Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Sezemice se bojí D35 bez přivaděčů. Je to drastické, říká starosta

  10:12
Řidiči v Pardubickém kraji se v polovině prosince dočkají otevření první části dálnice D35 z Opatovic nad Labem do Časů. Zároveň je jisté, že ještě dlouho nebudou postaveny dva přivaděče, které měly ochránit před náporem dopravy Sezemice a Rokytno.
Začátek stavby další etapy dálnice D35 z Časů do Ostrova

Začátek stavby další etapy dálnice D35 z Časů do Ostrova | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl ve čtvrtek oznámil, že dvanáctikilometrový úsek D35 z Opatovic do Časů se otevře 15. prosince letošního roku.

Dobrá zpráva má ale vadu. Chybí přivaděče. Obchvat, díky kterému měla tranzitní doprava Sezemice minout, minimálně tři roky ještě nebude.

„Bylo nám slíbeno, že než bude D35 spuštěna, tak obchvat bude buď hotový, nebo se bude stavět. Ta prodleva, ten termín konec roku 2024 je pro nás drastický,“ řekl starosta Sezemic Martin Staněk.

Radek Mátl slíbil Sezemicím pomoc. „Jsme připraveni hledat nějaká opatření na průtahu Sezemicemi, abychom se tu situaci pokusili vylepšit z hlediska bezpečnosti dopravy,“ uvedl během diskuse, kterou připravil Spolek pro výstavbu dálnic D35 a D43.

Přestože Pardubický kraj čeká na výstavbu prvního úseku dvě desítky let, jeho dokončení zastihne celé území nepřipravené. Zatímco nájezd na dálnici v Opatovicích bude komfortní, obě dálniční křižovatky v Rokytnu a v Časech nebudou napojeny na plánované přivaděče.

Mátl zpoždění v případě Sezemic vysvětluje souhrou několika nepříznivých okolností. Na stavbu propadlo stanovisko EIA. Z nového posudku vlivu stavby na životní prostředí vzešly požadavky na úpravu projektu, ty si vynutily změnu územního rozhodnutí, která se ale schvalovala příliš dlouho. 

Chybí vyřešit 30 listů vlastnictví

To nakonec zabrzdilo výkupy pozemků. Výsledkem je, že ŘSD pozemky vykupuje, ale stále nemá vyřešeno třicet listů vlastnictví. Mátl je přesvědčen, že stát potřebné pozemky ještě během letošního roku získá, ŘSD v příštím roce vysoutěží dodavatele, který nejpozději na začátku roku 2023 stavbu zahájí. 

„Vzhledem k rozsahu stavby a délce 6,6 kilometru jsem optimista, že během dvou stavebních sezon jsme schopni silnici dokončit a na konci roku 2024 zprovoznit. Aspoň tak je to v našich plánech v tuto chvíli,“ uvedl Mátl.

Je otázka, co přesně způsobí v Sezemicích chybějící obchvat po otevření D35. Starosta Sezemic Martin Staněk se obává, že intenzita dopravy prudce stoupne. Mimo jiné proto, že přes město budou jezdit kamiony mířící do průmyslové zóny v Černé za Bory.

„Chápu, že po zprovoznění prvního úseku D35 to může teoreticky přitáhnout další dopravu na průtah Sezemic. O to bude důležitější, aby se nám příprava nezpozdila a rok 2023 byl úplně ten nejzazší termín pro to, aby se stavba zahájila,“ řekl Mátl.

Staněk po ŘSD bude chtít vymyslet, co s tamní křižovatkou, kam ústí doprava od Holic a od Rokytna. „Jedinou možností jsou asi inteligentní semafory, které by dopravu trochu usměrňovaly, ale na její intenzitě to nic nezmění,“ řekl Staněk.

Přivaděč v Rokytnu s propojením na silnici I/35, který měl vybudovat Pardubický kraj, má také zpoždění. Podle optimistické varianty silnici začne stavět letos v létě a dokončí ji během roku 2023. Na trase nyní začíná záchranný archeologický průzkum a čeká se na stavební povolení. Na druhou stranu Pardubický kraj dodnes nemá zajištěny všechny potřebné pozemky. 

„Společnost Zeas požaduje vykoupení pozemků dopředu, což je poměrně neobvyklý úkon, obvykle se to dělá až podle skutečného zaměření stavby,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec, který má přípravu stavby na starosti. Dodal, že kraj na požadavek přistoupí. „Myslím, že se dohodneme, cesta ke stavbě je volná,“ uvedl Němec. 

Do doby, než bude obchvat, nečeká Rokytno po otevření dálnice D35 nic pěkného. Žádné dopravní omezení tam podle Němce zavést nejde.

  • Nejčtenější

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

ŘSD začalo stavět obchvat Pardubic i na nevykoupených pozemcích hokejisty

Ředitelství silnic a dálnic začalo pracovat i na nevykoupených pozemcích potřebných pro severovýchodní obchvat Pardubic. Státní podnik se nedokázal dohodnout na podmínkách odprodeje pozemků bývalého...

26. července 2024  9:23,  aktualizováno  11:02

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budimex začal stavět D35 mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem. Vlažný start, říká ŘSD

I když uplynulo čtvrt roku od chvíle, kdy polská společnost převzala staveniště budoucí dálnice mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, až dosud se tam mnoho nezměnilo. Ředitelství silnic a dálnic mluví o...

24. července 2024  13:58

Friis: Krasniqi mohl být králem Prahy, ale hlavní je výhra. Ocenil výkon zálohy

Svůj první soutěžní zápas na lavičce Sparty zvládnul, takže na tiskovou konferenci přišel v dobrém rozmaru. „Jsem tu potřetí a zase se mě ptáte, jak se cítím. Ale bylo to fantastické,“ řekl usměvavý...

20. července 2024  6:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

První střelec Sparty v sezoně: Chci do reprezentace, udělám pro to všechno

Za minulý ligový ročník dal jediný gól. „Svou normu“ sparťanský fotbalista Matěj Ryneš splnil hned v úvodním dějství nové sezony. Proti Pardubicím v nastavení první půle vyrovnal na 1:1, po přestávce...

19. července 2024  22:13

Pardubický trenér Saňák: Režisér hry po Hlavatém? Musíme si pomoct jako tým

Ligovou premiéru na pardubické lavičce už má za sebou, před týdnem na stadionu úřadujícího šampiona pražské Sparty s mužstvem ukopal těsnou porážku 1:2. V sobotu kouče Jiřího Saňáka čeká první duel...

27. července 2024  8:34

Pardubice čekají na nový územní plán, letitou ságu chce radnice skončit za rok

Na jméno náměstka primátorky Štěpánky Fraňkové Martina Bílka si dnes už vzpomenou skutečně jen fanoušci pardubické komunální politiky. Přesto právě na něm lze dobře demonstrovat, jak velké martyrium...

27. července 2024  8:15

Kdo je ta tajemná posila? Pardubice kampaní v ulicích avizují další hvězdu

Původně avizované drobné změny v kádru pardubických hokejistů jsou definitivně v prachu. Po Jiřím Smejkalovi a Romanu Červenkovi se Dynamo brzy chystá přidat na soupisku další zvučné jméno, klub...

26. července 2024  16:42

Velorexy přijíždějí na kulatá výročí „domů“. V České Třebové mají velký sraz

Ikonická vozítka Velorex se dnes sjíždějí do České Třebové, do místa, kde toto kdysi posmívané a nyní sběrateli ceněné vozidlo za druhé světové války přišlo na svět. U příležitosti kulatých výročí...

26. července 2024  12:59

Advantage Consulting, s.r.o.
STAVEBNÍ ROZPOČTÁŘ (45-55.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Pardubický kraj
nabízený plat: 45 000 - 55 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....