fólii a směs rovnoměrně posypeme petrželkou. Pomocí dolní fólie směs svineme do rolády, opatrně přeložíme do pekáčku a mokrou rukou uhladíme.
3. Sekanou potřeme bílkem, poklademe plátky slaniny, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut dozlatova. Během pečení sekanou podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem.