Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Práce pro hendikepované lidi je stále méně, sociální firmy bojují o přežití

  15:55
Chráněné dílny či sociální podniky dostávají dotace na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Většina teď ale nové pracovníky odmítá. S tím, jak roste cena práce, totiž přicházejí o zakázky.

Chráněné dílny dělají často drobnější činnosti. Jenže možností ubývá. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Zdravotně postižení lidé, kteří hledají práci, mají jen malou šanci.

„Jsme plní a nemůžeme přijímat. Hrozí naopak, že budeme muset propouštět. S tím, jak roste minimální mzda a zvyšuje se cena práce, ztrácíme zakázky. V poslední době jsme oslovili 148 firem v okolí, ale až na jednu výjimku jsme žádnou práci nezískali,“ řekl Josef Stoklasa, ředitel Charity sv. Alexandra, jejíž chráněné dílny v Ostravě zaměstnávají 55 lidí.

Situace je stejná i v jiných okresech. Až na pár výjimek – například opavská charita přijme pět mužů na rozebírání elektroodpadu do dílny ve Velkých Hošticích.

Na webu Moravskoslezského kraje jsou kontakty na více než 50 sociálních podniků, neziskových organizací či podnikatelů, kteří nabízejí takzvané podporované zaměstnávání, tedy práci zdravotně postiženým lidem, kterou dotuje stát prostřednictvím pracovního úřadu. Některá čísla jsou ale nefunkční a jinde místa nejsou nebo firma již podporované zaměstnání nenabízí.

„Teď si dělám vše sama a mám klid“

Důvodů je víc. K těm hlavním ale patří růst minimální mzdy bez adekvátního zvyšování dotací, tudíž vyšší cena práce a úbytek zakázek.

„Situace je katastrofální. Vůbec se k tomu nechci vyjadřovat,“ vzkázal šéf chráněných dílen v Hrabyni. Mnozí to vzdali. „Už delší dobu nikoho nezaměstnávám. Nestojí to za ty nervy. Stejně jsem musela práci po večerech opravovat a dodělávat. Teď si dělám vše sama a mám klid,“ řekla živnostnice z Opavy.

Podobně reagoval i Vladimír Plesník, šéf krnovské neziskové organizace Reintegra. „Chráněné dílny už neprovozujeme. Dřív jsme zaměstnávali 25 lidí. Když se podmínky před časem zhoršily a přibylo administrativy, počet jsme snížili, ale dílny udrželi. Stálo to však velké úsilí, které se nevyplácelo, proto jsme je loni zrušili,“ popsal Plesník.

Zástupci sociálních podniků osloví vládu i premiéra

Někteří zaměstnavatelé už museli pár lidí propustit, další zkracují úvazky, aby ušetřili. „Jsme na tom všichni stejně. Žijeme v hrozné nejistotě, proto má většina lidí smlouvy na dobu určitou. Práce je méně, většina zakázek krátkodobých, nevíme, co bude dál. U nás zatím snižujeme úvazky. Pomohlo by více zakázek od státu, krajů či měst,“ nastínil předseda spolku Trianon z Českého Těšína Viliam Šuňal.

„Nás se to týká nejvíc,“ podotkla Dolores Czudková, šéfka třineckého Ergonu, největšího sociálního podniku v kraji, který zaměstnává 250 lidí. Jako členka Rady Klastru sociálních inovací a podniků se chce pokusit situaci změnit.

„V lednu se obrátíme na představitele vlády včetně premiéra. Stát teď sice zvedl příspěvek o 800 korun, ale navýšení získáme až v dubnu za první čtvrtletí a nepokryje sumu, o kterou musíme lidem zvýšit mzdu, plus pojištění. Stát by měl přidat víc, jinak bude vyplácet sociální dávky propuštěným,“ dodala.

Levnější pracovní síla může stále lákat

Podle ní se přitom firmám s dobrým výrobním programem stále vyplatí mít vlastní nebo najmout externí chráněnou dílnu. „Získají tak levnější pracovní sílu,“ vysvětlila.

Tuto cestu nově zvolila například firma PF Plasty v Chuchelné. „Chtěli jsme založit chráněnou dílnu na kontrolu kvality výrobků, ale bylo by to tak administrativně náročné, že jsme se dohodli s Chráněnou dílnou ToZařídíme a pronajali jí u nás prostory. Od listopadu tam pracuje už jedenáct lidí a berou další,“ řekl finanční ředitel firmy Kamil Mašík.

Majitel dílny Libor Ušel, který dříve zaměstnával postižené jen v Praze, upřesnil, že v Chuchelné bude časem pracovat až dvacet lidí.

„Zájemci se sice hlásí, ale ne pro každého je tam vhodná práce nebo prostředí – dílna je totiž v patře a toalety v přízemí. Mohou však brzy dostat šanci jinde. Protože máme dlouhodobou spolupráci s firmou, která působí po celé zemi, do dvou měsíců bych rád otevřel další chráněnou dílnu v Kravařích,“ slíbil Ušel.

  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Obří těžní věž Dolu Lazy na Karvinsku padla k zemi, lidi zahalil oblak prachu

Betonová těžní věž někdejšího černouhelného Dolu Lazy v Orlové, jedna z dominant Karvinska, zmizela. Monstrum vysoké 85 metrů poslalo k zemi osmdesát kilogramů trhaviny. Po dopadu věže oblak prachu...

27. července 2024  10:42,  aktualizováno  11:11

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....