Čtenářský recept: Prinsesstarta

  20:18

| foto: pro iDNES.cz

Korpus:

Soutěžte také o kuchařku Dity P.

Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

  • 5 vajec
  • 200g cukru
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 lžíce horké vody

Creme patissiere:

  • 500ml mléka
  • 100g cukru
  • 3 žloutky
  • 40g hladké mouky
  • semínka z poloviny vanilkového lusku

Na zdobení:

  • 500ml vyšlehané smetany
  • malinový džem
  • 500g marcipánu

  1.  Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme do něj 100g cukru a vyšleháme. Žloutky vyšleháme do světlé pěny se zbylými 100g cukru, nakonec přišleháme vodu. Do žloutkové směsi přidáme mouku s práškem do pečiva a bílkový sníh. Pečeme 1h na 150°C.
  2. Svaříme mléko se 3 lžícemi cukru a semínky z vanilkového lusku. Žloutky vyšleháme s cukrem, přimícháme hladkou mouku a po lžičkách přidáváme horké mléko. Až je celé mléko zašleháno do žloutků, vrátíme směs na sporák a vaříme do zhoustnutí.
  3. Upečený a vychladlý korpus 2x prořízneme a prostřední část odložíme stranou. Spodní část korpusu si položíme na pracovní desku, potřeme džemem a polovinou creme patissiere.Přiklopíme horním plátem korpusu a natřeme zbylým creme patissiere.Následně navršíme 2/3 ušlehané šlehačky tak, aby se nám vytvořil hezký kopeček.Nyní jej překryjeme odloženým prostředním plátem korpusu a tím, jak je pěkně pružný, nám dodá na dortu požadovaný vypouklý tvar.Celý dort kolem dokola pomažeme zbylou 1/3 vyšlehané šlehačky a dáme na chvilku do lednice ztuhnout.
  4. V mezidobí se kousek marcipánu obarvíme na růžovo, zbylý marcipán na světle zeleno a zabalený v potravinové fólii necháme chvilku před vyválením odpočinout.
  5. Pomocí provázku si změříme průměr dortu, vyválíme si na moučkovým cukrem posypané desce požadovanou velikost marcipánu a dort potáhneme. Z růžového marcipánu vymodelujeme růži, já jsem si ještě dort posypala okvětními plátky a necháme přes noc vychladit.
Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...