Doporučujeme

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

  • 6
Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k obědu nebo k večeři báječnou chřestovou specialitu. Není to žádná věda a chřest je navíc nejen lahodný, ale také prospívá našemu zdraví. A využijete ho i při jarní grilovačce.
Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Krémová polévka z bílého chřestu se špenátem

Ingredience na 4 porce:

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • vrchovatá hrst listů baby špenátu
  • restované piniové oříšky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Nejdříve z chřestu odstraníme dřevitější konce. Možná jste slyšeli, že se mají uříznout nožem, ale lepší je odlomit je zhruba ve dvou třetinách chřestové paličky. Potom chřest oloupeme, dobře to půjde škrabkou na brambory, a to tak, že odstraníme všechna tuhá vlákna. Nakrájíme ho na kratší kousky a dáme stranou.
  2. V hrnci na rozpáleném oleji necháme zesklovatět oloupanou a nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený chřest a zalijeme vývarem. Necháme na mírném plameni probublávat asi 20 minut.
  3. Nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem společně se smetanou ke šlehání. Prohřejeme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Na pánvičce necháme rozpustit máslo a necháme na něm zavadnout lístky špenátu. 
  5. Polévku nalijeme do talířů a ozdobíme špenátem a restovanými piniovými oříšky.

Tip: Při vaření můžete do polévky přilít deci bílého suchého vína, bude mít výraznější chuť.

Slaný koláč s chřestem a rajčaty

Slaný koláč s chřestem a rajčaty

Ingredience na kulatou formu:

  • 1 balení listového těsta
  • hladká mouka na podsypání
  • 1/2 svazku mladého zeleného chřestu
  • 8 cherry rajčátek
  • 5 vajec
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá pažitka

Pracovní postup:

  1. Listové těsto vyválíme na pomoučeném válu a vyložíme jím kulatou koláčovou formu.
  2. Chřest omyjeme a odstraníme dřevnaté konce. Nakrájíme ho na menší kousky.
  3. Rajčata omyjeme a nakrájíme je na kolečka.
  4. V míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem a vmícháme nasekanou pažitku.
  5. Směs nalijeme na těsto, které jsme na několika místech propíchali vidličkou. Poklademe ji kousky chřestu a rajčat a vložíme do předehřáté trouby.
  6. Koláč pečeme asi 40 minut na 180 °C. Pak vyjmeme, necháme trochu zchladnout a teprve potom krájíme a servírujeme.

Tip: Na koláč můžete přidat také nasekanou šunku.

Grilovaný losos s chřestem a brambůrkami

Grilovaný losos s chřestem a brambůrkami

Ingredience na 4 porce:

  • 4 porce lososa
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 400 g menších brambor
  • sůl a pepř
  • olivový olej citronová šťáva
  • čerstvé bylinky

Lososa osolíme, opepříme, lehce potřeme olejem a citronovou šťávou a poklademe bylinkami. Zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladničce odležet asi půl hodin.

Pracovní postup:

  1. Brambory i se slupkou vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut na mírném plameni. Scedíme a odneseme ke grilu.
  2. Na grilu pak společně opečeme naložené maso, předvařené brambory i chřest, který jsme předtím zbavili dřevnatých konců a lehce ho potřeli olejem.
  3. Brambory a chřest sejmeme z grilu, osolíme a opepříme, a podáváme s grilovaným lososem a bylinkami.

Letní grilování - Zelenina

  • Vybrali jsme pro Vás