Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zloděj obklíčený skladníky dostal 28 měsíců vězení, i kvůli znásilnění

  14:20
Video s drzým zlodějem a trojicí sehraných skladníků, kteří muže po krádeži obklíčili vysokozdvižnými vozíky, se stalo loni v prosinci hitem internetu. Půl roku po činu padl v případu rozsudek. Jak zjistila redakce iDNES.cz, zloděj dostal u soudu 28 měsíců vězení.

A ukázalo se, že všímaví skladníci nezadrželi jen pachatele krádeže, ale i pokusu o znásilnění.

Recidivista Jan Bango podle spisu kradl 5. prosince odpoledne v nakládací zóně Stavebnin DEK v Ostravě-Hrušově.

Nezaměstnaný a čtyřikrát trestaný muž si tam vyhlédl zaparkovanou bílou dodávku, která byla na boční straně otevřená. Přijel k ní v červeném osobním autě, kde seděl jako spolujezdec na místě za řidičem.

„Z volně přístupného nezajištěného nákladního vozidla odcizil jeden kus elektrické vrtačky s příslušenstvím v černém kufříku a jeden kus aku vrtačky v červeném kufříku. Způsobil tak škodu ve výši 15 400 korun,“ konstatuje v rozsudku soudkyně Miluše Wiwegerová.

V bílé dodávce však seděl muž, který si zloděje všiml a vyběhl ven. Osádka červeného vozidla se pokusila ujet, ale pohotoví zaměstnanci stavebnin na „ještěrkách“ jí v tom zabránili. Jedním z nich byl dvacetiletý Jan Dlouhý.

„Podařilo se je zadržet na místě do doby, než přijela policie. Jeden muž vystoupil z auta a snažil se zaměstnance i zákazníky přesvědčit, že on za to nemůže, ale byla to marná snaha,“ řekl k případu loni v prosinci ředitel ostravské prodejny Tomáš Breitkopf.

Za krádež ve stavebninách byl podle rozsudku stíhán jen Jan Bango, který vrtačky odcizil v době, kdy byl za podobnou trestnou činnost v podmínce. Duchapřítomné skladníky, kteří nenechali zloděje zmizet, vedení firmy finančně odměnilo.

Přepadl dívku a zatáhl ji do lesíku

Ke krádeži se dopadený recidivista doznal. Obviněn byl ale i ze závažnějšího přečinu - pokusu o znásilnění. Podle soudu si loni v srpnu v Ostravě už za tmy vyhlédl v tramvaji dívku, sledoval ji a ve Zvěřinské ulici napadl. Oběti zacpal rukou ústa, aby nekřičela, chytil ji a odnesl mezi stromy, kde ji začal osahávat.

„Brečela jsem, snažila jsem se s ním mluvit. Slyšela jsem, jak si něco rozepíná. Řekla jsem mu, že mám strach, ať přestane, že jsem ještě s nikým nespala,“ vypověděla poškozená dívka. Agresor nakonec souhlasil, zvedl se a odešel.

Jan Bango se k soudu nedostavil, i když byl k hlavnímu líčení řádně předvolán. Ve své dřívější výpovědi na policii přiznal, že cestoval stejnou tramvají jako dívka, ale že neví, jestli se pokusil někoho znásilnit, protože byl pod vlivem pervitinu. Obžalovaného muže si však všimli svědci, usvědčovaly ho také kamerové záznamy a pachové stopy. 

„Je zřejmé, že na obžalovaného je třeba působit represivním nepodmíněným trestem odnětí svobody, když jiný druh trestu již dle názoru soudu nemůže splnit svůj zákonný účel,“ napsala do rozsudku soudkyně Wiwegerová. Muže poslala na 28 měsíců do věznice s ostrahou. Verdikt zatím není pravomocný.

Autor:
  • Nejčtenější

Nejdražší auto v Česku koupíte jen v beskydské vsi. Připravte si 67 milionů

V Česku se začalo prodávat nejvýkonnější italské auto za 67 milionů korun. Obci Čeladná, která se nachází v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji v podhůří Beskyd, se dostalo privilegia stát...

26. července 2024

Dronaři jsou problém, řešili jsme desítky nelegálních průletů, říká mluvčí Colours

Jednadvacátý ročník Colours of Ostrava je minulostí. Areál někdejších dolů a huti Dolní Vítkovice se opět zaplnil desítkami tisíc lidí, přičemž odborníci kvitují pestrost nejen hudební skladby....

22. července 2024  9:25

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nemocná matka mu darovala pozemky za 40 milionů, policie viní syna z podvodu

Dědictví v řádu desítek milionů korun na sebe nechal podvodem přepsat syn starší nemocné ženy z Karvinska. Jeho matku postihla vážná zdravotní indispozice a starají se o ni pečovatelé. Toho muž...

24. července 2024  13:36

V osudí už i Slavia s Plzní. Los třetího předkola: Spartě nahrálo zužování

Ač teprve v týdnu vstoupí do druhého předkola evropských pohárů, Sparta, Mladá Boleslav i Baník Ostrava se v pondělí po polední dozví soupeře pro případnou další část kvalifikace. Poprvé v osudí jsou...

21. července 2024  17:24,  aktualizováno  22.7 9:58

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Jsem zvědavá, jak to bude vypadat, říká před hrami badmintonistka Švábíková

Nejlepší česká badmintonistka Tereza Švábíková se i vinou zdravotních problémů na minulé olympijské hry v Tokiu neprobojovala. Tentokrát v boji o Paříž uspěla a už se těší na silné soupeřky.

26. července 2024  21:25

Velká srpnová smršť. Fanoušci Baníku šílí a český fotbal vyhlíží třetí předkola

Už se pomalu chystejte na velkou srpnovou pohárovou smršť. Jinými slovy: na všech pět českých týmů ve třetím předkole. Sparta, Slavia a Plzeň tam jsou, Baník Ostrava vlastně taky. Jen Mladá Boleslav...

26. července 2024  15:30

Pirátská politička podala trestní oznámení kvůli vyvádění peněz z huti Liberty

Moravskoslezská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) podala k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci trestní oznámení na neznámého pachatele související s děním v hutní společnosti Liberty...

26. července 2024  15:12

Obří sochu Krista nezvedlo ani šest chlapů. Pomohlo až lešení a lana

Hned několik variant řešení, přes tři hodiny práce. Zavěsit více než dvě stě kilogramů těžkou bronzovou sochu Krista na kříž v kapli zámku v Hradci nad Moravicí na Opavsku nebylo vůbec jednoduché.

26. července 2024  14:14

ManpowerGroup s.r.o.
Dělník pro zinkovnu v Ostravě

ManpowerGroup s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 28 500 - 29 500 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....