Krávy v ekologickém zemědělství bývají kvalitněji krmeny a mají možnost se pást. (ilustrační foto)

Krávy v ekologickém zemědělství bývají kvalitněji krmeny a mají možnost se pást. (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Vědecká studie: biomléko je zdravější pro srdce

  • 13
Američtí vědci provedli dosud nejkomplexnější studii porovnávající mléko v běžné a bio kvalitě a přišli s jasným závěrem. Biomléko obsahuje zdravější mastné kyseliny a více tak prospívá našemu srdci.

Vědci z Washingtonské univerzity pod vedením profesora Charlese Benbrooka zkoumali na 400 vzorků mléka v různé kvalitě po dobu osmnácti měsíců. Výsledky zveřejnili v lékařském žurnálu PLOS ONE.

Podle Benbrooka a jeho kolegů má biomléko jiný podíl omega-6 a omega-3 mastných kyselin než běžné mléko. Podle lékařů je pro zdravé srdce vhodnější více omega-3 mastných kyselin, omega-6 naopak představuje riziko pro kardiovaskulární systém.

V běžném mléce byl přitom podíl omega-6 mastných kyselin na omega-3 až dvakrát vyšší než v biomléce (v průměru 2.3:1 u biomléka a 5.8:1 u běžného mléka). Podle amerických vědců za to biomléko vděčí tomu, že se krávy v organickém zemědělství pasou venku a mají celkově kvalitnější a rozmanitější stravu. Jednoduchá výměna jednoho mléka za druhé by podle nich mohla pro mnohé, zejména děti, těhotné ženy a lidi s kardiovaskulárním onemocněním znamenat výrazný zdravotní přínos.

Sklenici mléka místo porce ryby

Benbrook a jeho tým se zaměřili i na mastné kyseliny v rybách a porovnávali je s množstvím obsaženým v mléčných výrobcích. "Překvapilo nás zjištění, že doporučená dávka plnotučných mléčných produktů zajistí více omega-3 mastných kyselin než doporučené množství ryby," řekl Benbrookův kolega Donald Davis listu DailyMail. Pokud dáváte přednost polotučným a odtučněným výrobkům, museli byste jich pro stejný efekt  zkonzumovat více.

, pro iDNES.cz