Před 40 lety zachvátily Svatou Horu plameny, hasičům vzdorovaly tři dny

  10:20
Už čtyřicet let uplynulo od doby, kdy barokní poutní areál Svatá Hora u Příbrami postihl rozsáhlý požár. Místní lidé tehdy nejen přispívali penězi na jeho opravu, ale chodili tam také pracovat. Výročí si v Příbrami připomínají v sobotu po celý den.
Před 40 lety zachvátil barokní poutní areál Svatá Hora rozsáhlý požár.

Před 40 lety zachvátil barokní poutní areál Svatá Hora rozsáhlý požár. | foto: archiv Svatá Hora

Je čtvrtek odpoledne, 27. dubna 1978. Místo plánování nadcházejícího víkendu se myšlenky i zděšené zraky Příbramanů upínají k návrší nad nejstarší částí města. Ze svatohorských střech stoupá obrovský černý oblak dýmu. 

„Bylo mi šestnáct let. Jakmile jsem spatřil kouř, jel jsem tam na kole za spolužáky z průmyslové školy, bydleli tam na internátu,“ vypráví bývalý velitel příbramských hasičů Jarmil Soukup. „Byla tam spousta lidí, ale kvůli zajištění bezpečnosti jsem se samozřejmě nikam blíže nedostal,“ dodává pamětník řádění živlu.

První byly na místě hasičské jednotky z Příbrami a Březových Hor. Pak přijížděly další posily, především cisterny, které přivážely vodu k hašení. Na místo zásahu se postupně dostavilo přes 300 hasičů z více než čtyřiceti profesionálních i dobrovolných sborů.

„Díky nim se podařilo požár během tří dnů úspěšně uhasit a zachránit tak většinu národní kulturní památky. Na jejich počest a jako dík za jejich snahu a obětavost pořádáme dnešní vzpomínkovou akci,“ uvedla Kristýna Vojtíšková z příbramské základny Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Do konce roku potrvá rovněž výstava o ničivém požáru a na stejné téma vznikl i dokumentární film.

Zkáza začala dětskou hrou

Ani masivní zásah hasičů nezabránil zkáze. Následky požáru byly ohromující, dle prvních odhadů činila škoda více než pět milionů korun.

Pro srovnání, celková škoda při 330 požárech na Příbramsku v letech 1971 až 1975 byla 6,6 milionu.

„Oheň zničil střechu proboštství a části ambitů, zřítila se hodinová věž, a žár poškodil věže nad Plzeňskou a Mníšeckou kaplí,“ říká ředitelka oblastního archivu v Příbrami Věra Smolová.

StB a hasiči bez vody. Mýty a pověry o požáru Svaté hory v roce 1978

A také ona přidává osobní vzpomínku. „Chodila jsem tehdy na základní školu na sídlišti. Už při odpoledním vyučování se proslýchalo, že na Svaté Hoře hoří. Byla jsem zvědavá a po vyučování jsem běžela na náměstí, odkud byl požár vidět. Pamatuji si, že to byl velmi emotivní zážitek,“ vypráví Věra Smolová s tím, že atmosféra ve městě byla stísněná.

Oněmělé davy sledovaly zkázu například od kulturního domu, který je geograficky jakýmsi protipólem mariánského poutního místa.

Navzdory mnohým dohadům o zásahu Státní bezpečnosti (StB), která tak podle některých chtěla záměrně poškodit jeden z nejvýznamnějších duchovních symbolů v zemi, byly příčiny požáru mnohem prozaičtější.

Podle Věry Smolové jsou skutečně jakékoli domněnky o zásahu někdejších mocenských orgánů zavádějící a mylné. Dokládá to dozorový spis trestní věci příbramské prokuratury.

Jedinou příčinou nešťastné události byl ohníček, který u stavby rozdělaly děti. „Zpočátku nebylo jasné, jak k požáru došlo. Zda jej způsobila závada na elektroinstalaci, nebo to byl záměrný čin. Teprve později se zjistilo, že za vším byla dětská hra. Když oheň vzplál, děti se vyděsily, nic nenahlásily a utekly,“ konstatuje historička.

Hořet začalo v místech, kde do poutního areálu ústí zastřešené schodiště z města. Zbytky tehdy značně poškozených došků se tam téměř dotýkají země.

Od dětského ohníčku nejprve vzplála náletová křoviska u zdi schodiště, plameny přeskočily na střechu a šířily se směrem k budovám kláštera. „Zhruba půlhodinová prodleva, než si lidé všimli dýmu, byla zásadní. Oheň nabyl na síle a rychle se šířil. Je pravděpodobné, že včasnější zásah by mohl zabránit požáru v takovém rozsahu,“ míní Věra Smolová.

Pozdější profesionální hasič vzpomíná, že někteří z jeho spolužáků ze svatohorského internátu pomáhali nejen s hašením. „Dokud to bylo možné, vynášeli ven obrazy a další cenné věci. Pomáhali, jak jen to šlo, jeden z mých kamarádů dokonce pomáhal držet stříkající proudnici,“ líčí dramatické události Jarmil Soukup.

Symbol povstal z popela

Vzhledem k věku nebyl nikdo z malých pachatelů potrestán, bylo pouze doporučeno takzvané výchovné opatření. Jedinou mladistvou dívku ze skupinky pak znalec označil za osobu, u níž chybí rozpoznávací složka.

„Je třeba připomenout, že šlo o mentálně handicapované děti, převážně ze sociálně slabších rodin,“ podotýká Věra Smolová.

Jediný postih dostali rodiče, týkal se poškození odposlouchávacího zařízení, které měla správa Sboru národní bezpečnosti (SNB) v budově internátu. Cenila si jej vysoko, požadovala náhradu ve výši 26 tisíc korun. Zda rodiče dětí částku zaplatili, ale není dle dostupných dokumentů jasné.

Následovala překvapivě rychlá obnova. Někdejší svatohorský administrátor Zdeněk Adler se po neúspěšných jednáních o opravách s tehdejšími představiteli okresu zařídil po svém. Povolal si jako stavitele z příbramských rudných dolů Karla Vlacha, a obrátil se i na ministerstvo kultury.

„Nicméně se Svatá Hora opravovala ze sbírek obyčejných lidí, ještě v roce 1978 se vybralo více než milion korun. Areál byl samozřejmě i pojištěný, ale částka potřebná na rekonstrukce byla mnohonásobně vyšší. Vyzdvihla bych, že lidé nejen přispívali penězi, ale chodili tam pracovat. V podstatě si Svatou Horu opravili, zdá se to na tehdejší poměry téměř jako zázrak,“ říká Věra Smolová.

Kompletní střechy byly hotové do konce roku, následovaly opravy omítek, potíže nastaly pouze při opravě stroje zřícené hodinové věže. A nástěnné malby v ambitech byly restaurovány ještě na přelomu milénia.

Z programu vzpomínkové akce

Sobota

9:00 Mše svatá k uctění památky a vzpomínky na požár před 40 lety.

10:30 Průvod hasičských praporů za doprovodu pochodové hudby.

11:30 Dekorování praporů a předání pamětních ocenění sborům.

12:30-16:00 ukázky na horním náměstí před Svatou Horou – hašení historickou parní stříkačkou, cvičení s hákovými žebříky a další ukázky také na parkovišti pod areálem. Po celý den bude vystavena technika, navštívit lze ohňový stan simulující podmínky při požáru.

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

„Dobrý informátor usnadňuje ochranu státu.“ Jak první republika bojovala s trolly

26. dubna 2024

Premium „Ueberfallkommanda“, psi pro policejní patroly na periferii a obušky pro četníky, přepadové tiskové...

Slávisté za chování fanoušků proti AC Milán vyvázli jen s pokutou

26. dubna 2024  14:20

Fotbalová Slavia dostala další více než dvou milionovou pokutu za chování fanoušků v evropských...

Vlasák míří do Boleslavi ředitelovat, Král zůstává trenérem

26. dubna 2024  14:08

Hokejisty Mladé Boleslavi povede v příští extraligové sezoně jako hlavní trenér Richard Král, jehož...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...