Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I kuchař dělá politiku, říká Václav Šmerda, který vařil prezidentům

  16:10
"Václav Havel si potrpěl na dršťkovou, guláš či vuřty s cibulí. Na stole nesměly chybět ani moravské koláče a české buchty. Václav Klaus zase miloval steaky," říká uznávaný kuchař ze Svitav Václav Šmerda, který vařil prezidentům.

Debata o jídle. S prezidentem Václavem Klausem se Václav Šmerda setkal i na gastronomické slavnosti v Litomyšli. Foto: František Renza

Jak to bude vypadat v hradní kuchyni po nástupu Miloše Zemana? Není žádným tajemstvím, že nová hlava státu dává přednost klasickým českým pokrmům a zvlášť si libuje ve specialitách z domácí zabijačky.

Gurmáni by se tak mohli obávat, že se bude podávat přece jen dost lidová tlačenka či jitrnice.

"Já osobně si myslím, že se toho zase až tak moc nezmění," soudí Václav Šmerda, svitavský mistr kuchař, který vařil i pro dva Zemanovy předchůdce, Václava Havla a Václava Klause.

"Aby nedošlo k nějaké mýlce, v hradní kuchyni jsem zaměstnán nebyl. Pro oba prezidenty jsem ale vařil při zvláštních příležitostech," upřesňuje držitel nejvyššího kuchařského ocenění v zemi - Kříže svatého Vavřince.

I přesto se domnívá, že poměry v hradní kuchyni zná natolik, aby mohl říci, že na tlačenku a prasečí rypáček, oblíbená jídla nového českého prezidenta, příliš často nedojde.

S Václavem Havlem si povídali o kuchyňských fíglech

Z obou předchůdců si chválí zejména spolupráci s Václavem Havlem, pro kterého mimo jiné Šmerda vařil při jeho lázeňských pobytech v Karlově Studánce, a pro oba prezidenty připravoval recepce při nejrůznějších příležitostech.

"Pan prezident Havel měl k vaření velmi vřelý vztah. A pěkně se s ním o nejrůznějších receptech a fíglech v kuchyni povídalo," zdůvodňuje svá slova a dodává, že velkou zálibou prvního českého prezidenta byla tradiční jídla v obměnách s nejrůznějším kořením.

Václav Havel přitom trval na tom, aby se i při slavnostních příležitostech podávala třeba dršťková polévka, guláš nebo vuřty s cibulí. "Na stole nesměly chybět ani moravské koláče a české buchty," upřesňuje Šmerda.

Podobnou skladbu měla i jídla za Václava Klause. "Ta také vycházela z klasické české kuchyně, ovšem v moderní, odlehčené podobě. Klaus má vybrané chutě, měl velmi rád steaky. Oba prezidenti přitom dbali na to, aby se vařilo výhradně z čerstvých a kvalitních surovin," doplňuje kuchař, který stejný trend očekává i od personálu, jenž bude vařit pro Zemana.

Miloš Zeman prý vsadí na české pivo, víno i destiláty

"Řekl bych, že přibude více krajových specialit, například ze zvěřiny, ryb a tradičních druhů mas. A že se bude klást důraz na domácí nápoje. Na české pivo, moravská vína a tradiční likéry a destiláty," řekl uznávaný gastronom, který je šéfem pardubické krajské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů.

Velký důraz na sestavování jídelníčku se klade také při zahraničních návštěvách.

Svitavský kuchař Václav Šmerda

Narodil se 11. května 1952. Účastnil se mnoha zahraničních i domácích kuchařských soutěží. Od roku 1993 do 1998 byl členem Národního týmu kuchařů České republiky. Profesní kvalifikace: kuchař specialista, titul Mistr kuchař, člen Asociace kuchařů a cukrářů (AKC) ČR, 1997 - zlatá medaile Magdaleny Dobromily Rettigové, 2002 - zlatý diplom s medailí Český cukrář, ocenění pamětní medailí k založení AKC ČR, je nositelem nejvyššího kuchařského ocenění Kříž svatého Vavřince.

 "Ač se to možná na první pohled nezdá, z hlediska hostitele je jídlo velmi důležité i při těchto příležitostech," soudí kuchař, který má vlastní zkušenosti z přípravy jídel například pro španělského krále nebo dánského prince.

Při skladbě menu se podle Šmerdy musí dbát i na to, pro koho se vaří. Včetně ohledu na místní zvyklosti a náboženství. Muslimové, jak známo, nesmějí jíst celý život vepřové, drůbeží a hovězí maso nesmí být mleté. Vepřové maso nesmí ani Židé, kteří mohou konzumovat jenom hovězí a skopové. A pouze ryby, které mají šupiny a ploutve.

"Když to trochu přeženu, i dobrý kuchař může pomoci dělat dobrou politiku," soudí svitavský mistr kuchař, jehož k vaření přivedli rodiče. Otec byl kuchař a cukrář, matka servírka.

"Gastronomické vzdělání mají i dvě moje sestry, takže jablko nepadlo daleko od stromu. A rodinná tradice se u nás udržuje dál. Jak dcera, tak syn mají hotelovku," dodává Šmerda.

"Ptáte se mě, jestli jsem měl někdy chuť s kuchařinou skončit. To víte, že si člověk občas zanadává. Ale že bych s ní chtěl vyloženě praštit, tak to se opravdu říct nedá. Nakonec si vždycky řeknu: vždyť já vlastně ani nic jiného neumím, tak kam bych se hrnul," přiznává svitavský kuchař Václav Šmerda.

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Cena z výběrových řízení neplatí, D35 do Ostrova je už dražší skoro o miliardu

25. dubna 2024  18:17

Stát zaplatí za stavbu dvou úseků dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Ostrovem mnohem více,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nechte brankáře být! Přísný trend ochuzuje o emoce. Je to divné, uznávají i hráči

25. dubna 2024  8:58

Když Ondřej Kacetl opouštěl třinecké brankoviště, deset tisíc lidí v Pardubicích ho vypískalo....

Stát se přiblížil stavbě nejnáročnějšího úseku D35, ministerstvo má poradce

2. května 2024  19:08

O krok blíž se posunul pokus státu o další výstavbu dálnice se soukromou účastí, tedy takzvaný PPP...

Obchvat Svitav odvedl tisíce aut, radary z výpadovky na Brno čeká stěhování

2. května 2024  14:59

Svitavská radnice přesune měření rychlosti z úseku, kterým kvůli nově dokončenému obchvatu města už...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Dotace z EU zachránily Automatické mlýny, na čachry s penězi doplatil hotel

2. května 2024

Miliardy korun z Evropské unie v posledních dvaceti letech nemířily jen do asfaltu a kolejí,...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...