Diskuze

Je zelenina lepší syrová, nebo vařená? Záleží na druhu

Otázka, ve které se mnozí odborníci na výživu zcela neshodnou. Pravdu však mají víceméně obě strany - některé živiny se totiž vstřebají lépe ze syrové zeleniny, jiné zase z vařené.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

The best is bůček light!!

0 0
možnosti

to je ten vlezlej spamovaci fitnea web, co zasypava diskuse na blesku i jinde nakymi plky, ktere casto doktori a jini skutecne vzdelani lide zrovna nesdileji?:-D uz vas zaspamovlai tak, ze jim dvaate slovo? a citujete je jako autoritu? lupka klesa

2 0
možnosti

Mám ráda nakládanou zeleninu jako pickles, jím ji celoročně.  Ani s ní není taková práce a nakládám pomalu cokoli.

3 1
možnosti

D94a20n21y 54S51c20o71t57t

3. 12. 2013 12:14

nákládáte za studena, nebo sterilujete? Při minimální sterilovací teplotě by jste stejně o většinu zdravých látek přišla...   ostatně celý článek se dá shrnout asi tak - že zdravější je zelenina čerstvá, když už je jí třeba tepelně upravit tak víceméně jen na chvíli zahřát aniž by úprava překročila 45°C ... to není mnoho :-/

2 1
možnosti

J95a87n41a 79N21o93v45á

3. 12. 2013 10:32

Prej

"Nevýhodou je horší stravitelnost a v některých případech vznik zažívacích potíží (průjmy, nadýmání)," říká odbornice na výživu Iva Veselá z výživové poradny Food-Life."

Ta paní je trochu mimo. Ty potíže právě způsobuje klasická konveční kuchyně, protože z ní pak mají lidi zatlápaný organismus a to "živé" se v tom bahně zachytává a kvasí, místo aby to prošlo čistýma trubkama bez problémů. Průjem je jen snaha orgnismu o očistu. Když už tělo konečně dostane něco energicky hodnotného (syrové ovoce, zelenina..) dostane z toho, co se dá a posílá co nejvíc nepořádku ven. Detox často příjemný prostě není.

2 6
možnosti

To jsou bláboly, jinak vy nemáte v tlustém střevě bakterie, že v něm nedochází ke kvasným a hnilobným procesům?

6 1
možnosti

Tak každopádně jsem pro blanšírování - vzhledem k rychlosti takové tepelné úpravy zachováte i vitamíny citlivé na teplo (např. C), ale zabijete případné chooboplodné zárodny z organismů na povrchu a mírně narušíte strukturu povrchu, čímž se stane lépe stravitelnější.

U mnoha zeleniny je také chybou, když se konzumuje samotná, neboť některé vitamíny se rozpouští jen v tucích (a,d,e,k),  takže je lepší udělat např. salát (se zálivkou s olejem), nej je jíst jen tak syrové.

Každopádně nejméně zdravé je jíst zeleninu pouze přefiltrovanou přes vepřový žaludek, dospělý člověk by měl mít 80-90 % potravy tvořené ovocem/zeleninou (na rozdíl od dětí, kde by mělo být 50 % živočišného původu).

3 0
možnosti

80 - 90 %? To se asi bavíte o orang-utanovi ("lesním člověku"). Přeju ještě z plného srdce 10 - 20 % stravy v podobě energií nabitého vzduchu. A protože je ve zdravém těle zdravý duch, doporučuji povznášející literaturu - Hermann Hesse: Doktor Knölges Ende. :-)

3 0
možnosti

Pěkný článek! Jen více takových!!!R^

1 1
možnosti

Nejlepší je zelenina napařená.

2 0
možnosti

Myslíte jako Zeman?

1 2
možnosti

Na co ti odborníci dnes nepříjdou ? Prý se dají jíst okurky a rajčata za studena. A brambory vařené. To by jednoho nenapadlo. Paní odbornice má pěkně našlápnuto na křeslo v Bruselu.

3 12
možnosti

Škoda, že jste nečetl článek ke kterému se vyjadřujete.

7 0
možnosti