- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
to je ten vlezlej spamovaci fitnea web, co zasypava diskuse na blesku i jinde nakymi plky, ktere casto doktori a jini skutecne vzdelani lide zrovna nesdileji?:-D uz vas zaspamovlai tak, ze jim dvaate slovo? a citujete je jako autoritu? lupka klesa
Mám ráda nakládanou zeleninu jako pickles, jím ji celoročně. Ani s ní není taková práce a nakládám pomalu cokoli.
nákládáte za studena, nebo sterilujete? Při minimální sterilovací teplotě by jste stejně o většinu zdravých látek přišla... ostatně celý článek se dá shrnout asi tak - že zdravější je zelenina čerstvá, když už je jí třeba tepelně upravit tak víceméně jen na chvíli zahřát aniž by úprava překročila 45°C ... to není mnoho :-/
Prej
"Nevýhodou je horší stravitelnost a v některých případech vznik zažívacích potíží (průjmy, nadýmání)," říká odbornice na výživu Iva Veselá z výživové poradny Food-Life."
Ta paní je trochu mimo. Ty potíže právě způsobuje klasická konveční kuchyně, protože z ní pak mají lidi zatlápaný organismus a to "živé" se v tom bahně zachytává a kvasí, místo aby to prošlo čistýma trubkama bez problémů. Průjem je jen snaha orgnismu o očistu. Když už tělo konečně dostane něco energicky hodnotného (syrové ovoce, zelenina..) dostane z toho, co se dá a posílá co nejvíc nepořádku ven. Detox často příjemný prostě není.
To jsou bláboly, jinak vy nemáte v tlustém střevě bakterie, že v něm nedochází ke kvasným a hnilobným procesům?
Tak každopádně jsem pro blanšírování - vzhledem k rychlosti takové tepelné úpravy zachováte i vitamíny citlivé na teplo (např. C), ale zabijete případné chooboplodné zárodny z organismů na povrchu a mírně narušíte strukturu povrchu, čímž se stane lépe stravitelnější.
U mnoha zeleniny je také chybou, když se konzumuje samotná, neboť některé vitamíny se rozpouští jen v tucích (a,d,e,k), takže je lepší udělat např. salát (se zálivkou s olejem), nej je jíst jen tak syrové.
Každopádně nejméně zdravé je jíst zeleninu pouze přefiltrovanou přes vepřový žaludek, dospělý člověk by měl mít 80-90 % potravy tvořené ovocem/zeleninou (na rozdíl od dětí, kde by mělo být 50 % živočišného původu).
80 - 90 %? To se asi bavíte o orang-utanovi ("lesním člověku"). Přeju ještě z plného srdce 10 - 20 % stravy v podobě energií nabitého vzduchu. A protože je ve zdravém těle zdravý duch, doporučuji povznášející literaturu - Hermann Hesse: Doktor Knölges Ende.
Na co ti odborníci dnes nepříjdou ? Prý se dají jíst okurky a rajčata za studena. A brambory vařené. To by jednoho nenapadlo. Paní odbornice má pěkně našlápnuto na křeslo v Bruselu.
Škoda, že jste nečetl článek ke kterému se vyjadřujete.