Nahrazujeme rutinní práci bez lidské přidané hodnoty, říká šéf AI startupu

  15:39
Když před čtyřmi lety Tomáš Malovec zakládal projekt Born Digital, jeho hlavním záměrem bylo automatizovat zákaznické linky mobilních operátorů, bank či třeba hasičů. Pár let předtím totiž pracoval na digitální transformaci call center a zjistil, v jaké situaci jejich operátoři musí pracovat. Nejen to popisuje v rozhovoru pro MF DNES.

Naučili chatbota česky. Tomáš Malovec se před pár lety spojil s GoodAI, která vyvinula prvního českého chatbota. „Mluvil dostatečně dobře česky, aby se dal i komerčně využít,“ říká Malovec. | foto: Michal RůžičkaMichal RůžičkaMAFRA

„Pracují s hodně starými technologiemi, tím pádem mají omezené možnosti. Proto jsme se začali zamýšlet nad tím, jestli to neudělat nějak jinak, inovativně. A tak jsme začali pracovat s umělou inteligencí,“ říká Malovec.

Startup se základnou na Smíchově v lednu zvítězil v britské investiční soutěži Green Tech & Digital Awards. Pojede tak na „investiční cestu“ do Londýna.

Postupně se váš startup od automatizace přesunul spíš do oblasti prevence, aby lidé vůbec nemuseli na linky volat. Jak to?
Vyvíjíme se. Když jsme začínali, byl obrovský tlak na úsporu nákladů, to byla mantra. Až na druhém místě byla zákaznická spokojenost. Tato premisa se ale mění, komfort klientů začíná být pro firmy klíčový a také do něj investují. My jsme se nejdříve zaměřovali na automatizaci, brzy jsme se ale začali zajímat o samotný zdroj problémů, se kterými se na call centra lidé obracejí. Především abychom vůbec automatizovat nemuseli a nikdo ho vlastně neměl potřebu kontaktovat.

Jako noční můra. Umělá inteligence předpovídá poslední selfie lidstva

Umějí firmy s vašimi daty pracovat?
Většinou ano. Náš typický zákazník je manažer call centra. S daty, která mu předáme, pak ale pracuje také top management firmy. Obsahují totiž často právě příčiny, proč lidé tato centra kontaktují. Call centra se je už jenom snaží vyřešit, „hasit požáry“. My předáváme data v ucelené podobě těm „nad nimi“, kteří by na jejich základě měli zajistit, aby se problémy už neopakovaly. Z naší zkušenosti má pak call centrum třeba o třetinu méně hovorů.

Umělá inteligence je teď aktuálním tématem. Organizace OpenAI vydala k volnému použití svého chatbota ChatGPT, který udivuje tím, jak dokáže porozumět psanému textu a jak přesně dokáže odpovídat na dotazy. Co na tuto technologii říkáte?
Je to přelom pro celý náš průmysl. V minulosti lidé tyto techniky nesnášeli, nikdo si nechtěl psát s chatbotem. To se teď začíná měnit, technologie jde dále a virtuální asistenti umějí porozumět a odpovědět zákazníkovi stejně dobře jako člověk. Je vždy eticky správné přiznat lidem, že mluví nebo si píší s AI. Pokud jim ale pomůže rychle vyřešit jejich problém, je jedno, že tam nesedí člověk. Těším se, jak bude vývoj umělé inteligence pokračovat.

Umělá inteligence umí napsat i dobrou reportáž

Člověka hned napadne, kolik lidí přijde kvůli AI o práci.
Jděte na to jinak, připravila třeba sbíječka lidi o práci? Kdo si to myslí, řekne, že člověk se sbíječkou udělá práci za deset lidí a těch zbylých devět tak přijde o práci. Na druhou stranu těch devět lidí stejně na trhu práce není, zaměstnavatelé jsou rádi za jednoho se sbíječkou. Navíc výsledek, třeba bytový dům, je pak mnohem levnější. A to se nebavíme o práci za pásem, kterou už nyní takřka nikdo nechce dělat, tam to také převzala automatizace.

KOMENTÁŘ: Jsme připraveni žít s robotem? Lidskou práci spíš imituje

Nyní už se dají takto automatizovat i kognitivní funkce. Vy jste toho příkladem.
Přesně tak. Většina z nás práci v call centru nezažila, je to ale opravdu hodně náročné. Za pár let se budeme ptát, jak to mohl někdo dělat. My nahrazujeme rutinní práci bez lidské přidané hodnoty, aby se lidé mohli soustředit na úkoly s přidanou hodnotou.

Umělá inteligence už umí velmi dobře tvořit texty. Sebere práci novinářům?
Je to možné, pořád ale bude potřeba, aby někdo dělal text atraktivním. Ale ano, umělá inteligence umí napsat i dobrou reportáž. A to je technologie, která je stará několik týdnů, za několik měsíců to zase může být úplně jinde.

Napíše ChatGPT i diplomku?
Ano, ale zároveň to budeme umět snadno identifikovat. Bude to pro studenta risk. Záleží na tom, kdo bude v té době zrovna napřed. Byl bych rád, kdybychom s tím posléze přestali bojovat a naučili se si vzájemně pomoct. Nechat napsat umělou inteligenci devadesát procent textu a vložit do něj osobní kreativitu, pod kterou se můžu podepsat.

Domácí úkoly za žáky dělá umělá inteligence. Školy podvod nerozpoznají

A vaše práce pro hasiče?
Technologicky je to stejné jako to, co děláme v rámci byznysových projektů. V případě nějaké větší události typu tornádo se na operátorské linky často snaží dovolat mnoho lidí, ty jsou tak přetížené. Každá minuta je v tomto případě smrtelně důležitá, my se snažíme vyvinout náš systém tak, abychom ideálně úplně snížili čekání na operátora a naši voiceboti plnohodnotně pochopili vše, co jim lidé v takto vypjatých situacích říkají, a poslali jim případně co nejrychleji pomoc.

Jak jste se k tomu dostali?
Dlouhodobě se o tom bavíme s univerzitami v Ostravě a v Brně. Oni viděli, že technologie je pro to už připravená, všichni si ale uvědomujeme, že tady bychom neriskovali jenom nespokojeného zákazníka, ale lidské životy. Produkt je vyvinutý, nyní ho budeme intenzivně testovat a brzy snad bude pomáhat.

Chat s umělou inteligencí baví internet. Umí česky, povídat si může každý

Nebojíte se, že lidé v takových případech nebudou chtít slyšet voicebota?
Klíčem není technologie, tu už máme. Nejdůležitější je porozumět tomu, jak se volající cítí. My musíme připravit virtuální asistenty, aby vedli dialog tak, že volající nebude pod žádným tlakem. Hodně přemýšlíme také nad tím, kdy a koho s tím oslovovat. Můžeme to udělat úplně náhodně a vzít všechny, kdo se nedovolají živému operátorovi. Nebo si můžeme vybrat skupinu lidí, kteří volají opakovaně a chtějí se třeba jen ujistit, že už je výjezd opravdu na cestě. Jde nám o to chytře identifikovat případy a celé to zdokonalit tak, abychom operátorům v těchto kritických případech co nejvíce usnadnili práci.

Budoucnost umělé inteligence

Na čem dalším v Born Digital pracujete?
Jako příklad můžu uvést naši spolupráci s organizací Scio, kde jsme vyvinuli produkt zaměřený na srovnávací zkoušky. V době pandemie se muselo najet na online testy a všichni se samozřejmě báli, jak zajistit regulérnost zkoušek bez podvádění. Řešilo se to často operativně kamerovým záznamem, který musel sledovat živý člověk. My jsme vyvinuli AI model, který zkoušejícím výrazně ulehčil práci, protože analyzuje jednotlivé zkoušky a všechny „podezřelé“ situace. Zkoušejícího poté upozorní, pokud se někdo při zkoušce choval nestandardně.

Praha zatím neumí využít umělou inteligenci, chybí i peníze, říkají vědci

Chybí v Praze startupový hub či vědecko-technický park, o kterém se píše v koaliční smlouvě nového vedení magistrátu?
Každý by měl podle mě pracovat s tím, kde je jeho silná stránka. Ať už startup, magistrát nebo ministerstvo. Stát a města nejsou dobří investoři. Jejich unikátnost je ta, že pod ně spadají velké instituce nebo státní podniky, které potřebují inovace jako sůl. Tyto instituce mohou být pro startupy třeba prvními velkými zákazníky. Takové přepojení nemusí stát z veřejných peněz nic a můžou z toho teoreticky benefitovat všichni.

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

Sochař Černý se v televizi pohádal s kurátorkou o „motýly“. Padly i vulgarismy

20. dubna 2024  16:24

Boj o moderní umělecká díla si vyžádal na poměry České televize ostrou slovní přestřelku. Stalo se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Létaly židle, lidé je pohřbívali. Volejbalisté Ústí ale baráž senzačně otočili

26. dubna 2024  20:48

Křepčili, jako by vyhráli titul, poskakovali s fanoušky, v extázi jim nabíhaly na krku žíly....

Posílili jsme opatření, tvrdí pořadatel maratonu. Minule závodníci kolabovali

26. dubna 2024  16:38

Přes osm tisíc běžců, z toho přibližně polovina ze zahraničí, a zhruba 200 milionů zisku pro českou...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...