Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Cesta z D5 do Plzně se zkomplikuje. Jeden přivaděč rozkopou, druhý zavřou

  16:28
Jízda z dálnice D5 do Plzně se tento týden zkomplikovala, na dvou ze čtyř přivaděčů pracují dělníci. Začínají omezení na dálničním přivaděči od Ejpovic, v úterý se kvůli stavbě lávky pro pěší a cyklisty úplně uzavře černický přivaděč.
Motoristé sjíždějící z D5 do Plzně se musejí připravit na možné komplikace a zdržení.

Motoristé sjíždějící z D5 do Plzně se musejí připravit na možné komplikace a zdržení. | foto: Petr Eret, MF DNES

Dnes začala první omezení na přivaděči od Ejpovic do Plzně. „Jedná se o opravu pravého pásu vozovky ve směru do Plzně od mimoúrovňové křižovatky Kyšice až za křižovatku se Hřbitovní ulicí v Plzni. Do 27. července se bude po polovinách pracovat v křižovatce se Hřbitovní ulicí a na přípravě přejezdů středového dělicího pásu,“ uvedl pověřený šéf plzeňského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák.

Od 28. července omezení začnou naplno. Na měsíc bude pro veškerou dopravu uzavřený pravý jízdní pás přibližně od sjezdu na Červený Hrádek až po křižovatku se Hřbitovní ulicí.

Doprava bude obousměrně svedena do druhé poloviny komunikace, pro každý směr jeden jízdní pruh.

Na to pak plynule naváže další etapa stavby, kdy se těžká technika zakousne do více než dva kilometry dlouhého úseku vozovky mezi sjezdy na Kyšice a Červený Hrádek. I tady bude doprava obousměrně převedena jen do levé poloviny dálničního přivaděče a každý směr bude mít jeden jízdní pruh.

„Při tom bude uzavřená i pravá větev mimoúrovňové křižovatky se sjezdem na Červený Hrádek,“ upozornil Daniel Fojtík z Ředitelství silnic a dálnic.

Oprava celého 3,2 kilometru dlouhého úseku frekventované silnice je plánovaná do 6. listopadu letošního roku. Oprava bude stát téměř 40 milionů korun bez DPH. Připravuje se i rekonstrukce přivaděče kolem Kyšic, kde se vozovka vlní kvůli problémům v podloží. 

Šéf plzeňského pracoviště ŘSD Zdeněk Kuťák vysvětlil, že v mimoplzeňském úseku dostane komunikace nové svrchní vrstvy v celkové tloušťce 110 milimetrů. Současně s tím stavbaři vymění ochranný plot proti zvěři, který je v lesním úseku podél přivaděče.

„V úseku, který je v zastavěné části města, je navržena výměna asfaltových vrstev do hloubky 180 milimetrů, mocnost nové vozovky bude zesílena o dalších 20 milimetrů. V úseku dlouhém asi 340 metrů, kde se projevila nevyhovující únosnost podloží, je navržena kompletní výměna vrstev konstrukce vozovky,“ vysvětlil Kuťák.

V úterý se zavře i silnice U Seřadiště

V úterý 20. července se opět úplně uzavře přivaděč od Černic kvůli stavbě nové lávky pro chodce a cyklisty přes ulici U Seřadiště. Zákaz vjezdu pro veškerou dopravu je plánovaný do ranních hodin v neděli 25. července.

„Úplná uzavírka komunikace je nezbytná kvůli montáži a usazení lávky,“ potvrdila mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

Nová lávka bude pokračováním ulice K Dráze. V dostatečné výšce překlene samotný přivaděč u první světelné křižovatky ve směru do centra Plzně a bude plynule pokračovat i nad železniční tratí.

„Lávka umožní bezbariérový a mimoúrovňový přístup, přemostí dálniční přivaděč a železniční trať a zvýší tak bezpečnost chodců i cyklistů,“ řekl na jaře místostarosta druhého městského obvodu Jan Fluxa.

Lávka nahradí současný přechod přes čtyři železniční koleje a také přechody se semafory přes ulici U Seřadiště. Lávka je dlouhá asi 200 metrů.

Při prvním uzavření kolabovala doprava

Když stavbaři silnici U Seřadiště museli poprvé uzavřít v červnu, doprava v Plzni na Slovanech zkolabovala, od sjezdu z dálnice D5 v Černicích ke kruhovému objezdu v Částkově ulici se auta sunula v nekonečných kolonách skoro dvě hodiny. Přitom běžně je to jízda na pět minut. Policie tehdy doporučovala, aby řidiči mířící do centra Plzně černický sjezd vůbec nepoužívali.

V této oblasti dopravu komplikuje ještě druhá uzavírka, a to kvůli demontáži stávajícího železničního mostu nad silnicí do Koterova. Vše souvisí s modernizací plzeňského železničního uzlu a plánovaným zdvoukolejněním železniční trati z Plzně do Českých Budějovic. Uzavírka silnice do Koterova má skončit dnes a další jednodenní je plánovaná ještě na 29. července.

Přestavba železniční trati od výjezdu z plzeňského hlavního nádraží po výjezd z přestavovaného koterovského nádraží spolkne přes dvě miliardy korun. Hotovo by mělo být asi za dva roky.

Součástí stavby je mimo jiné zrušení nádraží Plzeň - Koterov v současné podobě a jeho podstatná přestavba. Osobní vlaky začnou využívat novou zastávku Plzeň - Slovany pod Sušickou ulicí, ze které bude krátký přechod na zastávky městské hromadné dopravy.

Stavba nové lávky přes přivaděč a železniční trať (15. června 2021)

15. června 2021

Opravy začínají na přivaděči od Ejpovic (modrá), v úterý se kvůli stavbě lávky uzavře přivaděč od Černic (červená).

Opravy začínají na přivaděči od Ejpovic (modrá), v úterý se kvůli stavbě lávky uzavře přivaděč od Černic (červená).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Na dálnici D5 náhle zemřel řidič. Než zkolaboval, stihl zastavit

Ve středu odpoledne zasahovali záchranáři na 82. kilometru dálnice D5. Během jízdy zde náhle zkolaboval řidič osobního automobilu. Oživit se ho podle policejní mluvčí Hany Kroftové nepodařilo.

24. července 2024  17:07

U Postřekova hořela skládka pneumatik. Kolabovali hasiči, oheň už se nešíří

Hasiči kolem 15:30 lokalizovali požár hromady pneumatik a rodinného domu v Mlýnci u Postřekova na Domažlicku. Hořet začalo po poledni a požár se rozšířil na okolní budovy, vzhledem k počtu...

21. července 2024  14:38,  aktualizováno  19:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejhorší požár za poslední roky, řekli hasiči. U Postřekova jich několik zkolabovalo

Nedělní odpolední pohodu v Mlýnci u Postřekova narušil obří požár. Plameny podle svědků šlehaly do výšky 15 metrů. V obci shořelo několik nemovitostí. Nejvíce byla zasažena stodola, sousední dům byl...

21. července 2024  19:32

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachovska

Policisté pátrali po čtrnáctileté dívce z Tachovska, která v úterý před půlnocí odjela se svým známým do Německa. Kousek za hranicí údajně vystoupila z auta a tam její stopa končila. Policie o...

24. července 2024  14:59,  aktualizováno  25.7 7:52

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

Na Tachovsku je příliš propadlíků z řad cizinců, regionu teď pomůže stát

Zlepšit na Tachovsku výsledky ve vzdělávání má projekt s názvem Desegregace vzdělávání dětí a žáků se sociálním vyloučením. Příhraniční okres vybrala pro účast na projektu Agentura pro sociální...

26. července 2024  15:21

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Přívětivé náměstí v Plzni. Jeho podobu má určit architektonická soutěž

Architektonickou soutěž na úpravu náměstí Republiky vyhlásila plzeňská radnice. Zástupci města si od plánované úpravy slibují, že se náměstí, jehož dominantou je katedrála svatého Bartoloměje, stane...

26. července 2024  9:28

Plzeňští hokejisté vstoupili na led. Chystá se s nimi i pětice nováčků

Ve čtvrtek se sešli k prvnímu společnému tréninku v hale hokejisté plzeňské Škody. Na ledě nechyběla ani pětice nových tváří. K týmu se tento týden na zkoušku připojili čtyři hráči, kteří zabojují o...

26. července 2024  7:59

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....