Co jíst v zimě pro zdraví? Banán doplní hořčík, mango vitamin A

  • 3
Krásně barevné plody vás v zimě nejenom ochrání před nemocemi, ale mají i jiné úžasné vlastnosti. Jaké si vybrat a doplnit tak potřebnou dávku vitaminů, ale i dalších prospěšných látek?

Banány

ilustrační snímek

Jsou nejenom praktické jako svačina na cesty, ale také „superzdravé“. Lidskému organismu dodávají nejen vitaminy skupiny B, ale také draslík a pěknou dávku hořčíku. 

Jsou prevencí před nepříjemnými křečemi. Díky vysokému obsahu rychle vstřebatelného ovocného cukru jsou ideální svačinou pro sportovce, a to před tréninkem i po něm.

Jablka

Nová americká odrůda jablek Cosmic Crisp. Kromě chuťových vlastností slibuje...

Vedle vitaminů obsahují jablka i hodně vlákniny, především pektinu, který ve střevech nabobtná a pomůže vám zbavit se zatěžujících látek a nadbytečných tuků. Současně na delší dobu zasytí a hladina krevního cukru stoupá jen pozvolna. 

Většina vitaminů se nachází přímo pod slupkou, proto by se měla jíst také. V obchodech sáhněte raději po ovoci v bio kvalitě.

Pomeranče

Ilustrační fotografie

Zimu bez pomerančů si nedovedeme představit. Sladké ovoce nám dodává velké množství vitaminu C, který nejenom posiluje imunitu, ale také stimuluje spalování tuků. 

A je to navíc perfektní ovoce pro dobrou náladu, kterou posiluje jeho sladká vůně, za kterou vděčí obsaženým éterickým olejům.

Granátová jablka

granátové jablko

Jejich malá červená semínka si zaslouží pozornost, protože obsahují až 20 různých polyfenolů, to nemá žádná jiná potravina. Jde o aromatické sloučeniny, které se řadí mezi sekundární rostlinné látky. Chrání nás před škodlivými vlivy životního prostředí. 

Látky obsažené v granátovém jablku mají i jiné přednosti – můžou snižovat hladinu cholesterolu, stabilizovat hladinu cukru v krvi a působí pozitivně na zažívání. Semínka chutnají v müsli a vydatných zimních salátech.

Physalis

Physalis

V drobném ovoci, známém také jako mochyně, najdete kromě velké dávky vitaminu C i hodně fosforu a železa. 

Vysokým obsahem proteinů překračuje vyhlášené goji, bobule kustovnice čínské. Proteiny podporují tvorbu svalové hmoty, růst buněk a můžou napomáhat při hubnutí.

Kiwi

Ilustrační fotografie

Nízký obsah kalorií a vysoký podíl vody a vlákniny dělají z kiwi dokonalou přesnídávku pro ty, kteří dbají na štíhlou linii. Ovoce má kromě toho močopudné účinky a napomáhá odvádění přebytečné vody z organismu. 

Ideální je pro lidi trpící stresem, protože jsou mu připisovány účinky snižující stresovou zátěž.

Mango

Mango

Ze všech druhů ovoce má tropické mango nejvyšší podíl vitaminu A. Už konzumace jednoho plodu o hmotnosti asi 200 g pokryje jeho doporučenou denní spotřebu (1 mg) a napomáhá našemu tělu s obnovou kožních buněk, buněk sliznic a tkání chrupavek. Kromě toho posiluje imunitu, a to teď potřebujeme víc než kdy jindy.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy

Kromě ovoce nesmí mezi zimními jedničkami chybět ani vlašské ořechy. Ze všech druhů ořechů mají nejvyšší obsah omega-3 mastných nenasycených kyselin, které udržují zdravé srdce a cévy, stejně tak jsou prospěšné mozku. 

A ještě další plus – s obsahem 14 procent bílkovin jsou opravdovou proteinovou bombou, což ocení především vegetariáni a vegani.