Lidé by měli jíst skutečné jídlo, ne náhražky. „Potraviny základní, minimálně průmyslově zpracované a jídla z nich. Ty obsahují maximum živin, zasytí a nepřejídáme se jimi,“ říká v rozhovoru pro MF DNES specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Čím si lidé v současnosti nejvíce způsobují obezitu? Důvodů je řada. Obezita je zpravidla dána součtem více faktorů. Začnu jedním, který každého okamžitě nenapadne – znečištěním antibiotiky. Do těl mnohých z nás se antibiotika dostávají, i když nejsme nemocní, a tudíž je užívat nemáme. Jejich zbytky do nás pronikají ze znečistěného životního prostředí. Nadbytek antibiotik může poškozovat i prospěšný střevní mikrobiom. Když je narušený, zvyšuje riziko nadváhy a obezity.
Za 30 let praxe jsem neměla klienta, který by ztloustl z mrkve, vajíček nebo vlašských ořechů. Naopak vysoce průmyslově zpracovanými produkty máme tendenci se přejídat.
Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium