Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opoziční hlasy zaznívají z Pardubic, hejtmanovi i městu vadí daňový balíček

  7:35
Z krajského úřadu znějí nářky na nespravedlivé dělení daní, na radnici se zase nelíbí ztráta peněz z hazardu. Pokud se v nějakém krajském městě nesetkal úsporný balíček vlády premiéra Petr Fialy s pochopením, tak jsou to Pardubice.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický | foto:  Petr Topič, MAFRA

Úspory bolí vždy. Politická pravda, která platí. A to i v případě souboru opatření, kterými se česká vláda snaží snížit deficit veřejných rozpočtů.

Logické je, že málokde balíček vyvolal nadšení. Ovšem z mnoha měst kritika nepřichází. V jejich čele jsou členové vládních stran, a ti se do nadávání pouštět nebudou.

V Pardubicích je to však jinak. Ačkoliv je sociální demokracie z určitého pohledu už polomrtvá strana bez většího vlivu, právě ve východočeské metropoli má na významných židlích dva zástupce. Hejtman Martin Netolický si kroutí už třetí volební období a náměstek primátora Jakub Rychtecký se po říjnových volbách stal na radnici vlastně jedničkou.

Jednak má na starosti městskou pokladnu a hlavně je jediným z úzkého vedení města, kdo má s vrcholnou funkcí nějaké větší zkušenosti. A vlastně tak není překvapující, že právě tito dva podrobili návrhy vlády jedné z nejostřejších kritik.

A každý k tomu měl jiný důvod. Hejtmana Netolického silně rozladilo, že vláda shodila pod stůl návrh na změnu dělení peněz z rozpočtového určení daní. Podle místopředsedy SOCDEM na něm kraj dlouhodobě prodělává.

„Zklamání je slabé slovo, z mého pohledu je to zásadní chyba. Byla to unikátní možnost ke změně totálně nespravedlivého systému, který za 20 let způsobil obrovské rozdíly ve financování krajů. Za poslední dva roky bylo na návrhu odvedeno opravdu hodně práce a během jednoho jednání je hozeno všechno pod stůl,“ uvedl Netolický, podle nějž kraj za poslední roky kvůli nespravedlnosti tratil zhruba 15 miliard korun.

Vládní strany daly od změny v dělení daní ruce pryč

Kromě STAN daly podle něj ostatní koaliční strany od návrhu ruce pryč, změn se zalekly i některé kraje. „Výsledkem je, že se s tím už nehne. Vím, že se chystá pozměňovací návrh, který to zkusí změnit, téma se dostane na plénum, ale šanci uspět to nemá. Je to pro mne obrovské zklamání,“ řekl Netolický.

Kraje, které si před dvaceti lety vybojovaly při dělení daní výhodnější podmínky, mají nyní lepší silnice, nemocnice či školy. A naopak. Vedle obyvatel Zlínského či Středočeského na to nejvíc doplácejí lidé v Pardubickém kraji. Stačí přejet do sousedního kraje Vysočina, jehož příjmy jsou naopak relativně vysoké, kontrast mezi stavem silnic druhé a třetí třídy nelze přehlédnout.

Zatímco v případě obcí se jejich příjmy každoročně upravují podle počtu obyvatel či dětí ve školách, v případě krajů je nastavení dělení peněz zabetonované. Regiony, které na tom tratí, se to snaží léta změnit. Kraje, které si na počátku tisíciletí vyjednaly výhodnější podmínky, jsou přinejmenším zdrženlivé. Vláda spravedlivější dělení daní slíbila ve svém programovém prohlášení v roce 2021.

Žádný kraj nekývne na to, aby měl méně než dosud. Pokud chce stát napravit nespravedlnost, musí do systému nalít další miliardy, aby na změnu kritérií některé kraje nedoplatily. Velké peníze se kvůli úsporným škrtům nenašly.

Vláda byla ochotna zahrnout do rozpočtového určení daní prostředky dříve určené krajům přes Státní fond dopravní infrastruktury. V rámci konsolidačního balíčku však hodlala snížit částky směřující na silnice pro kraje ze šesti na čtyři miliardy korun.

I tato varianta byla pro Pardubický kraj výhodnější než dosavadní stav. Příjmy regionu by se zvýšily o stamiliony.

„Šance na změnu rozpočtového určení daní byla nejvyšší, co pamatuji. Podlehl jsem iluzi, že by návrh mohl projít. Téma nevzdám. Jsem přesvědčen, že obyvatelé našeho kraje nejsou méněcenní, mají právo na lepší služby, na lepší silnice,“ dodal Netolický.

Podle náměstka může město tratit 50 milionů za rok

Město Pardubice pak nesouhlasí s vládou navrženými úpravami ozdravného balíčku, které by měly mimo jiné obsahovat snížení příjmů z daně z hazardu do městské pokladny.

„Letos Pardubice očekávají z tohoto zdroje asi 110 milionů korun, po změně by to mohlo být až o 50 milionů korun méně,“ řekl ČTK náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Získané peníze radnice rozděluje hlavně na podporu sportu, kde by mohly podle náměstka citelně chybět. „Řada sportovních klubů má dnes potíže dofinancovat činnost. Údajně nemají být letos vypsány některé provozní dotace a je velký tlak kvůli škrtům na Národní sportovní agenturu na příští rok. Je to velmi nebezpečné a pro řadu měst a obcí, nejen pro Pardubice, to může být problém,“ uvedl Jakub Rychtecký.

Kvůli inflaci a růstu nákladů magistrát uvažoval o valorizaci příspěvků sportovním klubům. Stát by měl podle návrhu získat 55 procent výnosů daně z hazardu namísto dosavadních 35 procent. Obcím podle počtu povolených herních automatů zůstane 22,5 procenta, stejný poměr pak připadne obcím podle počtu obyvatel.

„Je to špatný krok. Státní rozpočet by se neměl dívat pouze na škrty a na to, jak látat díry v rozpočtu tím, že se budou brát peníze municipalitám, které obecně hospodaří velmi dobře a zodpovědně. Spíš by měl stát hledat další zdroje na straně příjmů, třeba z progresivního zdanění nebo sektorové daně,“ dodal náměstek Rychtecký.

Loni zastupitelé Pardubic schválili novou vyhlášku o regulaci provozování hazardních her. Do konce roku 2024 z města zmizí herny s herními automaty. Přístroje budou moci zůstat pouze v zařízeních typu kasino. Jedno se například dokončuje na jižním okraji města hned u výpadovky na Chrudim. Má být největší v regionu.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Trapno je vtipné, někdy ho necítíme, říká divadelní režisérka

27. dubna 2024  10:08

Žádná řachanda, přesto je Kdo je tady ředitel v repertoáru Východočeského divadla komedií. Zaujme...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...