Nový pivovar vaří desítku Sušičák a má správní radu jako v Postřižinách

  19:03aktualizováno  19:03
Po pětašedesáti letech má Sušice na Klatovsku zase svoje pivo. Vaří se v novém a momentálně asi nejmladším pivovaru v Čechách nazvaném U Švelchů. Jeho majiteli jsou tři bratři - František, Luboš a Zdeněk a jejich majstrštykem je desetistupňové lehké pivo se střední hořkostí Sušičák.

V Sušici se otevřel nový pivovar U Švelchů. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

„Máme rádi pivo, ale hlavně jsme chtěli obnovit něco tradičního v Sušici, když se tu zlikvidovalo sirkařství. Jsem sušický patriot a chci, aby tohle krásné město mělo zase něco tradičního, pěkného, co bude dělat Sušici jméno,“ vysvětlil čtyřiačtyřicetiletý František Švelch, nejstarší z bratrské trojice, která nový pivovar vlastní.

Co se vaří U Švelchů

Sušičák - desetistupňové světlé výčepní, lehké pivo, dobře pitelné, se střední hořkostí.

Nuželický ležák - dvanáctistupňové pivo s vyšší hořkostí, zlatavé barvy.

Sušičák polotmavý - dvanáctistupňové pivo se střední hořkostí, jantarové barvy. V chuti je hořkost sladěná s jemnou sladkostí karamelu.

Na zimu plánuje sládek Sušičák tmavý speciál - třináctistupňové pivo se střední hořkostí.

Příští rok v létě se bude čepovat Sušičák pšeničný - jedenáctistupňové, svrchně kvašené, světlé pivo ovocné chuti a vůně.

„Plán v nás zrál už léta, v listopadu jsme začali vše připravovat a od dubna jsme se pustili do realizace,“ upřesnil František Švelch.

Minipivovar sídlí v Nuželické ulici v objektu oblíbeného hostince Bouchalka. Historickou budovu z devatenáctého století koupil František Švelch v roce 1998 od města a provozoval v ní restauraci.

Také proto nechybí v minipivovaru kuchyně, jíž se chopil zkušený kuchař, který patnáct let vařil v Irsku. „Ale základem v našem minipivovaru je česká kuchyně včetně chuťovek k pivu,“ upřesnil Švelch.

Na Bouchalce je k dispozici třicet míst v kuřácké části a šedesát míst v nekuřácké místnosti, které vévodí měděná varna a v jejímž rohu je i stylové piano.

U Švelchů vaří pivo Sušičák zkušený sládek Štěpán Hajn. „My jsme mu dali recepturu a nastínili naši představu a tento sládek se přesně trefil do naší noty. Je to profesionál a vzájemně jsme si sedli,“ pochvaloval si František Švelch, kterému sládka doporučil majitel firmy, který stojí za technologií pivovaru. Ta je úzce spjata s kovovýrobou v Chrástu, jejíž majitelé jsou Karel a Pavel Švelchové.

„To jsou bratranci a i právě tato skutečnost byla jedním z důvodů, proč jsme se do toho všeho pustili,“ dodal František Švelch. 

Podotkl, že pro začátek budou U Švelchů vařit zatím pět druhů piv. Sortiment se ale bude časem měnit a možná i rozšiřovat.

Fotogalerie

„Zatím budeme pivo čepovat jen u nás na Bouchalce a v našem vodáckém kempu v Sušici. Chceme udržet kvalitu, kterou jsme nastavili, aby se naše pivo dostalo do povědomí lidí,“ uvedl majitel.

A proč název Sušičák? „Myslím, že je to skvělý suvenýr z našeho města,“ vysvětlil Švelch.

Zajímavostí nového sušického minipivovaru je správní rada. Ta je po vzoru kultovního filmu režiséra Jiřího Menzela Postřižiny třináctičlenná.

„S nápadem přišel Tomáš Cihlář, který je jejím členem a který se už dlouho zabývá historií pivovarnictví a je autorem několika publikací a knih. Hodně nám také pomáhal,“ dodal František Švelch.

Nejčtenější

To byla předem připravená poprava, říká otec dívky zavražděné spolužákem

Tereza, kterou zavraždil její bývalý spolužák, se nechala těsně před...

Před necelými dvěma měsíci zavraždil bývalý spolužák osmnáctiletou Terezu z Plzeňska. Policistům nezapíral. Udělal to...

Dům pro rodinu si navrhli sami. Slouží jim dokonale po všech stránkách

Rodinný dům s dispozicí 5+kk má užitnou plochu 195 metrů čtverečních.

Ondra a Iva nikdy o domě nesnili. Záměr stavět svůj vlastní přinesla až rodinná situace, která si řekla o větší prostor...

Spolujezdec umíral, opilý řidič ale sháněl doktora pro psa, říká obžaloba

Alexandru Černému hrozí za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí první pomoci,...

Krajský soud v Plzni začal projednávat případ šestatřicetiletého Alexandra Černého, který podle obžaloby loni na...

S vlakem se srazilo páté auto za šest dnů. Klid byl jen ve středu

Při srážce vlaku s osobním autem u Nýřan na Plzeňsku se vážně zranili dva muži....

Drážní inspekce eviduje od soboty už pět střetů aut s vlaky na přejezdu. Nehoda tohoto druhu se stala každý den,...

Liberec - Plzeň 1:2, góly až po půli, výhru zařídili Pernica s Kopicem

Taras Kačaraba (nahoře) z Liberce brání Michaela Krmenčíka z Plzně.

Plzeňští fotbalisté vyhráli i druhý zápas v novém ligovém ročníku. V páteční předehrávce 2. kola Fortuna ligy si tři...

Další z rubriky

Mezi skvosty s vůní benzínu je Imperial Le Baron gabonského diktátora

V plzeňském DEPO2015 zaparkovaly Skvosty s vůní benzínu. Návštěvníci výstavy...

Na tři dny se vrátila do bývalého autobusového depa v Plzni auta. V halách jsou k vidění historické unikáty i...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Plzeň kvůli suchu nemusí tolik sekat, luční kvítí dostalo šanci rozkvést

Je sucho a tráva neroste. Díky tomu, že se trávníky méně sekají, dostaly šanci...

Trávníky v Plzni jsou na některých místech plné kvetoucích rostlin. Za záplavy chrp, vlčích máků nebo třezalky...

Najdete na iDNES.cz