Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alkoholiků nepřibude, smějí se v pálenicích v regionu

  7:48
Zatímco obilnáři počítají s nejhorší sklizní za poslední léta, ovoce dozrálo mnohem dřív a řada palíren už jede naplno. Ačkoli úrodu ovoce na pálenku si lidé pochvalují, alkoholiky to z nich podle majitelů palíren neudělá.

Palič Stanislav Žák z Horní Rovně na Pardubicku. Letošní sezona v palírnách bude díky nadúrodě ovoce podle něj velmi dlouhá. | foto: Jaroslav Hubený

Podle zahrádkáře Jaroslava Jirouta z Horní Rovně je jeho každoroční návštěva tamní pěstitelské pálenice, ale i pro jeho kolegy taková zahrádkářská zábava. A letos obzvlášť, když si k vypálení dovezl 250 litrů švestek a čeká, že z nich bude 25 litrů slivovice.

„Letos je překrásná úroda, jaká dlouho nebyla, a každý zahrádkář, který na takovou úrodu čeká, ji přece nenechá zkazit. Musí do kompotu, marmelád, povidel a co zbyde, patří do palírny. Já mám tolik švestek, že jablko je pro mě letos podřadné ovoce,“ řekl Jaroslav Jirout.

O tom, že by mimořádná úroda ovoce mohla vést k větší míře alkoholismu u zahrádkářů a sadařů, silně pochybuje. „Tak to není. Kdo vypěstuje strom, čeká nadúrodu a pak ji zpracovává, ten nebude alkoholik, protože všechno trvá tak dlouho, že si toho destilátu váží a bude s ním pěkně šetřit,“ dodal Jaroslav Jirout.

Palička Romana Tichá z Biskupic u Jevíčka si to nemyslí zase z jiného důvodu. „Víc alkoholiků nebude, lidé si určitě udělají zásoby. Zákazníci se většinou snaží přiblížit se povolené hranici 30 litrů u pěstitelského pálení a zásoby si dělají, protože neví, jak to bude v příštím roce.

Rovněž podle ní neplatí, že čím starší, tím je ohnivý mok lepší.„Určitě ne. Po čtyřech letech začne aroma vyprchávat. A jak se říká, že si někdo zakope slivovici a za 18 let si na ní pochutnává, tak to ne, bude to jen lepší líh,“ dodala palička z obce na Malé Hané, která tradičně v říjnu pořádá velký festival Biskupické kaléšek spojený s koštem soutěžních vzorků slivovice.

Jeden z nejlepších roků pro sadaře i paliče měl vliv na to, že je sezona pálení posunuta v Čechách i na Moravě přibližně o tři týdny, i když se poměry druhů zpracovávaného ovoce v regionech liší. A v řadě míst se také prodlouží. V některých palírnách již panují obavy, zda očekávaný velký jablečný nárůst zvládnou.

Podle roveňského paliče Stanislava Žáka bude tato sezona díky nadúrodě ovoce velmi dlouhá. „Letos jsme otvírali o tři týdny dříve, než loni. Ještě se nikdy nestalo, abychom pálili už v červnu, vždycky jsme pálili až v červenci.

Palič: Kotle jedou na plný výkon, snad všechny uspokojíme

Loni skončila sezona v únoru, ale nepálilo se o víkendech a v noci. Naopak v této sezoně se bude pálit o víkendech a v noci, přesto skončí třeba v dubnu,“ řekl Stanislav Žák, který ročně vypálí v průměru 20 tisíc litrů, ale loni to bylo jen slabých 5 tisíc. Letos to bude určitě mnohem víc.

Nejdřív začal brát od zahrádkářů a sadařů třešně, pak višně, meruňky, broskve, první špendlíky, ryngle, nyní i jablka. „Už máme sto tun za deset dní, dříve by bylo stejné množství minimálně za tři týdny. Je možné, že letos poprvé ohlásíme, že jsme plní. Za předešlých 18 let se to nikdy nestalo. Doufám však, že to nikdy nenastane a stačíme pálit tak, abychom uvolňovali další kádě, ale reálná možnost tu je,“ dodal Žák.

Pokud jeho zákazníci nenechají ovoce plně dozrát, musí počítat s jeho nižší výtěžností. Třeba u třešní místo obvyklých 11 kilogramů je nyní na litr třešňovice spotřeba 13 kilogramů třešní.

Letošní počasí je ideální pro ovoce, a tím i pro pálenky. Cukernatých plodů je nadprůměrné množství a s malým množstvím vody před pálením dobře kvasí. I proto je v Palírně Biskupice díky letošní nadúrodě ovoce mimořádný frkot.

Palírny většinou své ceny letos nezvyšovaly. Neměly k tomu ani vážný důvod, spotřební daň zůstala na stejné výši.„Ceny jsou stejné jako loni, za padesátiprocentní alkohol pěstitelé zaplatí 165 korun,“ řekl například Tomáš Bouc ze společnosti Fonticulus, která provozuje pálenici na Lhotě Sudličkově a v Hrobicích na Pardubicku.

„U nás vyjde padesátiprocentní slivovice opět na 130 korun, ale je to pořád nejlevnější varianta proti obchodu,“dodala Romana Tichá. Majitel slatiňanské společnosti Potraviny Málek, kterému patří palírna v Horní Rovni, zvýšil cenu o 8 korun za litr. Litr 50procentního destilátu každého ovoce tam stojí 158 korun.

V České republice je evidováno přes 500 pěstitelských pálenic, pěstitelé si v nich loni nechali vyrobit milion litrů pálenek. Bylo to o třetinu méně než v roce předchozím. Letošní sezona naopak bude bezesporu patřit k těm rekordním.

  • Nejčtenější

Stavbu obchvatu blokuje bývalá hvězda extraligy. Ať jednají podle zákonů, říká

14. června 2024

Premium Bývalý pardubický hokejista Stanislav Procházka se pustil do boje s Ředitelstvím silnic a dálnic....

Místo ozdoby ostuda. Zrezlou fontánu Pardubice reklamují, voda z ní nepoteče

15. června 2024

Premium Je to přesně rok, co politici z radnice slavnostně v Pardubicích otevírali nové autobusové nádraží....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Budíček dvakrát za noc. Lidi u pardubického letiště ruší charterové lety

14. června 2024  15:48

Lidé z okolí pardubického letiště si stěžují, že je 119krát za léto v noci vzbudí letadlo. Ačkoliv...

Poslední změny. Železničáři jsou před startem největší rekonstrukce v historii

12. června 2024  11:35

Česká železnice se připravuje na největší investiční akci ve své historii. Správa železnic co...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pardubice dostanou náhradu za most Kapitána Bartoše, má být hotový do roka

13. června 2024  11:40

Pokud půjde vše dobře, Pardubice budou mít do roka provizorní most přes Labe. Postaví ho vedle...

Zemina ve výkopu zavalila dělníka, přes snahu záchranářů nepřežil

17. června 2024  12:53

Dělníka pracujícího na stavbě kanalizace v Dolní Moravě zavalila dnes dopoledne ve výkopu zemina. I...

Eskalátory vedoucí na novou lávku věčně vypínají vtipálci, SŽ řeší i další vady

17. června 2024  11:07

Nedávno otevřená lávka přes železniční koridor v Pardubicích má vady a Správa železnic ji bude...

Trenér Kronďák se nedomluvil s vedením Chrudimi, nahradí ho Tichai

17. června 2024  8:39

Už navždycky zůstane jako kouč podepsaný pod největšími dvěma úspěchy chrudimského fotbalu:...

Náhradní tvář: Výtvarník Nikl ji dal Pernštejnům i žebrákům

16. června 2024  10:49

V hospodářských prostorech pardubického zámku je nově k vidění výstava obrazů Petra Nikla s názvem...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...