Nechtěla s ním chodit, tak jí probodl srdce. Mladík dostal 18 let vězení

  9:08
Devatenáctiletý Daniel Miarko dostal u Krajského soudu v Plzni 18 let vězení za brutální vraždu bývalé spolužačky. Kvůli neopětované lásce dívku ubodal dvěma noži. Svým brutálním činem se pak chlubil na sociální síti.

„Ze strany obžalovaného šlo o pomstu, neunesl, že s ním poškozená, kterou nazýval kamarádkou, nechce navázat bližší vztah. Polehčující okolností je to, že se činu dopustil ve věku blízkému věku mladistvého. Přitěžuje mu ale zcela nepochopitelný motiv. Šlo o pomstu za domnělé příkoří, které se mu nestalo. Pouze to tak cítil,“ odůvodnil výši trestu soudce Jan Hostaš.

Dodal, že Daniel Miarko se rozhodl dívku zabít poté, co se dozvěděl, že si našla přítele. To ale ve skutečnosti nebyla pravda.

Devatenáctiletý Daniel Miarko si má trest za předem naplánovanou vraždu odpykat v nejpřísnějším typu káznice, ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Pozůstalým má zaplatit 22 tisíc korun za pohřeb a pět milionů jako náhradu nemajetkové újmy.  

Verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání. Advokát požadoval pro obžalovaného místo vězení detenci na dlouhou dobu. Daniel Miarko mu totiž řekl, že by čin mohl spáchat znovu. Žalobce navrhoval trest nejméně 18 let vězení.

Miarko se k vraždě bývalé spolužačky Terezy přiznal. V den jejích osmnáctých narozenin na ni zaútočil, protože neopětovala jeho city. Vyzbrojil se dvěma noži a dívku zabil u ní doma ve Zdemyslicích na Plzeňsku.

Tereza se s Danielem znala ze střední školy v Plzni. Chodili do jedné třídy, pár měsíců seděli v jedné lavici, chodili spolu do kina, na oběd. Chlapec se do pohledné dívky zamiloval a doufal, že se přátelství promění ve vztah.

Z otevřeného dopisu rodičů zavražděné dívky

Rodiče Terezy poslali novinářům otevřený dopis, v němž se vyjadřují k tragédii a popisují, jak těžce se rodina vyrovnává se ztrátou dcery.

  • Matka dívky: Smrtí Terezky skončil pro mě normální život. Zhroutil se mi svět. Nebyla jsem schopná ničeho. Jen jsem seděla a brečela. Slzy mě provází dodnes. Nechtěla jsem tu být. Hlavou mi vířily pouze myšlenky, zda má život ještě nějaký smysl. Bez ní je prázdno, nevím, jak dál. Každý den bolí, neskutečně bolí. Terezčin život je nenahraditelný. Žádné peníze nemohou zmírnit naše utrpení. Peníze, které po Miarkovi požadujeme, bereme jako jedinou možnost, jak ho za to, co provedl, potrestat. Aby až vyjde z vězení, měl nadosmrti připomínku toho, co Terezce způsobil.
  • Otec: Já, manželka i syn jsme museli vyhledat pomoc psycholožky, aby nám pomohla zvládnout situaci, do které nás Miarko přivedl. Po tragédii se syn uzavřel do sebe. Každá vzpomínka na ni ho bolí. Těžce vše nesou obě babičky. Na moji tchýni vražda Terezky zapůsobila zvlášť těžce, po její smrti se u ní vytratila vůle žit. Já naši rodinnou tragédii musím zvládat, abych zajistil fungování rodiny. Ale pro celou rodinu je to spíš přežívání ze dne na den.

„Z mého pohledu to bylo na dobré cestě k něčemu víc. Začal jsem na ni myslet každý den, chtěl jsem s ní trávit více času,“ vzpomínal zcela bez emocí u soudu Miarko. 

Kvůli dívce začal cvičit, podle spisu jeho stav hraničil až s anorexií. Studentka ale jeho city neopětovala. Řekla mu, že žádný vztah nechce.

Daniel nesl odmítnutí špatně. Byl nešťastný a několikrát se doma pořezal. Pokusil se také o sebevraždu, když snědl hrst granulí na krysy. Skončil na psychiatrii a začal brát antidepresiva a antipsychotika. 

Přešel na jinou školu, aby se s Terezou nepotkával. Ale nepomohlo to. Ačkoliv spolu více než čtyři měsíce nemluvili, nepřestal na ni myslet a jeho deprese se prohlubovaly. „Tápal jsem, zda mám Terezu zabít nebo ne,“ přiznal se Miarko.

Brutální vraždu stejně staré dívky si pečlivě naplánoval asi týden před činem. Definitivní rozhodnutí padlo poté, co se dozvěděl, že si Tereza našla přítele. „Když ji nemůžu mít já, nebude ji mít nikdo,“ napsal pár minut po vraždě na Facebook. 

Den předtím si do školní tašky zabalil dva nože, to proto, kdyby náhodou jeden z nich ztratil. Z vyučování se omluvil, že mu není dobře a vlakem dojel do Zdemyslic, kde dívka bydlela. 

Soud projednává vraždu dívky kvůli neopětované lásce (20. 11. 2019)

20. listopadu 2019

Počkal, až dívka přijede vlakem, pronásledoval ji a pak vstoupil do domu. Tereza stačila ještě své kamarádce napsat „Help, Dan“ a pak se odmlčela. 

Podle spisu ji vrah chytil do takzvané kravaty a povalil na zem. Pak jí zasadil několik bodných ran. Podle znalců útočil velkou silou. Dívka měla mimo jiné probodnutou hrudní kost a žebro. Probodl jí srdce a srdečnici, tím došlo k prudké a masivní ztrátě krve.

„Všechna zranění vznikla, když ještě poškozená žila. Útočník rány zasadil rychle za sebou. Smrt nastala velmi rychle, v průběhu pěti až sedmi minut,“ uvedli znalci. 

Miarko neprojevil lítost, za svůj čin se ani neomluvil

Poté Miarko rozeslal zprávu o svém činu přes Facebook rodičům, bratrovi a kamarádům. „Zavraždil jsem Terku. Smajlík. Je konec. Skončím ve vězení, snad mě tam zabijou,“ napsal například kamarádce. Na otázku svého otce, zda Tereze zavolal sanitku, stroze odpověděl „Proč bych to dělal?“

Napsal také známému, který na zrůdný čin reagoval pouze slovy: „Chceš alibi?“. Ačkoliv mu Daniel krátce po činu napsal, nikomu nic neřekl. Stejně nečinný byl také o tři dny dříve, kdy se mu Daniel svěřil, že dívku zabije. Policisté mladíka obvinili z neoznámení trestného činu a hrozí mu až tři roky vězení

Po celou dobu hlavního líčení Daniel neprojevil lítost a neomluvil se. Neprojevil empatii či soucit s druhými. Spíše ho zajímalo, jak dlouho bude ve vězení a jak tam s ním budou zacházet. Podle znalkyně z oboru psychologie a psychiatrie má výrazně egocentrické rysy zaměřené na vlastní potřeby či prožitky. 

„Má porušenou osobnost. Je to disharmonicky strukturovaná osobnost. Jedná impulzivně, je vztahovačný, úzkostný, má nízké sebevědomí. Netrpí žádnou psychickou nemocí,“ shodli se odborníci s tím, že trestný čin spáchal v afektu a jednal racionálně. 

Kriminalisté na Plzeňsku vyšetřují smrt osmnáctileté dívky (27. 5. 2019)

27. května 2019

  • Nejčtenější

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

Demolice Skleněného pekla je na spadnutí, Plzeň se zbaví černé stavby

17. března 2024  10:09

Už asi jen týdny zbývají do doby, kdy se Plzeň zbaví jedné z nejostudnějších staveb – takzvaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadávala mi, nožem jsem ji trefil do krku, říká muž souzený za pokus o vraždu

18. března 2024  8:36,  aktualizováno  12:21

Rasisticky mi nadávala, chrstla mi na záda savo a dala mi facku. Tak se u Krajského soudu v Plzni...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablonec - Plzeň 1:2, vyloučení domácího Polidara trestal v závěru Chorý

17. března 2024  14:24,  aktualizováno  19:30

Plzeňští fotbalisté navázali na povedený pohárový čtvrtek a postup do čtvrtfinále Konferenční ligy,...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

V Klatovech po napadení zemřel senior, podezřelými jsou vnučka a její přítel

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

Bývalé manažery Škody JS soud zprostil obžaloby ze zpronevěry 300 milionů

18. března 2024  14:35

Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby čtyři bývalé vysoké manažery společnosti Škoda JS. Státní...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...