Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Ve firmě s handicapovanými se inspiroval Baťou. Člověk je na prvním místě

Své podnikání v odvětví lisování plastů a kovů spojil se svobodou a spokojeností vlastních zaměstnanců, přestože 70 procent z nich tíží zdravotní handicap. Rodinné výrobní družstvo Solea CZ Leoš Jiřele přebíral od svého otce.

Před tím, než mu vypovědělo službu rameno, živil se sportem jako profesionální volejbalista. Musel se rozhodnout, zda podstoupí náročnou operaci a prodlouží si kariéru, nebo sport pověsí na hřebík a začne se věnovat rodinné firmě. Zdraví pro něj nakonec bylo přednější.

Příběh roku

Leoš Jiřele se účastní soutěže EY Podnikatel roku a soutěží i o cenu čtenářů za nejlepší podnikatelský příběh. Hlasovat pro něj můžete v anketě ZDE.

Ve firmě v Rybníku u České Třebové začínal od píky. Než se v roce 2008 stal předsedou družstva, vyzkoušel si pozice montážníka, řidiče, kontrolora kvality či vedoucího výroby.

„Krátce po převzetí vedení družstva začala recese a my jsme ze dne na den přišli o šedesát procent zakázek. Stačilo málo, aby firma přestala existovat. Musel proto přijít restart a od roku 2009 se začala psát novodobá historie firmy,“ vzpomíná Leoš Jiřele na krutý začátek, pro který stoprocentně platí přísloví: Co tě nezabije, to tě posílí. 

Začal hledat úplně novou koncepci fungování družstva, oslovil ho princip svobodných firem.

„Díky naší tetičce jsem od dětství věděl, jak je pro zdravotně handicapovaného člověka těžké sehnat si práci. Člověk s handicapem přemýšlí o smyslu života, a když k nám přijde, najednou vidí, že není na světě jediný, kdo má takové postižení. Pokud se cítí v práci spokojený, projevuje se to pozitivně také doma. Dějí se i malé zázraky v jeho zdravotním stavu, nad jehož zlepšením lékaři někdy nevěřícně kroutí hlavou,“ dokazuje Jiřele na konkrétních případech.

To nejlepší možné uplatnění v rámci firmy pro zájemce trpící například Crohnovou chorobou, onkologickým onemocněním, diabetem, lupénkou nebo částečným ochrnutím se hledá individuálně.

Málokdo si ovšem při zavádění nové koncepce uměl představit, o jak nelehký závazek pro chráněnou dílnu šlo, když na náročné výrobní procesy lisování a montáž součástek pro automobilový průmysl musela být nastavena stejně jako řada normálních firem.

V družstvu invalidů převzali i některé Baťovy principy. To když se Leoš Jiřele v knihách dočetl o Soustavě řízení Baťa.

„Pokud se někomu nedaří u jedné montáže, uděláme s ním klidně pět koleček, než najdeme, co mu sedne. Třeba i v administrativě. Je to o mnohem větším hledání a komunikaci, než bývá ve firmách zvykem. Dává nám to smysl, a proto to děláme,“ ohlíží se svými rozhodnutími.

Zaměstnanci se stávají spolupodnikateli, rozdělují si zisk

Pokud se pracovním týmům daří v nastavených plánech, na jejichž vzniku se podílejí, stávají se tzv. spolupodnikateli a rozdělují si měsíčně podíl na zisku. Pracovní týmy mají i právo veta v personální oblasti.

„Když přijde nový uchazeč a tým řekne, že ho nechce, tak přes to nejde ve firmě nikdo včetně mě. Zrovna tak mají právo ukončit spolupráci s člověkem, který výrazně narušuje pohodu v kolektivu. Ta je pro řadu nemocných velmi důležitá,“ vysvětluje několik let zavedená firemní řešení, která vedle pravomocí posilují u zaměstnanců zodpovědnost, což se podle Jiřeleho výrazně projevilo v jejich angažovanosti.

Do práce zaměstnanci nechodí jen pro peníze, ale také za zážitky. Firmě nedělá problém zorganizovat výlet do pivovaru, na výstavu nebo uspořádat po práci setkání u táboráku.

„Pro zaměstnance děláme i společný nákup kvalitních potravin u farmářů. Za co nakoupíme, za to i prodáváme. Potraviny pro zaměstnance jsme zavedli, abychom jim nejen usnadnili cestu ke kvalitnímu jídlu, ale také kvůli podpoře místních výrobců. Naše peníze tak zůstávají v regionu.“

Lidský přístup je pro firmu se 130 zaměstnanci konkurenční výhodou, na kterou slyší i mezinárodní korporace. „Třeba Siemens nám dal byznys z velké části díky tomu, jaký pocit z firmy a našich zaměstnanců jeho zástupci při návštěvě u nás měli,“ potvrzuje Leoš Jiřele.

Kromě automobilek světových značek nacházejí zde vyrobené nebo smontované díly uplatnění ve strojírenském nebo elektro odvětví.

„Výrobní portfolio je zatím z devadesáti procent nastaveno na automobilový průmysl. Máme ho však smysluplně diverzifikovaný,“ poznamenává Jiřele, který by se do budoucna rád orientoval i na výrobu produktů, které jsou ohleduplné vůči životnímu prostředí.

Pro Leoše Jiřeleho hlasujte ZDE

První takovou vlaštovkou je kompletace textilních dámských vložek nebo výroba obalů na sešity z použitých papírových pytlů pro českého výrobce eko drogerie. 

Firmu se za posledních deset let podařilo neskutečně ozdravit. Dnes se proto tolik nebaví o tom, jak přežít, ale jak se dál rozvíjet. 

Obrat firmy se za posledních deset let zdvojnásobil, loni činil 74 milionů korun, přitom velká část zaměstnanců pracuje na zkrácený úvazek. Za poslední tři roky počet zaměstnanců narostl o 40 procent. Přestože družstvo nedosahuje takových výsledků, aby mohlo nabídnout nejlepší mzdu v regionu, chlubí se velmi nízkou fluktuací.

  • Nejčtenější

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

ŘSD začalo stavět obchvat Pardubic i na nevykoupených pozemcích hokejisty

Ředitelství silnic a dálnic začalo pracovat i na nevykoupených pozemcích potřebných pro severovýchodní obchvat Pardubic. Státní podnik se nedokázal dohodnout na podmínkách odprodeje pozemků bývalého...

26. července 2024  9:23,  aktualizováno  11:02

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budimex začal stavět D35 mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem. Vlažný start, říká ŘSD

I když uplynulo čtvrt roku od chvíle, kdy polská společnost převzala staveniště budoucí dálnice mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, až dosud se tam mnoho nezměnilo. Ředitelství silnic a dálnic mluví o...

24. července 2024  13:58

Friis: Krasniqi mohl být králem Prahy, ale hlavní je výhra. Ocenil výkon zálohy

Svůj první soutěžní zápas na lavičce Sparty zvládnul, takže na tiskovou konferenci přišel v dobrém rozmaru. „Jsem tu potřetí a zase se mě ptáte, jak se cítím. Ale bylo to fantastické,“ řekl usměvavý...

20. července 2024  6:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

První střelec Sparty v sezoně: Chci do reprezentace, udělám pro to všechno

Za minulý ligový ročník dal jediný gól. „Svou normu“ sparťanský fotbalista Matěj Ryneš splnil hned v úvodním dějství nové sezony. Proti Pardubicím v nastavení první půle vyrovnal na 1:1, po přestávce...

19. července 2024  22:13

Pardubický trenér Saňák: Režisér hry po Hlavatém? Musíme si pomoct jako tým

Ligovou premiéru na pardubické lavičce už má za sebou, před týdnem na stadionu úřadujícího šampiona pražské Sparty s mužstvem ukopal těsnou porážku 1:2. V sobotu kouče Jiřího Saňáka čeká první duel...

27. července 2024  8:34

Pardubice čekají na nový územní plán, letitou ságu chce radnice skončit za rok

Na jméno náměstka primátorky Štěpánky Fraňkové Martina Bílka si dnes už vzpomenou skutečně jen fanoušci pardubické komunální politiky. Přesto právě na něm lze dobře demonstrovat, jak velké martyrium...

27. července 2024  8:15

Kdo je ta tajemná posila? Pardubice kampaní v ulicích avizují další hvězdu

Původně avizované drobné změny v kádru pardubických hokejistů jsou definitivně v prachu. Po Jiřím Smejkalovi a Romanu Červenkovi se Dynamo brzy chystá přidat na soupisku další zvučné jméno, klub...

26. července 2024  16:42

Velorexy přijíždějí na kulatá výročí „domů“. V České Třebové mají velký sraz

Ikonická vozítka Velorex se dnes sjíždějí do České Třebové, do místa, kde toto kdysi posmívané a nyní sběrateli ceněné vozidlo za druhé světové války přišlo na svět. U příležitosti kulatých výročí...

26. července 2024  12:59

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....