Na novém trávníku už v únoru začnou hrát své ligové duely hráči FK Pardubice...

Na novém trávníku už v únoru začnou hrát své ligové duely hráči FK Pardubice (3. listopadu 2022) | foto: Josef Vostárek, ČTK

Stadion, galerie i obchvat Svitav. V kraji se chystá stříhání pásek

  • 1
Pardubice letos dostanou to, o co usilovaly roky. Fotbalový stadion, galerii v Automatických mlýnech, nový pavilon nemocnice i autobusové nádraží. Obchvatu se dočkají Svitavy.

Rok 2023 bude v Pardubickém kraji zajímavý především pro dva největší sporty. Již za pár dní se totiž bude slavnostně otevírat nový fotbalový stadion v Pardubicích.

Fotbalisté se konečně dočkají

Až v sobotu 4. února na nově pojmenovaný Stadion Arnošta Košťála vyběhnou fotbalisté FK Pardubice a SK Slavia Praha, uzavře se dlouhá a smutná kapitola pardubického fotbalu. Po více než půl století se na území města bude znovu hrát nejvyšší soutěž v kopané. Téměř tříletý azyl Pardubic na hřišti Bohemians skončí, protože klub bude mít konečně svůj nově opravený stadion.

„Historie, která je se stadionem a jménem Arnošta Košťála spojena, si opravdu vážíme a je to za nás velmi hezká a důstojná připomínka této osobnosti, která přispěla k rozvoji pardubického fotbalu. Máme dohodu se zástupci města, že název Stadion Arnošta Košťála, který by toto území mohlo nově získat, nás navíc žádným způsobem neomezí v hledání komerčních partnerů a jejich spojením s názvem stadionu a souvisejícími reklamními plochami, jako se tomu děje i v případě jiných stadionů,“ těší se na nový domov předseda představenstva FK Pardubice Vladimír Pitter.

Dynamo bude slavit

Ovšem slavit se bude i o pár metrů dál v enteria areně. Dynamo Pardubice pod vedením majitele Petra Dědka letos v extralize hraje hned od začátku soutěže o první místo a důstojně tím zahájilo výročí 100 let od založení klubu.

Hlavní oslavy jsou přitom naplánovány na začátek roku 2023, protože oficiálně začal své první kapitoly pardubický hokej psát v únoru 1923. A nabídka akcí je pestrá. Na leden je přichystán druhý projekt ve spolupráci s Bez frází.

„Jedná se o film s názvem Navždy za Dynamo. Časosběrný dokument je postaven na příbězích a životě lidí, kteří jsou s pardubickým hokejem spjati,“ vysvětluje spoluautor díla Jakub Hlaváč.

Film Navždy za Dynamo nabídne aktuální vhled do kabiny a zákulisí pardubického hokeje. Jeho historii přiblíží výstava na pardubickém zámku, kterou už dlouhé měsíce chystá historik a spisovatel Petr Dufek. Interaktivní výstavu pro celou rodinu bude možné navštívit od 18. ledna do 1. října 2023.

Dynamo připravuje také slavnostní galavečer ke stému výročí od založení v enteria areně 7. února. „Klub ocení legendy a významné hosty nejen pamětními medailemi, které si budou moci pořizovat i sběratelé. Akci bude živě přenášet Česká televize,“ uvedl tiskový mluvčí klubu Jan Mroviec.

„Pevně věřím, že završením oslav pak bude naše společná radost s medailemi a pohárem. Pardubičtí fanoušci si úspěch po letech útrap zaslouží,“ uvedl majitel klubu Petr Dědek.

Pardubice se těší na Automatické mlýny

Většina dalších plánovaných novinek v regionu se bude týkat především velkých staveb. Město, kraj a soukromý investor dokončují své části masivní přestavby bývalých Automatických mlýnů v historickém centru Pardubic.

Za stovky milionů korun tam vzniknou galerie, polytechnické dílny pro žáky a nové společenské centrum. Všechny subjekty se domluvily, že areál otevřou naráz, což by mělo být na podzim 2023. Investice podpořila Evropská unie 400 miliony korun.

Nádraží i nový nemocniční pavilon

Už v první polovině roku pak skončí výstavba Terminálu B vedle pardubického vlakového nádraží. Plán je takový, že od července z něho začnou odjíždět regionální autobusy a současné autobusové nádraží zanikne. Soukromý investor na něm plánuje postavit obří zábavně-obchodní centrum.

V listopadu má být stavebně hotová nová budova centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici za více než 1,7 miliardy korun včetně DPH. Pardubický kraj na ni získal půlmiliardovou dotaci z programu REACT-EU.

Obchvat i přivaděč

Co se týče dopravních staveb, tak lidé z regionu si zvykli, že každý rok se otevřela alespoň jedna významná silnice. Ať se to týkalo dálnice D35 nebo obchvatu Chrudimi, vždy šlo o díla, která zásadně ulevila šoférům.

Letos sice nové kilometry dálnice nepřibudou, ovšem někde se páska stříhat bude.Ke konci roku by měl být zprovozněn obchvat Svitav. Desetikilometrový úsek silnice I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem bude stát 787 milionů korun bez DPH.

Ve stejnou dobu také ŘSD plánuje, že zahájí stavbu dálničního obchvatu Vysokého Mýta. Na téměř šestikilometrový úsek z Vysokého Mýta do Džbánova vypsalo ŘSD na konci roku 2022 výběrové řízení na zhotovitele stavby.

A ještě jedna novinka ze silnic. Ve druhé polovině roku silničáři otevřou přivaděč z Časů do Holic na silnici I/36.

Stroje také po letech odkladů vyjedou na stavbu severovýchodního obchvatu, který spojí pardubické čtvrtě Polabiny a Dubinu.

Z budoucí dálnice D35 na území regionu má nejblíže k zahájení výstavby úsek Janov–Opatovec. Izolovaná část za Litomyšlí by se mohla začít stavět letos a otevřít v roce 2026.

Ředitelství silnic a dálnic věří, že by mohlo také zahájit stavbu tunelu pod vrchem Homole, který byl vyčleněn z úseku Ostrov – Vysoké Mýto, u nějž se plánuje výstavba od roku 2024.

Na železnici pokračují opravy za miliardy

Správa železnic bude pokračovat v rozsáhlé modernizaci železničního uzlu Pardubice, která skončí v roce 2024. Investiční náklady jsou vyčísleny na 6,3 miliardy korun. Zároveň je v plánu celková oprava památkově chráněné nádražní budovy. Ve stylu funkcionalismu ji projektoval Karel Řepa společně s Josefem Dandou a Karlem Kalvodou na konci 40. let minulého století.

Ulehčení cestujícím na hlavním koridoru přinese dokončení kompletní rekonstrukce trati mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí, kde vlaky nabírají zpoždění. Do poloviny roku stavební firmy opraví deset kilometrů železničního svršku a spodku, zabezpečovací a sdělovací zařízení, trakční vedení, silnoproudé technologie a mostní konstrukce. Kompletní přestavbu podstoupí stanice Brandýs nad Orlicí.

Potíže v centru přijdou v létě

V létě začne Pardubický kraj opravovat důležitý Wonkův most v Pardubicích. Stavební práce mají skončit na podzim 2024. Město také chystá rekonstrukci mostu kpt. Bartoše přes Labe, kde je už nyní omezena doprava.

Pokud se nic nezmění, uskuteční se v regionu i řada tradičních kulturních akcí. Patří mezi ně hudební festival Smetanova Litomyšl na přelomu června a července, pořadatelé již zveřejnili hlavní body programu. Koncem března a počátkem dubna by se měla konat přehlídka Grand festival smíchu v Pardubicích, na začátku léta svátek amatérského loutkářství Loutkářská Chrudim. Na konec května je plánována Aviatická pouť v Pardubicích, stálé místo v kalendáři mají samozřejmě i Velká pardubická a Zlatá přilba.