Bojujte za lepší stavební zákon, ať můžeme stavět byty, vyzývají developeři radní

  8:04
Metropole má téměř pět měsíců od komunálních voleb nové vedení, jediná gesce, ve které by měla mít zaručenou jakousi kontinuitu, je územní rozvoj. Ten má ve druhém volebním období za sebou na starosti architekt a urbanista Petr Hlaváček (STAN). Podle nové analýzy se v metropoli meziročně prodalo o 60 procent méně bytů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HMP

Po volbě Hlaváček mimo jiné uvedl, že se v hlavním městě zasadí o posílení výstavby bytů. „Zásadní je pro nás spoluúčast developerů na veřejné infrastruktuře. Budeme stavět také městské byty,“ prohlásil Hlaváček.

Vznik stabilní koalice, která nyní začne vládnout metropoli, je podle investorů a developerů důležitým předpokladem pro další rozvoj Prahy a tolik potřebnou výstavbu nových bytů. Prioritou je pro ně prorozvojový stavební zákon a Metropolitní plán.

Byty zlevňovaly po celé republice. Výjimkou je pouze Praha a Olomouc

„Praha je motorem fungování celé země a vytváří čtvrtinu HDP. Proto by se vedení Prahy mělo do jednání o novém zákoně intenzivně zapojovat a prosazovat zejména posílení pravomocí v územním plánování a městských stavebních předpisech,“ říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Právě novelu připravovaného stavebního zákona, pro kterou mohli poslanci do pondělí předkládat pozměňovací návrhy, kritizuje odborná veřejnost. Vznikla proti ní například iniciativa CityDeal, do níž se připojila velká města i řada developerů.

„Ve většině států v Evropě je územní plánování v gesci měst. Nerozumím tomu, proč fungující model z Evropy nemůžeme zavést i u nás,“ sdělil pro MF DNES již dříve Ondřej Boháč, šéf iniciativy a ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města.

Nejvíc se prodávají menší byty

O rozvoji města v této oblasti vypovídá také nejnovější analýza prodaných bytů od velkých pražských developerů za rok 2022, kterou má MF DNES k dispozici. Z ní vyplývá mimo jiné to, že nejvíce bytů ze všech městských obvodů metropole se loni prodalo v Praze 9, bylo to 695 nových jednotek (viz grafika, pozn. red.).

Mapa znázorňuje počet prodaných bytů v jednotlivých městských částech a procentuální podíl na prodejích v celé metropoli. Nejvíce bytů (695) se loni prodalo v Praze 9.

O pár desítek méně se jich prodalo v Praze 5 a přes pět stovek bytů zakoupili lidé v Praze 4. Celkem v těchto třech městských obvodech našlo majitele téměř šedesát procent ze všech 3 100 prodaných nových bytů.

V čtvrtém, pátém a devátém pražském obvodu se nachází mnoho brownfieldů, které si developeři v posledních letech oblíbili. „Díky výstavbě na těchto bývalých průmyslových plochách uvnitř města se daří zajišťovat nové bydlení, aniž by se metropole rozrůstala do okolní krajiny,“ vysvětluje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Dlouhodobě stavebně nejdynamičtějším obvodem je Praha 9, ve které se chystá téměř čtvrtina ze všech 137 tisíc připravovaných bytů v metropoli. To se odráží i v čerstvých údajích. Vedle prvenství v prodaných nových bytech za rok 2022 byla v Praze 9 na konci roku i největší nabídka projektů.

Nové byty se staví dál, častěji družstevní či nájemní. A zůstávají drahé

„Zúročuje se, že počet povolených bytů v Praze 9 za posledních deset let přesáhl 10 tisíc. To je skoro třetina ze všech zhruba 35 tisíc bytů, které se za stejné období povolily v celé metropoli,“ říká Tomášková.

Více než pětina z celkového počtu odkoupených bytů se podle statistiky prodala v Praze 5, kde byl v předchozím, prodejně rekordním roce podíl prodaných bytů nejvyšší a vyšplhal se až na 1 367. V roce 2021 byla v tomto ohledu druhá nejsilnější Praha 4 s 1 306 prodanými byty.

Praha 9 byla s prodeji 1 277 bytů třetí. Celkem se v roce 2021 prodalo 7 450 nových bytů, o rok později to bylo o 60 procent méně. Přes dvě třetiny prodejů v loňském roce tvořily byty o dispozicích 1+kk a 2+kk. Sílící poptávka po malých bytech odpovídá demografickému vývoji ve vyspělých zemích včetně České republiky, kde stále roste podíl jednočlenných a dvoučlenných domácností.

Friends z Letné. Spolubydlení kvete, žít sám si může dovolit jen málokdo

Tento trend potvrdily výsledky Sčítání lidu, domů a bytů 2021 zveřejněné nedávno Českým statistickým úřadem. Podle nich se zvedl podíl lidí, kteří žijí sami, na téměř 36 procent. Podíl jednočlenných domácností byl s jednou výjimkou nejvyšší ve všech krajích. Vůbec nejvyšší byl v Praze, kde se dostal téměř na 44 procent a v kombinaci s dvoučlennými domácnostmi dokonce na rekordních 73 procent.

Vyšší poptávku po menších bytech evidují investoři dlouhodobě a tento trend podle nich stále sílí. „Zatímco ještě v roce 2016 se malých bytů prodalo kolem 60 procent, loni to bylo ještě o 10 procentních bodů víc,“ komentuje Tomášková.

Ekonom čeká útlum

Tuzemské stavebnictví zvládlo podle ekonomů loňský obtížný rok ještě solidně. Pozastavování některých developerských projektů a obecně útlum v oblasti rezidenční výstavby v budoucnu ale vytvoří další tlak na růst cen realit.

Za nový byt přes 16 ročních mezd. Situace s bydlením v Praze je dál nepříznivá

„Letos je třeba počítat s dalším poklesem výkonu pozemního stavitelství, nejen v oblasti výstavby bytů, jenž nebude dostatečně kompenzován zvýšeným výkonem v oblasti stavitelství inženýrského,“ říká ekonom Lukáš Kovanda.

Vlak v Milovicích prorazil zarážedlo, při dojezdu k nástupišti vykolejil

  • Nejčtenější

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

Cyklistu viní, že zbil řidičku, která pak zemřela. Hrozí mu podmínka

9. června 2024

Premium Chytil ji za vlasy, strhl do předklonu a pak ji údery pěstmi a kopanci bil do hrudi a břicha, až jí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Náklaďák v tunelu Blanka naboural v koloně jedenáct aut, na odpoledne ho uzavřel

12. června 2024  15:20,  aktualizováno  19:14

Nehoda jedenácti osobních aut a nákladního vozu uzavřela v Praze Dejvický a Bubenečský tunel ve...

Na dálnici D5 u Loděnice zemřel po srážce s nákladním autem motorkář

16. června 2024  12:33

Na dálnici D5 u Loděnice na Berounsku ve směru na Prahu v neděli dopoledne zemřel po srážce s...

Šancí pro Prahu jsou cizinci. Obyvatel by bez migrace ubývalo o tisíc ročně

16. června 2024  11:02

Omlazují populaci metropole, pracují na pozicích, kam se „domácí“ neženou. Bez nich by počet...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

OBRAZEM: Za císaře Napoleona! Pražská Invalidovna se změnila v lazaret

15. června 2024  19:12

Do barokní Invalidovny na Praze 8 vtrhli vojáci slavného vojevůdce a státníka Napoleona Bonaparte....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...