Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Třicítka a asfalt vyfrézovaný až na kámen. Cestu na Šumavu komplikují opravy

  9:59
Letní prázdniny začnou za necelé tři týdny, ale na mnoha hlavních silnicích v Plzeňském kraji vládne těžká stavební technika. Cesta z Plzně na Šumavu se už teď protáhne kvůli omezením a objížďkám.

Výjezd z Plzně směrem na Klatovy je bez problémů. I když na Vysoké končí dálniční přivaděč, až do Dolní Lukavice je cesta po hlavní silnici bez komplikací.

Řidiče může uklidňovat, že na prodlužování dálničního přivaděče kolem Horní Lukavice až k Přešticím se pracuje. Za těžkými náklaďáky, které tam převážejí zeminu, se zvedají oblaka prachu. Za tři roky už tudy po nové silnici pojedou auta.

Bez zdržení je průjezd Horní Lukavicí. Po pár stovkách metrů to začíná. Blížíme se k odbočce na Dolní Lukavici. Rychlost snížena na 50 kilometrů. Na středové čáře jsou až do Přeštic, na více než dvou kilometrech, vyskládaná jedna dopravní deska za druhou.

Z pohledu řidiče levý jízdní pruh už neexistuje. V pásu odfrézovaného asfaltu stojí několik náklaďáků a jeden bagr. U vjezdu do Přeštic se lopata nakladače dostává hluboko do podloží silnice.

Šéf plzeňského zastoupení Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák vysvětlil, že rekonstrukce této části silnice první třídy je nezbytná, protože po prodloužení dálničního přivaděče po ní budou jezdit auta dál na Přeštice a Klatovy.

„Stavební práce na úplné rekonstrukci vozovky začaly 1. června, hotovo má být nejpozději 19. srpna. Kvůli bezpečnosti silničního provozu i pracovníků na stavbě je v opravovaném úseku vedena doprava od Plzně na Přeštice, v opačném směru vede objízdná trasa přes Dolní Lukavici. Řešit situace jinak nebylo možné kvůli vysoké intenzitě dopravy. Projede tu přes 16 tisíc vozidel za den,“ vysvětlil Kuťák.

I když Dolní Lukavice s objížďkou přes obec nesouhlasila, nakonec tudy vede. „Abychom ulehčili lidem bydlícím kolem nové jednosměrky, mohou při cestách do Přeštic využívat účelovou komunikaci na okraji obce. Kdyby se nám tohle nepovedlo, lidé by při každé cestě najížděli zbytečně kilometry navíc,“ podotkl starosta Dolní Lukavice Vítězslav Opálko.

Cestou na Šumavu následuje bezproblémový úsek až do Červeného Poříčí na Klatovsku. Pozor si musejí dávat řidiči hlavně na muže v oranžových vestách s motorovými kosami, kteří sekají trávu na krajnicích a v příkopech. Přibližně ve čtvrt kilometru dlouhém úseku je rychlost snížena na padesátku. Je to kvůli výstavbě provizorní silnice, na kterou bude převedena při budování nového mostku pod hlavní silnicí. Až do Klatov je to jediné omezení.

V klatovském prudkém kopci kolem stadionu se ve směru od centra na Domažlice jezdilo ve čtvrtek jen v levém jízdním pruhu. V tom pravém silničáři opravovali asfalt.

Komplikace za Janovicemi nad Úhlavou

Pohodová jízda po hladkém asfaltu směrem na Nýrsko a dál na Šumavu skončila hned za průjezdem Janovicemi nad Úhlavou. Omezení rychlosti až na 30 kilometrů v hodině, asfalt místy vyfrézovaný až na podkladní vrstvy z kamene, provoz omezují i výkopy kvůli zpevňování krajnice. Tak vypadá asi půl kilometru silnice hned za Janovicemi. Pak auto najíždí na čerstvě položený asfalt.

V následujících třech kilometrech je povolena maximálně šedesátka. I když na většině trasy je povrch kompletní, v některých úsecích finální vrstva ještě chyběla. Řidiči si musejí dávat pozor, aby některý ze schodů napříč silnicí nepřehlédli, i když jsou označené dopravními značkami.

U Starého Lázu začíná asi nejproblematičtější část cesty. Auta z obou směrů se musejí vystřídat jen v polovině silnice, ta je navíc různě vyfrézovaná. Někde přejíždějí jeden schod, ale jsou tu i místa, kde auta musejí sjet nebo vyjet hned dva schody těsně za sebou.

Ve špičkách řídí dopravu semafory

Někteří řidiči v minulých dnech v koloně u omezení nehybně stáli i 20 minut. To když přijel domíchávač a dělníci museli dopravit betonovou směs do připraveného místa na mostě přes železniční trať. „Pokud má být zachovaný provoz na silnici i v průběhu prací, jinak to opravdu udělat nešlo. Použití pumpy na beton by nic neurychlilo, protože ustavit ji trvá ještě déle,“ objasňuje jeden z pracovníků na stavbě.

Na některých místech silnice mezi Janovicemi a Nýrskem řídí ve špičkách dopravu semafory. Jenže jak dokládají svědectví, někteří šoféři ve snaze ušetřit čas i v opravovaných úsecích riskantně předjíždějí, občas ignorují semafory, neřeší rychlostní limity.

Nýrský starosta připouští, že pro někoho může být několikaminutový interval na semaforech dlouhý. „Na druhou stranu - kudy vést kamionovou dopravu? Přes okolní obce to nejde. V úvahu by možná přicházela trasa Klatovy - Domažlice - Všeruby. Jenže i mezi Klatovy a Domažlicemi se silnice opravuje. Ti, co jezdí mezi Klatovy a Nýrskem pravidelně, třeba do práce, už vědí, že jim cesta trvá o 10 minut déle, a mohou se tomu přizpůsobit,“ shrnuje starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Opravou silnice mezi Janovicemi nad Úhlavou a Nýrskem stavební práce zdaleka nekončí. V plánu je přebudování křižovatky na výjezdu z Janovic směrem na Nýrsko a Strážov na kruhový objezd.

Autor:
  • Nejčtenější

Na dálnici D5 náhle zemřel řidič. Než zkolaboval, stihl zastavit

Ve středu odpoledne zasahovali záchranáři na 82. kilometru dálnice D5. Během jízdy zde náhle zkolaboval řidič osobního automobilu. Oživit se ho podle policejní mluvčí Hany Kroftové nepodařilo.

24. července 2024  17:07

U Postřekova hořela skládka pneumatik. Kolabovali hasiči, oheň už se nešíří

Hasiči kolem 15:30 lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a požár se rozšířil na okolní budovy, vzhledem k počtu...

21. července 2024  14:38,  aktualizováno  19:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší požár za poslední roky, řekli hasiči. U Postřekova jich několik zkolabovalo

Nedělní odpolední pohodu v Mlýnci u Postřekova narušil obří požár. Plameny podle svědků šlehaly do výšky 15 metrů. V obci shořelo několik nemovitostí. Nejvíce byla zasažena stodola, sousední dům byl...

21. července 2024  19:32

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachovska

Policisté pátrali po čtrnáctileté dívce z Tachovska, která v úterý před půlnocí odjela se svým známým do Německa. Kousek za hranicí údajně vystoupila z auta a tam její stopa končila. Policie o...

24. července 2024  14:59,  aktualizováno  25.7 7:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

Na Tachovsku je příliš propadlíků z řad cizinců, regionu teď pomůže stát

Zlepšit na Tachovsku výsledky ve vzdělávání má projekt s názvem Desegregace vzdělávání dětí a žáků se sociálním vyloučením. Příhraniční okres vybrala pro účast na projektu Agentura pro sociální...

26. července 2024  15:21

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Přívětivé náměstí v Plzni. Jeho podobu má určit architektonická soutěž

Architektonickou soutěž na úpravu náměstí Republiky vyhlásila plzeňská radnice. Zástupci města si od plánované úpravy slibují, že se náměstí, jehož dominantou je katedrála svatého Bartoloměje, stane...

26. července 2024  9:28

Plzeňští hokejisté vstoupili na led. Chystá se s nimi i pětice nováčků

Ve čtvrtek se sešli k prvnímu společnému tréninku v hale hokejisté plzeňské Škody. Na ledě nechyběla ani pětice nových tváří. K týmu se tento týden na zkoušku připojili čtyři hráči, kteří zabojují o...

26. července 2024  7:59

Advantage Consulting, s.r.o.
CNC FRÉZAŘ (50-60.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....