Korpus:
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 5 vajec
- 200g cukru
- 200g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 lžíce horké vody
Creme patissiere:
- 500ml mléka
- 100g cukru
- 3 žloutky
- 40g hladké mouky
- semínka z poloviny vanilkového lusku
Na zdobení:
- 500ml vyšlehané smetany
- malinový džem
- 500g marcipánu
- Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme do něj 100g cukru a vyšleháme. Žloutky vyšleháme do světlé pěny se zbylými 100g cukru, nakonec přišleháme vodu. Do žloutkové směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a bílkový sníh. Pečeme 1h na 150°C.
- Svaříme mléko se 3 lžícemi cukru a semínky z vanilkového lusku. Žloutky vyšleháme s cukrem, přimícháme hladkou mouku a po lžičkách přidáváme horké mléko. Až je celé mléko zašleháno do žloutků, vrátíme směs na sporák a vaříme do zhoustnutí.
- Upečený a vychladlý korpus 2x prořízneme a prostřední část odložíme stranou. Spodní část korpusu si položíme na pracovní desku, potřeme džemem a polovinou creme patissiere.Přiklopíme horním plátem korpusu a natřeme zbylým creme patissiere.Následně navršíme 2/3 ušlehané šlehačky tak, aby se nám vytvořil hezký kopeček.Nyní jej překryjeme odloženým prostředním plátem korpusu a tím, jak je pěkně pružný, nám dodá na dortu požadovaný vypouklý tvar.Celý dort kolem dokola pomažeme zbylou 1/3 vyšlehané šlehačky a dáme na chvilku do lednice ztuhnout.
- V mezidobí se kousek marcipánu obarvíme na růžovo, zbylý marcipán na světle zeleno a zabalený v potravinové fólii necháme chvilku před vyválením odpočinout.
- Pomocí provázku si změříme průměr dortu, vyválíme si na moučkovým cukrem posypané desce požadovanou velikost marcipánu a dort potáhneme. Z růžového marcipánu vymodelujeme růži, já jsem si ještě dort posypala okvětními plátky a necháme přes noc vychladit.