Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stavba mostu západního okruhu uzavře silnici spojující Skvrňany a Křimice

  9:45
Na dopravní komplikace se musí od dnešního poledne připravit řidiči v Plzni. Kvůli usazování nosníků budoucího mostu západního okruhu neprojedou frekventovanou silnicí spojující Skvrňany s Křimicemi. Uzavírka potrvá až do pondělí.
Stavba konstrukce pro most přes Křimickou silnici v rámci 2. etapy výstavby...

Stavba konstrukce pro most přes Křimickou silnici v rámci 2. etapy výstavby městského západního okruhu. (25. 4. 2021) | foto: Milena Sojková, MF DNES

I když letošní zima přinesla sníh a mrazy také do plzeňské kotliny, práce na stavbě západního okruhu se nezastavily. Na pilířích nad loukami a poli v údolí řeky Mže přibývají další desítky metrů mostní estakády, která bude přes kilometr dlouhá.

Velkou akci připravují stavbaři na závěr tohoto týdne. V pátek začne usazování nosníků budoucího mostu, po kterém budou auta přijíždějící od Borských polí pokračovat nad výpadovkou na Stříbro dál směrem na Košutku.

Manipulace s těžkými profily ale není možná při provozu na frekventované silnici spojující Skvrňany s Křimicemi. „Ve čtvrtek v poledne dojde k uzavírce silnice druhé třídy číslo 605 v úseku mezi sjezdem z Regenburgské silnice a ulicí K Rozvodně. Úplná uzavírka skončí v pondělí 3. května v pět hodin ráno,“ informovala policejní mluvčí Veronika Hokrová.

I když uzavřený úsek silnice je dlouhý asi 300 metrů, veškerá doprava bude odkloněna ze Skvrňan přes Vejprnice do Křimic. Objížďka je dlouhá asi osm kilometrů.

Částečnou výjimku bude mít jen městská hromadná doprava. Sice také neprojede pod místem, kde bude jeřáb usazovat části budoucí mostní konstrukce, ale autobusy linek 37, 41, 56 a N5 objedou uzavřený úsek po Plzeňské ulici, tedy po staré silnici od Plzně do Křimic kolem fotbalového hřiště a zelárny. 

Zastávky Pošta logistika, K Rozvodně a Chebská budou po dobu odklonu zrušeny a nahrazeny zastávkami v Plzeňské ulici, informují Plzeňské městské dopravní podniky.

Ředitel stavby západního okruhu Matěj Brož řekl, že na Regensburgské ulici bude i o víkendu zachovaný provoz. „Řidiči, kteří pojedou od Borských polí, budou moci sjet na Křimickou, ale pak už jen doprava směrem na Skvrňany. Doleva bude zákaz vjezdu,“ zdůraznil.

V místě, kde bude velký jeřáb usazovat na podpěry těžké nosníky, už specialisté postavili lešení po obou stranách silnice i kolem hotových pilířů. Ve směru od Borských polí i do Košutky jsou obnažené náspy. Jasně se už rýsuje nový nájezd a sjezd západního okruhu u Křimické ulice směrem ke Košutce.

Lešení kolem hotových pilířů

V údolí řeky Mže se už tyčí všechny opěrné sloupy vznikající mostní estakády. Stavbaři se museli vyrovnat s mnoha nástrahami při zakládání pilířů, protože louku někdy i několikrát za rok zaplavují vody z řeky Mže.

„Je to geologicky velmi složité území. Kvůli vysoké hladině spodní vody jdou piloty pod mostními podpěrami většinou do hloubky sedmi metrů, poblíž řeky Mže jsou ještě hlubší, tam jsou až jedenáct metrů pod povrch. Ani budování komunikace ve vrchu Sylván není nic jednoduchého. Míchají se vrstvy pískovce a prachovce, velice rychle se mění. Prachovec se musí odtěžit, je nestabilní. V některých místech bude silnice v zářezu až 15 metrů pod úrovní okolního terénu,“ vysvětlil v únoru Matěj Brož.

Jasně je vidět i budoucí pokračování silnice v kopci u Radčic, kterým budou auta šplhat nahoru k Sylvánu. Kvůli novým silnicím je nutné z kopce vytěžit a odvézt na skládky přes 700 tisíc tun materiálu.

Až bude silnice hotová, auta budou moci odbočit ve stoupání na Vinice, nebo budou pokračovat dál po okruhu až do prostoru mezi hasičskou základnu a hokejové haly na Košutce, kde vyroste velký kruhový objezd. 

Do něj budou ústit výpadovka na Karlovy Vary, západní okruh, stará karlovarská silnice od Lochotína i Studentská ulice, která je nyní hlavní spojnicí této části města s centrem Plzně.

Smlouva počítá s dokončením celého západního okruhu v roce 2023. První více než dva kilometry dlouhá část okruhu mezi Borskými poli a Křimickou ulicí byla zprovozněna v roce 2014. Stála téměř miliardu korun. Její součástí je i velký most přes údolí Vejprnického potoka.

Současná druhá stavba od Křimické na Košutku je dlouhá přibližně 3,3 kilometru a vyžádá si přes dvě miliardy korun. Je to společná investice Plzeňského kraje a města Plzně.

V Plzni začala stavba druhé části západního okruhu (14. 7. 2020)

15. července 2020

Autor:
  • Nejčtenější

Na dálnici D5 náhle zemřel řidič. Než zkolaboval, stihl zastavit

Ve středu odpoledne zasahovali záchranáři na 82. kilometru dálnice D5. Během jízdy zde náhle zkolaboval řidič osobního automobilu. Oživit se ho podle policejní mluvčí Hany Kroftové nepodařilo.

24. července 2024  17:07

U Postřekova hořela skládka pneumatik. Kolabovali hasiči, oheň už se nešíří

Hasiči kolem 15:30 lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a požár se rozšířil na okolní budovy, vzhledem k počtu...

21. července 2024  14:38,  aktualizováno  19:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší požár za poslední roky, řekli hasiči. U Postřekova jich několik zkolabovalo

Nedělní odpolední pohodu v Mlýnci u Postřekova narušil obří požár. Plameny podle svědků šlehaly do výšky 15 metrů. V obci shořelo několik nemovitostí. Nejvíce byla zasažena stodola, sousední dům byl...

21. července 2024  19:32

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachovska

Policisté pátrali po čtrnáctileté dívce z Tachovska, která v úterý před půlnocí odjela se svým známým do Německa. Kousek za hranicí údajně vystoupila z auta a tam její stopa končila. Policie o...

24. července 2024  14:59,  aktualizováno  25.7 7:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

Na Tachovsku je příliš propadlíků z řad cizinců, regionu teď pomůže stát

Zlepšit na Tachovsku výsledky ve vzdělávání má projekt s názvem Desegregace vzdělávání dětí a žáků se sociálním vyloučením. Příhraniční okres vybrala pro účast na projektu Agentura pro sociální...

26. července 2024  15:21

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Přívětivé náměstí v Plzni. Jeho podobu má určit architektonická soutěž

Architektonickou soutěž na úpravu náměstí Republiky vyhlásila plzeňská radnice. Zástupci města si od plánované úpravy slibují, že se náměstí, jehož dominantou je katedrála svatého Bartoloměje, stane...

26. července 2024  9:28

Plzeňští hokejisté vstoupili na led. Chystá se s nimi i pětice nováčků

Ve čtvrtek se sešli k prvnímu společnému tréninku v hale hokejisté plzeňské Škody. Na ledě nechyběla ani pětice nových tváří. K týmu se tento týden na zkoušku připojili čtyři hráči, kteří zabojují o...

26. července 2024  7:59

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....