Místo velkých letních festivalů budou menší akce, lákají na hudbu i cirkus

  16:39
Přestože se velké festivaly přesouvají na příští rok, vládní nařízení umožňuje konat jejich komorní podobu do tisíce návštěvníků. Léto plné hudby, literatury, filmů i cirkusu si díky tomu Moravskoslezský kraj užije i letos.

Oblíbená kapela Tata Bojs bude jednou z hvězd čtyřdenní akce nazvané NeFestival, která se uskuteční v Dolní oblasti Vítkovice. Jde o náhradu odloženého ročníku festivalu Colours of Ostrava. | foto:  František Vlček, MAFRA

Jako první možnosti uskutečnit menší náhradní akci využily taneční Beats for Love se svou komorní mutací. Od čtvrtka do konce týdne ovládá ostravskou Dolní oblast Vítkovice happening 1000 People for Beats for Love.

„Připravili jsme čtyři žánrově zaměřené akce, kde se prozatím počítá s kapacitou tisíce osob na den,“ uvedl Kamil Rudolf, ředitel festivalu. 

Také Mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava vyhlásil náhradní program. V původním termínu, tedy 15. až 18. července, zve do Dolní oblasti Vítkovice své skalní fanoušky. Počet diváků čtyřdenní akce nazvané NeFestival bude omezen na tisíc lidí denně.

K hlavním hvězdám bude patřit oblíbená formace Tata Bojs, pozvání přijala osvědčená taneční Dubioza Kolektiv z Bosny, českoamerická N. O. H. A. či estonští Trad-Attack!

Podle šéfky Colours Zlaty Holušové půjde o jedinečnou možnost, jak vnímat festival jinak, a o oslavu možnosti opět být pospolu.

„Zveme na oslavu toho, že se můžeme opět scházet, že si můžeme užívat živé muziky, divadla, debat, že si můžeme společně dát pivo či cokoliv jiného,“ podotkla Holušová. 

Ostrava láká na Léto pod pecí i Bo kultura jede!

Koncerty, divadlo, letní kino i sport nabídne prázdninový program s názvem Léto pod pecí v areálu Dolní oblasti Vítkovice. Jedná se o náhradní program za odložené festivaly Colours of Ostrava, Beats for Love a Ostrava v plamenech. 

„Letní sezona v Dolních Vítkovicích je letos ovlivněna opatřeními proti covidu-19, proto DOV přichází s programem, který se bude odehrávat v prostoru pod známou Bolt Tower a v jejím okolí,“ sdělila mluvčí DOV Eva Kijonková. 

Půjde například o letní filmové projekce a součástí je i Víkendov – dětská zóna plná adrenalinových atrakcí. Ta bude v provozu denně, opět poblíž Bolt Tower .

Až několik akcí týdně se bude konat v letních měsících v ostravském Trojhalí v rámci podpůrného programu Bo kultura jede!

Už tuto sobotu v hale vystoupí Janáčkova filharmonie. Připraven je také kabaret Hrdobci v režii showmana Jakuba Horáka anebo talkshow Kafrárna pod vedením Petra Kubaly. 

Bo kultura jede! reaguje na stávající situaci vládních omezení z důvodu pandemie covidu-19. Umělcům je tak k dispozici profesionální technika, která umožňuje uspořádat hudební koncert jakéhokoliv druhu, menší divadelní představení, recitál, autorské čtení nebo i taneční vystoupení.

Autorská čtení nebo letní kino

Červenec v Ostravě je tradičně spjatý s literaturou a festivalem Měsíc autorského čtení. Letošní ročník bude ve znamení Maďarska. Prostor divadelní Dvanáctky vedle Divadla Jiřího Myrona tak opanují nejen nejzajímavější jména české literatury, ale také spisovatelky a spisovatelé z Maďarska.

„Maďarsko je letos čestným hostem festivalu, který proběhne pojednadvacáté, v Ostravě pak pojedenácté,“ připomněl ředitel festivalu Pavel Řehořík z pořádajícího nakladatelství Větrné mlýny. 

Festival odstartoval včera a trvá do 1. srpna. „Platí, stejně jako tomu bylo v minulosti, že všechna čtení i následné debaty jsou tlumočeny do češtiny, takže se diváci nemusejí bát, že se ztratí v poněkud exotičtějším jazyce našich někdejších jižních sousedů,“ dodal Řehořík.

Sobotní večery během prázdnin vyplní nové letní kino na terase Domu kultury města Ostrava. Program připravuje zdejší Kino Art.

Kromě filmů nabídne Léto v Artu koncert, diskusi s hosty nebo rostlinný bazar. Jedna z prvních projekcí nabídne novou francouzskou komedii Raoul Taburino o geniálním cyklomechanikovi, který neumí jezdit na kole.

Letní shakespearovské slavnosti budou

Za zvýšených bezpečnostních opatření se na Slezskoostravském hradě uskuteční tradiční Letní shakespearovské slavnosti.

„Pestrý program začne 24. července Zimní pohádkou tradičně na Slezskoostravském hradě. Nově se diváci mohou těšit na Hamleta v produkci pražských kolegů v hlavní roli s Hynkem Čermákem a Jaroslavem Pleslem a po dlouhé době se také vrací oblíbená komedie Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou,“ lákal na přehlídku ředitel Andrej Harmečko.

Naposledy bude na hradě k vidění populární Komedie omylů a tečku za letošním ročníkem festivalem udělá hit minulého roku – komedie Zkrocení zlé ženy. Na odloženou premiéru Bouře se diváci mohou těšit až v příštím roce.

I cirkus chystá náhradní akci

Žongléři, akrobaté či pouliční kejklíři z celého světa sice letos nezavítají na zrušený porubský festival Cirkulum, přesto diváci o novocirkusové umění nepřijdou. V létě je totiž čeká náhradní akce Happening pro Cirkulum.

„Abychom diváky o nový cirkus nepřipravili úplně, přišli jsme s novým projektem, který jsme přizpůsobili možnostem, jež nám současná situace umožňuje,“ řekl ředitel festivalu Václav Pokorný.

Happening se uskuteční v Ostravě-Porubě v letním kině Amfi a také v přilehlých ulicích od 7. do 9. srpna. Zavítají na něj špičky české novocirkusové scény jako Cirk La Putika, Cirkus Trochu Jinak, Losers Cirque Company a Bratři v tricku. Chybět nebudou ani začínající umělci a performeři, počítá se také s workshopy i s panelovou diskusí.

Červnový festival NODO (New Opera Days Ostrava) se přesouvá na poslední víkend v srpnu – 28. až 30. srpna.

Pozor na aktuální opatření

  • I při volbě prázdninové zábavy je třeba sledovat aktuální vládní opatření v boji proti šíření koronaviru. 
  • Od včerejška platí do odvolání pro území obcí Karviná, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Bohumín, Havířov, Orlová, Český Těšín, Třinec a všech obcí, pro které vykonávají rozšířenou působnost, omezení maximálního počtu lidí ve stejný čas na hromadných akcích uvnitř i venku na 100.
  • Na akcích bez hlediště je zachováván odstup nejméně dva metry.

„Inscenace, ve kterých byli obsazeni umělci a umělecké týmy z USA a Japonska, přesouváme na příští rok. Naopak, do letošního programu přibíráme jednu premiérovou inscenaci ze Slovenska a doufáme, že na konci léta realizaci festivalu již nic nebude bránit,“ uvedl Petr Kotík, zakladatel festivalu a osobnost světové scény nové hudby.

NODO uvede pět inscenací. Ve světových premiérách to budou opery Marka Keprta a tandemu Michala Rataje a Kathariny Schmitt, scénické provedení monodramatu Richarda Ayrese, české premiéry vokální opery Any Sokolović a multižánrové opery Miro Tótha.

Třetí ročník literárního festivalu Inverze se uskuteční 17. až 22. srpna. Akce se stěhuje z Dolu Hlubina do nových prostor a částečně se bude konat v novém působišti poblíž Sýkorova mostu v domě v Kostelní ulici 24. 

Návštěvníci festivalu tak budou jedni z prvních, kdo uvidí nový ostravský kulturní prostor po rekonstrukci. Literární čtení nebo koncerty se budou odehrávat také v centru Pant nebo v antikvariátu Fiducia.

Kino na hranici v náhradním termínu

Mezinárodní těšínská filmová přehlídka Kino na hranici se bude konat v náhradním termínu od 21. do 26. srpna. Součástí bude i největší retrospektiva tvorby slavného oscarového režiséra Miloše Formana.

„Připravili jsme komplexní režijní retrospektivu tohoto mimořádného tvůrce, a to za účasti významných hostů – jeho potomků i blízkých spolupracovníků,“ prohlásil Martin Novosad, ředitel české části festivalu. K vidění budou ale také další stovky filmů včetně nejnovějších premiér z Česka, Slovenska, Polska nebo Maďarska.

  • Nejčtenější

Skrytá kamera odhalila krádeže uklízečky, lup si schovala do vaginy

18. března 2024  15:09

Velmi netradiční úkryt pro svůj lup zvolila 39letá žena z Ostravska. Poté, co ji skrytá kamera...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Složky nevytváříme, mám čistý stůl, vysvětloval Babiš na mítinku v Novém Jičíně

13. března 2024  22:32

Poprvé od zveřejnění emailu Andreje Babiše s příkazy ke sběru informací na ministra zahraničí Jana...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tři adepti na titul. Jako ve fotbale. Rodí se v hokejové extralize nová dominance?

15. března 2024  10:19

Tak výrazně odskočené trio extraliga nepamatuje. Čtvrtá Kometa ztratila v základní části na čelo...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Jistoty i překvapení. Moravskoslezské kandidátky se plní, blíží se trojí volby

19. března 2024  9:52

Napětí v politických stranách a hnutích se zvyšuje. Už za necelé tři měsíce budou lidé volit...

Gól jako omluva. Daňo trnul na trestné, pak si oddechl: Chalani skvěle bránili

19. března 2024  6:56

Dvě minuty trnul na trestné lavici, kde si odpykával trest za hákování. Třinecký útočník Marko Daňo...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Při operaci čelistí pomáhá speciální software, součástí je i řízená zlomenina

18. března 2024  16:11

Operace čelistních anomálií řeší lékaři Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) pomocí speciálního...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...