Ivan Trojan  a režisérka Agnieszka Hollandová během představení snímku Šarlatán, který měl premiéru na festivalu Berlinale (27. února 2020). Film měl zahájit letošní ročník festivalu Kino na hranici. Ten se ale ruší.

Ivan Trojan a režisérka Agnieszka Hollandová během představení snímku Šarlatán, který měl premiéru na festivalu Berlinale (27. února 2020). Film měl zahájit letošní ročník festivalu Kino na hranici. Ten se ale ruší. | foto: Reuters

Kino na hranici nebude, opatření přiměla organizátory přehlídku zrušit

  • 5
Nejistota z vývoje pandemie koronaviru na polské straně přiměla organizátory zrušit i náhradní termín Mezinárodního filmového festivalu Kino na hranici. Oblíbená přehlídka se měla původně konat tradičně v květnu, pak byla ale z důvodů karantény přesunuta na druhou polovinu srpna. Ani tento termín se však neuskuteční.

„Stále jsme doufali, že se nepříznivá situace na české straně v okrese Karviná zlepší - což se však nestalo a k tomu bohužel ve čtvrtek byl Těšín polským ministerstvem zdravotnictví označen z epidemiologického hlediska nepříznivou žlutou barvou. To znamená výrazné zpřísnění opatření na polské straně. Maximální počet osob na hromadných akcích v interiérech je omezen na sto a přidávají se i dalších opatření. Tyto okolnosti i obavy z bezpečnosti nám letošní 22. ročník Kina na hranici neumožňují uspořádat,“ uvádí Jola Dygoś, ředitelka festivalu ve společném prohlášení.

Festival se měl konat od 21. do 26. srpna a jeho programová skladba patřila k nejsilnějším v jeho historii. Mimo jiné zahrnula retrospektivu jednoho z nejodvážnějších filmových tvůrců 20. století Andrzeje Źulawského nebo kompletní retrospektivu Miloše Formana. 

Přijet měly desítky hostů, herců, režisérů a dalších významných filmových tvůrců. Omezený počet lidí na projekční sál by sice festival nemusel úplně ohrozit, přesto se organizátoři z důvodu panující nejistoty rozhodli pro radikální krok.

„Sice jsme teď ve žlutě označené zóně, ale je možné, že se během několika dní dostane do červené zóny, a to už by představovalo závažný problém, celkový zákaz kulturních akcí a zavření přeshraničního styku,“ dodávají organizátoři přehlídky. 

Festival je přitom přímo závislý na účasti polského publika, které do Těšínů míří z celého Polska.

Zakoupené akreditace na akci budou v těchto dnech pořadatelé vracet. Vyzývají však příznivce Kina na hranici k solidaritě a zakoupení festivalového balíčku s tričkem, taškou a nákrčníkem. Cenu 420 korun jim odečtou z uhrazené akreditace.