Obžalovaný se svým advokátem. | foto: iDNES.cz

Přistihl bratra s vlastní přítelkyní a vzal na ně sekeru, dostal podmínku

  • 11
Se čtyřletou podmínkou a nařízenou protialkoholní léčbou odešel od krajského soudu sedmačtyřicetiletý muž. Ten loni na chalupě načapal svého pětapadesátiletého bratra při sexu se svou vlastní přítelkyní. Rozčilený obžalovaný vzal i přes svou opilost na dvojici sekeru a její tupou stranou je ohrožoval.

Obžalovaný v plném rozsahu přiznal vinu a u soudu všeho litoval. Ovšem i oba nevěrníci svůj díl provinění přijímají. „Bratr obžalovaného soudu telefonicky sdělil svoji vinu, to však obžalovaného nemůže vyvinit,“ řekl předseda trestního senátu Krajského soudu v Pardubicích Roman Drahný.

Dodal, že dvojice si s obžalovaným vše vyříkala, obě strany jsou spolu v kontaktu a nikdo se už k případu nechce vracet.

Protože se obě strany podle nového insitutu dohody o vině a trestu dohodly na podmínce, soud nic nedokazoval, jen vyslechl závěrečné řeči a na návrh kývnul.

Významnou roli hrál v jednání obžalovaného alkohol, na což také v odůvodnění rozsudku upozornil Drahný.

„Alkohol byl alfou a omegou všeho. Je třeba chování obžalovaného řešit ochranným opatřením, a tím je ambulantní léčba. Podmíněný trest je poslední výstrahou, aby se vyvaroval alkoholu,“ řekl Drahný.

Incident se stal loni v říjnu. Muž nejprve se sekerou začal bezmyšlenkovitě rozbíjet vybavení pokoje, poté ale zaútočil i na ležící pár, a to tupou stranou sekery. Napadení se bránili kusy rozbitého nábytku a přikrývkou, přesto byli oba zraněni.

Vlastí přítelkyni muž působil krevní podlitinu na pravém zápěstí, tržně zhmožděnou ránu a zlomeninu těla článku druhého prstu levé ruky, krevní podlitiny na obou stehnech a tržnou ránu na levém koleni.

Svému bratrovi pak tímto útokem způsobil pohmoždění pravého zápěstí, zlomeninu bodcového výběžku pravé loketní kosti, krevní podlitiny a oděrky v nadbřišku a krevní podlitinu v oblasti pravé kyčle.