Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čerstvý bochník je víc než tácek zákusků, snažily se ukázat Dny chleba

  8:45
Pardubické výstaviště Ideon ve čtvrtek provoněl chléb. Konal se tam tradiční pekařský svátek Dny chleba 2013. Zúčastnilo se ho 400 pekařských odborníků.

Porotci hodnotili letos 42 vzorků v kategorii konzumní chléb vyráběný na průmyslových linkách a v kategorii řemeslný chléb - ruční výroba. Foto: Radek Kalhous, MAFRA

"Český chleba je stále fenomén. Většina z nás, když přijedeme z dovolené v cizině, se k němu rádi vracíme. S čerstvým chlebem namazaným máslem jsme pak spokojení víc, než kdybychom dostali tácek zákusků," řekl například ředitel vysokomýtské pekárny Nopek Bohumil Štanglica.

Hlavními částmi programu byla soutěž Chléb roku 2013, výstava dodavatelů a odborný seminář. Jeden ze stovek chlebů posvětil biskup Josef Kajnek. 

"Chléb je dar, bez něhož si nedovedeme představit každodenní život," řekl. Podle něj dodává důležitost a pravdivost i známému ceremoniálu podávání chleba se solí význačným hostům.

V úvodu programu nechyběl ani příslib svazu pekařů a cukrářů o pomoci všem českým pekárnám, které byly postiženy povodní.

Chlebová numerologie

8 Cena českého chleba je osmá nejnižší v Evropské unii

19 Počet ročníku setkání pekařů v Pardubicích

23 korun činí průměrná cena za kilogram chleba

42 Počet vzorků v soutěži Chléb roku 2013

42 kilogramů na osobu a rok činí průměrná spotřeba chleba v ČR (klesá hlavně kvůli vyšší nabídce pečiva a těstovin)

700 Počet pekáren v ČR

1 000 Tolik korun utratí ročně průměrný Čech za chléb

290 000 tisíc tun chleba vyrobí pekárny ročně

1 000 000 kusů chlebů denně chrlí všechny české pekárny

Vedle soutěže a ochutnávek desítek druhů chleba i odborného semináře nabídl program tradičně také výstavu dodavatelů pekáren. Návštěvníci se mohli přesvědčit o parametrech moderních pecí či balicích strojů, o kvalitě a chuti třeba bulky ze směsi z hroznových jader, nové směsi pro výrobu celozrnného pečiva či chleba z ječmenné mouky.

"Ječmen je antická obilovina, už gladiátoři byli krmeni ječmenem. Navíc je mnohem zdravější než pšenice," propagoval svůj výrobek Pavel Kratochvíl z Opavska.

Chcete rohlík s obrázkem autíčka? I takový byl k mání u firmy nabízející jedlé etikety na pečivo. Výrobci koláčů z jižní Moravy zase zájemce přesvědčovali, že se dnes již upouští od klasických náplní jako jsou mák, tvaroh či povidla a přechází se k žádaným "fresh" chutím meruňky, višně, hrušky či jiným náplním obsahujícím kousky ovoce.

Chléb však programu dominoval. "Jeho spotřeba v posledních letech klesala a činí 42 kilogramů chleba na osobu. Spotřebitelská cena která byla v dubnu 23 korun za jeden kilogram, je jedna z nejnižších v Evropě," řekl předseda pořádajícího svazu pekařů Jaromír Dřízal. Podle něj je výroba chleba královská pekařská disciplína a zároveň věcí prestiže.

O to víc se mohou radovat pekaři z pekárny Moravec v Moravské Třebové z udělení titulu Chléb roku 2013 v kategorii "Konzumní chléb roku". V kategorii "Řemeslný chléb roku" zvítězil chléb z pekárny Hepek společnosti Penam Brno.

Nechtějí unifikované výrobky

Pekaři dnes také řeší otázku, zda se udrží klasické způsoby pečení chleba.

"Obchodní řetězce by měly preferovat více kvalitu chleba než nízkou cenu, tak aby výrobci nebyli nuceni opouštět tradiční technologie, které jsou náročnější na čas a kvalifikaci pekařů. Byla by velká škoda, aby v zemi, která je pověstná výborným chlebem, byly zákazníkům v obchodech nabízeny pouze unifikované výrobky či v poslední době předražený chléb dopékaný ze zmrazeného polotovaru," dodal Jaromír Dřízal.

Podle pekárenského experta Jaroslava Albrechta se o vítězství v soutěži Chléb roku dělí klasičtí výrobci chleba s použitím kvasu s těmi moderními rovnocenně. I když je výroba klasického chleba z různých důvodů složitější a dražší, přesto podle něj zcela nezmizí.

"Jsem přesvědčen o tom, že proces zániku klasického kvasu není zdaleka ukončen. Ale že ode dneška za 10 let bude v České republice stále pár pekáren, které budou na svoji metodu pyšné, budou fungovat jako pekařský skanzen a turisté k nim budou přijíždět a dívat se, jak se dělal chleba za socialismu," řekl Jaroslav Albrecht.  

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Dynamo může získat hokejový titul, z náměstí ho ženou tisíce lidí

26. dubna 2024  15:09

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes možná zažije velkou hokejovou noc. Nebo taky ne. Všechno bude...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Šafarčík chce Pardubice donaha: Soupeř nás přejel, neschovávejme se

26. dubna 2024  9:21

Nikdy neměl problém mluvit na rovinu. „Ústí nás přejelo na plné čáře, nemá cenu se za něco...

Ve vápně se musíme chovat jako zabijáci, nabádá pardubický Kissiedou

26. dubna 2024  8:59

Pardubickým manažerům se údajně sám ozval s tím, že by rád v jejich fotbalovém klubu působil....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...