Pondělí 30. března 2020, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. března 2020 Arnošt

Pražané mění stravovací návyky. Boomem jsou hamburgry a hotdogy

  9:22aktualizováno  9:22
Méně nudlí a rýže. Zato více hamburgrů. To je momentální trend rychlého občerstvení v metropoli. Přibývá bister, kde vaří z čerstvých surovin. Přibývá také podniků, kde se specializují na americkou kuchyni.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Pražané mění své stravovací návyky. Vedle klasických fast foodů, jako je McDonald’s či KFC, stále častěji vyhledávají takzvané fast casual restaurace. Jde o zcela nový trend, který si bere za vzor západní města Evropy.

„Odstartovalo to zhruba před deseti lety v Londýně. Klasické fast foody se tam přerodily do něčeho, čemu se právě říká fast casual. Jde o podniky, ve kterých zákazník dostane rychle jídlo, které si může vzít i s sebou. Tato jídla jsou však dělaná z čerstvých surovin, a hlavně dobře. Funguje to skvěle,“ popisuje Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

Jeho slova potvrzuje Pavel Suchánek, zakladatel společnosti Restu, která mapuje pražské restaurace a nabízí lidem možnost on-line rezervace. „V Praze se čím dál častěji objevují bistra s konceptem jednoduchého stravování, která nabízejí třeba kombinace typu polévka a sendvič nebo polévka a salát,“ říká Suchánek.

Z průzkumu, který jeho společnost nedávno dělala speciálně pro MF DNES, vyplývá, že vůbec největšího rozmachu v Praze dosahuje americká kuchyně. A to nejen v případě zmíněných bister rychlého občerstvení, ale i klasických restaurací. „Burgry letí. Lidem začaly chutnat. Zjistili totiž, že se z toho dá udělat parádní jídlo, že to není vždycky jen nějaký karbanátek,“ říká Vaněk.

Nej pražských podniků

  • Nejvíce podniků na území města je v Praze 1 (31 procent), nejméně v Praze 7 (5 procent).
  • Nejvíce navštěvované podniky jsou i vzhledem k počtu v centru metropole (41 procent). Nejméně navštěvovanou částí je Praha 9, která obslouží 2 procenta lidí.
  • Nejlépe hodnocené podniky jsou na území Prahy 7, nejhůře hodnocené se nachází v Praze 3.
  • Rozložení kuřáckých a nekuřáckých podniků v Praze: Celkem 3 procenta všech podniků jsou kuřácká, nekuřáckých je 14 procent a zbylých 83 procent restaurací má jak kuřácké, tak nekuřácké prostory.
  • Nejčastěji lidé vyhledávají ryze nekuřácké restaurace. Jde o 50 procent ze všech respondentů. Celkem 46 procent lidí zpravidla chodí do podniků, které mají prostory jak pro kuřáky, tak pro nekuřáky. Zhruba 4 procenta lidí cíleně vyhledávají kuřácké podniky.
  • Největší zastoupení mají v Praze české restaurace, dále mezinárodní a italské podniky. Lidé mají největší zájem o americkou kuchyni, následuje japonská.

Pozn.: Průzkum pro MF DNES prováděla společnost Restu, která čerpala ze své databáze restaurací. Ta v Praze čítá celkem čtyři tisíce podniků. Hodnotí je více než 120 tisíc lidí. Právě na základě jejich zkušeností výzkum vznikl.

Podle odborníků na gastronomii v Praze poslední dobou přibylo podniků, které se na americkou kuchyni specializují a pro svá jídla používají kvalitní suroviny. Hamburgry však nejsou jediným druhem amerického jídla, který si Pražané žádají.

Na oblíbenosti stále více získávají hotdogy. Ne však klasické české párky v rohlíku, které je možné koupit za dvacet korun na vlakovém nádraží či u stánku v centru metropole. „Jde většinou o kvalitní maso a kvalitní pečivo doplněné zeleninou, omáčkou nebo cibulí,“ vysvětluje Suchánek.

Městské části, které „letí“

Gastronomicky živou čtvrtí se podle něj v poslední době stává především Karlín. Právě tam se objevují zcela nové a netradiční podniky.

Oblíbenou lokalitou nových restauratérů také dlouhodobě zůstávají Vinohrady. „Naopak někteří z větších hráčů na trhu, kteří provozují restaurační řetězce, se nově vydali do Holešovic nebo do Stodůlek,“ dodává Suchánek.

Vůbec nejlepší pověst mají podniky na území Prahy 7. Přitom právě sedmá městská část je tou, na jejímž území je v rámci první desítky městských částí vůbec nejméně podniků.

Zatímco například v Praze 1 se nachází třetina všech pražských restaurací, v Praze 7 je to pouhých pět procent. Často se jedná o kavárny, čajovny či například cukrárny s posezením. Právě to dává Praze 7 vysoké hodnocení. Naopak nejhůře prý návštěvníci vnímají žižkovské provozovny.

Na pražském Smíchově nabízejí dokonce obří burger s kilem masa:

Přestože v metropoli neustále přibývá neotřelých podniků, které nabízejí netradiční jídla, pomyslný monopol stále drží české restaurace. Přívlastek „české“ si však ve skutečnosti může dovolit používat jen malé procento z nich. Řada těchto podniků totiž ve snaze zavděčit se co nejširšímu spektru zákazníků nabízí ve svém jídelním lístku různé mezinárodní pokrmy.

Kromě českých restaurací a těch, které nabízejí zmíněný mezinárodní „mišmaš“, mají v Praze jedno z největších zastoupení restaurace italské. Boom v posledních letech zaznamenaly také asijské podniky. Kromě těch, které se specializují na sushi, v poslední době přibylo především vietnamských bister. Jejich rozmach však podle Suchánka již dosáhl svého vrcholu.

Nekuřácké podniky vedou

Kromě kvality jídla, chování obsluhy a celkového vzezření podniku hraje podle odborníků velkou roli také to, zda je restaurace kuřácká, či nekuřácká. „V tomto ohledu jsou vůbec nejčastěji navštěvované právě nekuřácké podniky,“ popisuje Suchánek výsledky průzkumu.

Prvenství v tomto ohledu drží Praha 6. Na jejím území se totiž nachází absolutní minimum ryze kuřáckých restaurací. Jejich procentuální počet je v poměru k ostatním městským částem téměř nulový.

Nejvíce kuřáckých podniků je naopak v Praze 1 a 10. Nutno však dodat, že většina pražských restaurací má jak kuřácké, tak nekuřácké prostory. V návštěvnosti kuřáckých restaurací vede Praha 7. Nekuřácké podniky jsou nejvíce navštěvovány v Praze 3.

Autor:

Karanténa v Česku

Karanténa v České republice byla prodloužena do 1. dubna do šesté hodiny ranní. Od čtvrtka 12. března platí také třicetidenní nouzový stav. Během těchto opatření platí zákaz volného pohybu na území celé republiky s výjimkou cest do zaměstnání, na nákup, k lékaři a dalších specifikovaných činností.

Roman Prymula, Jarmila Rážová, Ladislav Dušek, Petr Husa, Rastislav Maďar

  • Nejčtenější

Dva motorkáři zemřeli při nehodě nedaleko Poděbrad. Silnice hodiny stála

Dva motocyklisté zemřeli v sobotu odpoledne na následky dopravní nehody, ke které došlo nedaleko Poděbrad na silnici...

Škoda Auto prodloužila odstávku, výroba nepojede nejméně do půli dubna

Největší český zaměstnavatel, automobilka Škoda Auto, prodloužila kvůli koronaviru odstávku výroby nejméně do 14....

Povinnost mít roušku porušilo v Praze čtyři tisíce lidí, pokuta nepadla

Strážníci v Praze doposud přistihli zhruba čtyři tisíce lidí, kteří i přes nařízení kvůli koronaviru neměli zakrytá...

Muž najímal ženy jako zapisovatelky, pak je opíjel a sexuálně zneužíval

Pražská policie zadržela muže, který ženám nabízel brigádu, pak je opil a znásilnil. Kriminalisté případ stále...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nakažených koronavirem je 1 394, mezi nimi i lékař a sestra z Bulovky

K úternímu podvečeru bylo v České republice podchyceno již 1 394 lidí s nákazou COVID-19. Jsou mezi nimi například i...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Praha dezinfikuje domy, které slouží turistům k pronájmům přes Airbnb

Epidemie koronaviru zcela umrtvila cestovní ruch v Praze. To se podepsalo třeba i na kontroverzních krátkodobých...

Autobusy v Praze přejdou na prázdninový režim, prodlouží se intervaly

Na další úpravy jízdních řádů autobusových linek se od soboty musejí připravit cestující v Praze. Autobusy přejdou k...

V zahradnictvích teď vedou bylinky i jiné plodiny k jídlu, zákazníků ubylo

Venkovní provozovny, které nabízejí sazenice, fungují. Zákazníků jim ale citelně ubylo. A to přesto, že zahradnictví...

Prokousnu ti tepnu, křičel na hlídku opilec bez roušky a hrozil žloutenkou

Na výtržníka u tramvajové zastávky Anděl v Praze na Smíchově zavolali v sobotu večer kolemjdoucí městskou policii....

Byznys s rouškami a gely. Zákazníci zavolali na Nelu Slovákovou hygienu

Vítězka reality show Hotel Paradise Nela Slováková (30) prodává na svém e-shopu roušky a dezinfekční gely. Na...

Pomalá epidemie koronaviru. Česko nehodlá nákazu zastavit, ale modifikovat

Česká republika se v příštích týdnech nebude snažit epidemii způsobenou koronavirem COVID-19 za každou cenu zastavit....

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Technická kontrola se zpřísní, nově o ni řidiče připraví i drobnosti

Přijet na technickou kontrolu s prorezlými brzdovými kotouči, s nefunkčním světlometem nebo například s­ prasklým...

Transatlantická pohroma. Podívejte se na vývoj koronaviru v grafech

Různé země volí ke koronaviru rozličné přístupy. V základních grafech vás provedeme situací v několika státech, které...