Praha zavře centrum pro uprchlíky ve Vysočanech. Hejtmani rozhodnutí kritizují

  12:00aktualizováno  18:25
Praha k 15. červnu uzavře centrum pro ukrajinské uprchlíky ve Vysočanech. Informoval o tom pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), podle kterého je Praha přetížená. Chybí navíc i systém, který by uprchlíky pomáhal rozdělovat do méně vytížených krajů. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Česko situaci zvládne, o uzavření centra však začal mluvit už i Pardubický kraj.
Pražské asistenční centrum v budově firmy Central Group ve Vysočanech fungovalo od poloviny dubna, kdy se sem přesunulo z Kongresového centra. (14. dubna 2022)

Pražské asistenční centrum v budově firmy Central Group ve Vysočanech fungovalo od poloviny dubna, kdy se sem přesunulo z Kongresového centra. (14. dubna 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Podle Hřiba bude centrum uzavřeno na dobu neurčitou, a to dokud vláda nepředstaví systém přerozdělování uprchlíků, nebo se nevyrovná zátěž mezi kraji. Předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) označil Hřibovo rozhodnutí za nekolegiální krok a politické gesto.

„Prohlášení považuji za poměrně nekolegiální vůči ostatním krajům a hejtmanům. A to především proto, že včera (v úterý) probíhala schůzka všech hejtmanů a primátora Prahy s ministrem vnitra, na níž taková informace nepadla,“ sdělil Kuba novinářům.

Ke kritice Hřibova rozhodnutí se připojil i hejtman Hradeckého kraje Martin Červíček (ODS). „Ostatní kraje by to nepochybně zvládly, ale takto to nemůže fungovat a předpokládám, že o případné změně strategie se bude jednat se všemi hejtmany,“ uvedl.

Ministr vnitra Vít Rakušan je spolu s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) připraven sejít se s pražským primátorem a hledat jiné cesty. Přiznal ale, že ho rozhodnutí hlavního města o uzavření centra mrzí.

Na krok Prahy reagoval i Středočeský kraj. Ten je připraven kapacity pro odbavování uprchlíků posílit.

Pokud zavře Praha, my také, hrozí Pardubice

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který se dle svých slov o rozhodnutí magistrátu zavřít pražské KACPU dozvěděl až z médií, varoval, že pokud Praha centrum uzavře, udělá to i Pardubický kraj. Netolický se domnívá, že by v Praze mělo zůstat otevřeno alespoň jedno asistenční centrum.

„Protože je to hlavní město a hlavní město má i nějakou zodpovědnost a úlohu směrem do zbytku státu. Ostatně mají zdaleka nejvíce peněz z hlediska rozpočtového určení daní, takže jsou schopni mnohem lépe si s různými vícenáklady poradit než my v rámci malých regionů,“ řekl Netolický ČTK.

„V Praze je až čtyřikrát víc uprchlíků na tisíc obyvatel než v některých jiných krajích. V porovnání s Pardubickým krajem je to konkrétně dvakrát víc. Chceme udržet určitý životní standard nejen pro uprchlíky, ale i pro místní, (...) a tak nemáme jinou možnost než pozastavit provoz našeho asistenčního centra,“ reagoval pražský primátor.

Praha se potýká s velkým přílivem uprchlíků, kterých je podle primátora až čtyřikrát více než v některých dalších krajích. Hřib vytkl vládě, že nepřipravila systém přerozdělování uprchlíků.

Primátor o uzavření asistenčního centra mluvil již v první polovině května, kdy vládu varoval, že Praha naráží na strop svých ubytovacích kapacit a nezvládá přijímat další ukrajinské běžence.

„U nás jsou kapacity přetížené jak ve městě, tak okolo, protože Středočeský kraj je jeden z těch, který má vysoký počet uprchlíků,“ řekl na tiskové konferenci Hřib. Praha tedy podle analýz, z nichž magistrát vychází, už nemůže využívat kapacity ve svém okolí.

Telegram

Dočasným řešením měla být výstavba stanového městečka v Troji a následně v Malešicích hlavně pro romské uprchlíky přebývající na pražském hlavním nádraží. Další stanové městečko v Malešicích zahájí provoz ve středu. Podle Hřiba ale ani tato opatření však Praze výrazněji neulevila.

KACPU, které slouží pro Prahu a střední Čechy, dosud odbavilo přes 90 000 lidí. Na adrese poblíž metra Vysočanská bylo v budově, kterou metropoli poskytla bezplatně developerská společnost Central Group otevřeno krátce před Velikonocemi přesunulo se sem z větších prostor Kongresového centra na Vyšehradě.

Praha si dělá analýzu ubytovacích míst

Hlavní město chce zjistit, zda budou provozovatelé ubytovacích míst ochotni uprchlíky dál ubytovávat i poté, kdy skončí vládou daná tříměsíční lhůta, během níž mají kraje povinnost se o uprchlíky postarat.

Město nyní připlácí na ubytování ke státnímu příspěvku 140 korun ze svého rozpočtu, což by po skončení lhůty přestalo dělat. „Nechceme podnikat ukvapené kroky a chceme to pořádně promyslet, proto si uděláme analýzu,“ řekl Hřib.

Autoři: ,

Černého motýli na Máji už mávají křídly. Lidé si je fotí i natáčí

  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Už čtvrtina Pražanů jsou cizinci. Za dvacet let jich přibylo přes čtvrt milionu

3. června 2024

Mezi lety 2001 a 2022 vzrostl počet cizinců v Praze z 61 na 345 tisíc. Cizinci tak tvoří zhruba...

Basketbalistky USK Praha povede dál Hejková, nově jí pomohou Pavlík a Bašta

4. června 2024  13:12,  aktualizováno  21:13

Basketbalistky mistrovského ZVVZ USK Praha povede i v příští sezoně členka Síně slávy Slovenka...

Prostory karlínských kasáren nejsou zkolaudované, oblíbený bar i kino musí zavřít

4. června 2024  17:04

Stavební úřad Prahy 8 zakázal činnost kulturně-společenskému centru Kasárna Karlín v Praze 8. Podle...

Red Bull si vybral Karlín. Kromě F1 přiveze i drifty nebo kaskadéra

4. června 2024  17:04

Vědělo se, že 17. srpna dotáhne tým Red Bull Racing do Prahy mistrovskou formuli 1 Sebastiana...

Provoz na dálnici D1 zkomplikoval požár kamionu, u Divišova byly kolony

4. června 2024  12:52,  aktualizováno  16:03

Dálnice D1 byla dnes na 40. kilometru ve směru na Prahu zhruba hodinu a půl uzavřená kvůli požáru...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...