"Záměrem je, aby sousedé jednou za rok usedli k jednomu stolu, zapomněli na spory a sváry a společně se bavili," řekla mluvčí litomyšlské radnice Michaela Severová.
V sobotu dopoledne vzdají kuchaři poctu Magdaleně Dobromile Rettigové u jejího hrobu. Po vystoupení Sboru paní a dívek zamíří průvod na Smetanovo náměstí. Tam již budou připraveny stánky restaurací, hotelových škol a zahraničních partnerských měst s ochutnávkami pokrmů. Na hlavním pódiu se odehraje postupové kolo klání šéfkuchařů certifikovaných restaurací.
V přípravě litomyšlského "Vackova" pstruha se utkají restaurace U Kolji, Hotel Zlatá Hvězda, Restaurace a pivovar Faltus z České Třebové a Pivovárek Na Kopečku Svitavy, hodnotit výkony budou nejen odborníci, ale i návštěvníci.
Soutěž je nachystána také pro dvoučlenná družstva odborných škol Pardubického kraje, zúčastní se jí osm škol. Hospodyňky budou soupeřit o nejlepší přinesenou domácí bábovku. Zájemci mohou absolvovat školu filetování ryb a otevírání ústřic či ochutnat tradiční speciality z ukrajinské, slovenské, holandské či japonské kuchyně.
Děti se naučí zdobit pravé pardubické perníky, vařená vejce, připraví banánové chuťovky, bramborové pekáčky a jiné chuťovky.
Celodenním programem bude provázet Jan Rosák, vařit, vyprávět a učit kuchařským dovednostem budou "Kluci a akci" Filip Sajler a Ondřej Slanina.
Při večerním hodování zahraje cikánská kapela Gipsy Spirit.
V pravé poledne se bude na Smetanově náměstí v neděli servírovat husí stehno se zelím, variací knedlíků a plzeňským pivem. Vloni se ke společnému obědu sešlo 546 jedlíků. K "sousedské husičce" zahraje poberounská hudební skupina Třehusk.