Roman Zarzycký prohlásil, že nebyl důvod k tomu, aby odstoupil z vedení Plzně.

Roman Zarzycký prohlásil, že nebyl důvod k tomu, aby odstoupil z vedení Plzně. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Nikdy neodstoupím, reagoval krajský šéf ANO na výzvu ODS, TOP 09 a ČSSD

  • 9
Krajský šéf ANO, náměstek primátora Plzně i hejtmana Plzeňského kraje Roman Zarzycký při pondělním zasedání zastupitelů Plzně odmítl a zkritizoval výzvu, aby odstoupil z vedení města. Výzvu k rezignaci mu koncem minulého týdne zaslali zástupci ODS, TOP 09 a ČSSD, kteří jsou na radnici s ANO v koalici.

Reagovali tak na převrat ve vedení kraje, kde vznikla nová koalice ANO, Piráti a STAN a uskupení ODS+TOP 09, které dřív s Piráty a STAN vedlo kraj, skončilo v opozici. 

Zarzyckému, který změnu na úrovni kraje pomohl domluvit, vyčetli, že je předem neinformoval, co se na hejtmanství chystá. Tvrdili, že v důsledku událostí na hejtmanství se zhoršily vztahy mezi vedením Plzně a Plzeňského kraje, ale také v samosprávě města.

Zarzycký řekl, že nebyl k jeho odvolávání důvod, který by souvisel s chybou v práci pro město. Tvrdil, že při vyjednávání na krajské úrovni jako krajský předseda hnutí ANO hájí zájmy voličů, kteří pomohli vyhrát v regionu krajské volby.

„Bez souhlasu zástupců ODS a TOP 09 jsme si dovolili sestavit krajskou koalici. Takže: Sorry jako,“ řekl.

Uvedl také, že ODS a TOP 09 i ČSSD jej pak začaly politicky kádrovat. Podle Zarzyckého slov ANO nabízelo na krajské úrovni ODS spojenectví, pokud upustí od spolupráce s TOP 09, což se nestalo.

„My jsme se rozhodli pro jiné partnerství jako svéprávné hnutí, jako svobodná strana,“ sdělil. Upozornil, že za ANO nepsal dopisy zástupcům ODS, když po krajských volbách ODS+TOP 09 vytvořily koalici proti ANO, které volby vyhrálo.

„Nepsal, protože je to normální politická soutěž,“ sdělil. Zdůraznil, že koalice na radnici funguje dobře. Svůj projev uzavřel slovy: „Já nikdy, nikdy neodstoupím. To si pamatujte.“

Rezignace měla zklidnit atmosféru

Primátor Plzně Pavel Šindelář z ODS upozornil, že výzva adresovaná Romanu Zarzyckému vznikla především ve snaze zklidnit rozjitřenou atmosféru na radnici.

„Od začátku říkám, že je situaci potřeba řešit s chladnou hlavou. Nemá cenu rozbíjet na radnici koalici na několik posledních měsíců před volbami. Nicméně cítím, že pro některé členy ODS a TOP 09 nejsou dopady události na úrovni kraje vypořádané,“ prohlásil primátor.

Ten také řekl, že proto svolá jednání zástupců koaličních stran na radnici. „Budu chtít vědět, jak bude koalice fungovat dál. Rozhodně není mým cílem ji rozbít, ale v současné atmosféře se špatně pracuje,“ konstatoval.

Pavel Šindelář tvrdí, že politická změna na kraji k politice patří.

„Nicméně mě pan náměstek mohl informovat, že získá ve vedení kraje tak významnou pozici. I proto, že je náměstkem primátora a předsedou představenstva dopravních podniků. Minimálně jsme se mohli pobavit o tom, jak si představuje, že bude vykonávat své funkce spojené s městem,“ uvedl primátor.