Jaroměřice u Jevíčka - Farnost řádu pasionistů

Jaroměřice u Jevíčka - Farnost řádu pasionistů | foto: Michal KlímaMF DNES

Králíky, Luže, Jaroměřice. Tři poutní místa se stala národní památkou

  • 0
Tři zástupce má Pardubický kraj na nově doplněném seznamu národních kulturních památek. Dostaly se tam Hora Matky Boží (Dolní Hedeč) u Králík, kostel Povýšení svatého Kříže na hoře Kalvárie v Jaroměřicích a Poutní areál s kostelem Panny Marie Pomocné a jezuitskou rezidencí na Chlumku u Luže.

„Stát se národní kulturní památkou je důležité. Jezdí k nám lidé odevšad, chceme, aby to u nás vypadalo hezky,“ řekl Josef Hubálek, farář areálu Na Chlumku u Luže.

Povýšení kostela mezi národní kulturní památky otvírá dveře k jiným dotacím.

„Potřebovali bychom opravit osm rohových kaplí na balustrádě. Jsou vystaveny povětrnostním vlivům a opravu potřebují,“ řekl Hubálek, který v Luži působí dvacet let.

Národní kulturní památkou je i poutní areál s kostelem Povýšení svatého Kříže na hoře Kalvárie v Jaroměřicích na Svitavsku. V Česku je to ojedinělé místo, protože svým rozvržením připomíná jeruzalémskou Golgotu v Palestině.

Z Jaroměřic nahoru na Kalvárii vede křížová cesta k baroknímu poutnímu kostelu, který dal postavit František Michal Šubíř z Jaroměřic podle návrhu stavitele Santiniho v letech 1712 až 1713 jako poděkování za vyslyšení proseb.

„Je to místo utrpení Ježíše Krista důležité pro věřící. Pokud bychom se stali národní kulturní památkou, snáz bychom získávali dotace,“ řekl farář Pawel Wójcik. Jaroměřické poutní místo by potřebovalo opravit reliéfy v betlémské kapli nebo například oltář v kostele.

Národní kulturní památky tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství země, vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, kterých je také mnohem více. Dosud bylo na seznamu podle Památkového katalogu vedeného Národním památkovým ústavem 336 nemovitých i movitých památek.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit