Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Armádní sklady u Mošnova budí emoce. Předzvěst základny USA, míní někteří

  15:08
Křik i obviňování, ale také potlesk a snaha o vysvětlení. Atmosféra při první besedě o chystaném armádním logistickém centru u mošnovského letiště byla tento týden značně vzrušená.

Zájem o dvouhodinovou diskusi s krajským náměstkem Jaroslavem Kaniou i zástupci Armády ČR byl obrovský, kapacita Obecního domu v Petřvaldíku, místní části Petřvaldu na Novojičínsku, zdaleka nestačila. Když se zaplnila zasedací místnost, tak mnoho lidí zůstalo na chodbě a další se snažili naslouchat venku přes otevřená okna.

Řada lidí proto poukazovala na to, že by přitom snad všechny zájemce pojala velká sokolovna přímo v Petřvaldu. „Tady je mnohem kulturnější prostředí,“ vysvětloval starosta Petřvaldu Václav Kološ. Připustil pak, že zároveň nečekal tak obrovský zájem.

Na besedě o armádním logistickém centru nechyběly ani nejrůznější transparenty. (22. února 2023)

Informace o akci nebyla totiž jen na obecním webu, ale také kolovala v takzvaných řetězových e-mailech, kde byl plán prezentován jako předstupeň k vytvoření vojenské základny USA. Proto dorazila řada lidí z Ostravy a i ještě vzdálenějších míst.

Právě někteří z nich drželi transparenty s nápisy například Díky Rudé armádě jsme naživu nebo Stop válce proti Slovanům.

Zahájení provozu v roce 2031

Zástupci armády uvedli, že nabídku dostali od vedení kraje v roce 2021 a oblast jim vyhovuje pro logistické centrum, podobné mají ve středočeském Rakovníku. Jako ideální se jim jeví napojení na dálniční síť, železnici i letiště.

Na zhruba čtyřiceti až padesáti hektarech za asi tři miliardy korun vzniknou armádní sklady. Pokud by vše pokračovalo ideálně, tak po přípravě území zahrnující například stavbu železniční vlečky nebo kruhového objezdu se vojenské centrum začne stavět v roce 2028 a se zahájením provozu se počítá o tři roky později.

„V centru budou působit tři stovky vojáků s logistickým zaměřením a uskladněné by byly například pohonné hmoty, dále kuchyňské vybavení, potraviny, náhradní díly, materiály na ubytování a další. V žádném případě tady nebudou bojové jednotky a zbraně,“ řekl Miroslav Heger, zástupce ředitele sekce logistiky ministerstva obrany.

Cizí vojska ne. A hned se pískalo

Jeho slova vyvolala u velké části přihlížejících pískot, smích a projevy nesouhlasu.

„Teď jen slibujete, ale pak se jen lusknutím prstu všechno změní na základnu USA s jadernými zbraněmi,“ zlobil se jeden z mužů.

O plánovaném centru podrobněji

Marně se Ivo Zelinka, vedoucí oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR, snažil vysvětlit, že takovou změnu by musela schválit vláda a Poslanecká sněmovna, což je dáno ústavou. „Cizí vojska na našem území smějí být jen 48 hodin, navíc nikdy nemohl být muniční sklad na okraji průmyslové zóny,“ upozornil. Reakce však byla podobně nesouhlasná.

Krajský náměstek Kania upozornil na web alcmosnov.cz, který byl speciálně vytvořen k tomuto projektu. Zmínil i předpokládané přínosy centra. „Vzniknou nová pracovní místa a přítomnost armády zvýší prestiž i bezpečnost našeho regionu,“ nastínil Kania. Centrum podle něj také pomůže i v případě mimořádných událostí, například povodní.

Lidé v minulosti trpěli kvůli stíhačkám

Podle dotazů bylo většinou patrné, zda jde o občana z Petřvaldu a okolí, nebo někoho, kdo přijel z větší dálky.

Místní měli při kladení otázek přednost. Zajímali se zejména o možnost zamítnutí změny územního plánu obce, když velká část centra stojí na zemědělské půdě, a proč se radši nevyužije bývalý muniční sklad v nedalekých Sedlnicích, nyní v soukromých rukou. Obávají se také přílišného hluku.

Připomínali i neblahé zkušenosti z minulosti, kdy v Mošnově přes třicet let fungoval stíhací pluk. „Stíhačky byly utrpení a nechceme to opakovat,“ shodovali se.

Hodně kritiky od místních směřovalo k místostarostce Petřvaldu Šárce Fabiánové, která má na starosti územní plánování. „Řekni, jestli základnu podporuješ a i změnu,“ vybízeli místostarostku. Ta nakonec prohlásila, že na rozdíl od některých se rozhodně nedomnívá, že by centrum mělo později být muniční základnou, natož s jadernými zbraněmi. „Nevidím to tak,“ konstatovala.

Petice má několik stovek popisů

Ohledně nutné změny obecního územního plánu ze zemědělských ploch na pozemky pro sklady a lehkou výrobu se místní také zajímali, co se stane, když obec změnu neschválí. Na to krajský náměstek Kania odvětil, že platí nadřazený plán, tedy krajský, který s tímto počítá. Současně nevyloučil referendum a připomněl, že kraj obci může v mnohém pomoci, stačí najít vhodný dotační program.

Pokud se tázali lidé, kteří přijeli z větších vzdáleností, tak se věnovali hlavně údajné hrozbě, že z centra vznikne vojenská základna. „Proč nechráníte naše nebe? Proč tady přelétávají cizí letadla a sypou na nás bordel,“ ptal se jeden muž a přidal se další: „Podle nových smluv se znásilňování našich žen americkými vojáky a krádeže budou řešit podle amerických zákonů.“

V obci také vznikla petice proti centru, zatím ji podpořily čtyři stovky lidí. „Máme obavy, že jsme informováni pozdě a neúplně. Že je rozhodnuto o nás bez nás,“ povzdychla si iniciátorka petice Pavla Veřmiřovská, která zmínila také současné vykupování pozemků krajským úřadem. „Lidé se obávají, že jim budou pozemky vyvlastněny a nedostanou nic, proto také prodávají. Přitom to není pravda,“ upozornila s tím, že bojovat určitě nepřestane.

Starosta Petřvaldu sdělil, že podobný průběh besedy očekával. „Kdo chce pochopit, pochopí, kdo nechce pochopit, tak ho nepřesvědčí nic,“ poznamenal.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nechte brankáře být! Přísný trend ochuzuje o emoce. Je to divné, uznávají i hráči

25. dubna 2024  8:58

Když Ondřej Kacetl opouštěl třinecké brankoviště, deset tisíc lidí v Pardubicích ho vypískalo....

Konec uhlí. Elektrárna na Karvinsku čeká na jádro, teď pomůže plyn a biomasa

28. dubna 2024  6:55

Zřejmě už jen do příštího roku bude vyrábět elektřinu z černého uhlí elektrárna v Dětmarovicích na...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Oceňovaná přestavba jatek na galerii má problém. Ve fasádě vznikají trhliny

27. dubna 2024  17:04

Nejen chválu a nominace na prestižní architektonické ceny, ale také problémy způsobené paradoxně...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...