Čtenářský recept: Jablkový dort "růže"

  2:18
Recept se přesně hodí pro období podzimu, kdy jablka dozrávají a je zdravější a lehčí variantou normálních dortů.Podáváme buďto s kopečkem vanilkové zmrzliny, nebo s domácí šlehačkou, do které jsme přidali kapku vanilkového extraktu.

Vyzkoušejte si jablkový zákusek podle receptu Barbory Suchánkové. | foto: pro iDNES.cz

Příprava 2 h, 8 - 10 porcí

Na těsto:

Soutěžte také o kuchařku Dity P.

Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

  • 160 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli

Na rozvar:

  • 3 jablka - oloupaná, zbavená jadřinců a nakrájená na kostky
  • 2 lžíce cukru
  • kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • špetka skořice
  • voda

Na ozdobení dortu:

  • 2 - 3 jablka
  • 1/2 lžíce cukru
  • šťáva z půlky citronu

  1. Na kostky nakrájená jablka dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla ponořená, přidáme cukr, skořici a citronovou kůru a vaříme asi 5 minut zakryté, poté rozšťoucháme a vaříme, dokud se neodpaří dostatečné množství vody, aby vznikla kaše. Necháme zchladnout.
  2. Mezitím, co se nám rozvar vaří, smícháme ingredience na těsto. Nejdřív všechny sypké ingredience spolu, pak přidáme máslo a promícháme a nakonec vejce. Když nám vznikne hladké těsto, dáme ho do igelitového pytlíku a necháme 30 minut chladnout v lednici.
  3.  2 - 3 jablka, podle velikosti jablek a formy, oloupeme a nakrájíme na tenoučké půlměšíčky. Dáme je do mísy s citronovou šťávou, aby nezhnědly.
  4. Těsto vyndáme z lednice a vmačkáme do dortové formy. Na dno rozetřeme rozvar a navrch skládáme jablečné půlměsíčky. Postupujeme od kraje formy a jablka skládáme dokola tak, aby se vždy trochu překrývala. Růže se nám už vytvoří sama. Před pečením posypeme asi půl lžící cukru.
  5. Pečeme asi 45 minut na 180 stupňů.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...