Čtenářský recept: Babiččin úžasný ovocný kynutý koláč

  22:14aktualizováno  22:14

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
40 minut + 1 hodina

Množství
2 plechy, takže hodn

Těsto:
20 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké mouky
10 dkg cukru krystal
necelá kostička droždí
1/3 litru mléka
2 vejce
3 špetky soli
10 dkg másla
2 polévkové lžíce oleje
Tvarohová náplň:
2 tučné tvarohy
1 vejce
troška rumu
vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Libovolné ovoce ( jablka, meruňky, švestky, rybíz, jahody,... )
Posypka:
60 g másla
120 g hladké mouky
60 g moučkového cukru

Do velké mísy nasypeme obojí mouku, doprostřed do mouky si vařečkou uděláme dolík. Do dolíku nasypeme cukr krystal a na cukr rozdrolíme droždí. Ohřejeme si mléko na vlažno a z ohřátého mléka několik lžic nalijeme do dolíku na droždí. Čekáme, než nám vzejde kvásek. Mezitím ve zbylém mléce rozkvedláme vejce a prozatím odložíme. Rozpustíme si máslo a do rozpuštěného másla přidáme olej. Jakmile nám vzejde kvásek, nalijeme do mísy mléko s vejci a trošku zamícháme, přidáme sůl a nakonec vlijeme už trochu zchladlou směs másla a oleje. Těsto pořádně vypracujeme pomocí hnětače ( klidně i ručně vařečkou, ale je to pracnější ), poprášíme lehce hl. moukou a zakryjeme utěrkou, odložíme na teplé místo a necháme hodinu vykynout. Pokud nám těsto nechce při pokojové teplotě kynout, klidně ho strčíme i s utěrkou do trouby zapnuté na sotva 50 stupňů. Po vykynutí si těsto po půlce "vylijeme" na 2 vymazané plechy a pomocí stěrky ho rozetřeme po celém plechu. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, kterou si vytvoříme v mezičase, když nám těsto kyne, tím, že smícháme všechny suroviny na náplň. Na tvaroh poklademe nakrájené omyté ovoce a ovoce posypeme posypkou, kterou si taktéž uděláme v mezičase kynutí ( opět smícháme všechny suroviny na posypku a ručně uhněteme ). Pečeme v předehřáté troubě na cca 175 stupňů. Doporučuji péct po jednom plechu a pečeme tak 15 - 20 minut ( poznáme podle okrajů, jakmile zezlátnou ).

Poznámka
Koláč je opravdu výborný, těsto je velmi jemné a nadýchané. Je skvělý ve všech ovocných variantách, pokud si ovšem zvolíme ovoce, které je kyselejší ( rybíz, jablka,... ) doporučuji ještě před pečením posypat ovoce vanilkovým cukrem ( jablka i skořicí ).

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

RECEPT DNE: Vepřová panenka na středomořský způsob

Vepřová panenka na středomořský způsob

Už máte dovolenou za sebou? Pak si ji můžete připomenout vynikající vepřovou panenkou na středomořský způsob. Rozhodně...

Najdete na iDNES.cz