Margit Slimáková | foto: Archiv M. Slimákové

Jíst hmyz je experiment, neznáme možné alergie a dlouhodobé následky, říká Slimáková

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Lidé by měli jíst skutečné jídlo, ne náhražky. „Potraviny základní, minimálně průmyslově zpracované a jídla z nich. Ty obsahují maximum živin, zasytí a nepřejídáme se jimi,“ říká v rozhovoru pro MF DNES specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Lékaři Česka

Čím si lidé v současnosti nejvíce způsobují obezitu?
Důvodů je řada. Obezita je zpravidla dána součtem více faktorů. Začnu jedním, který každého okamžitě nenapadne – znečištěním antibiotiky. Do těl mnohých z nás se antibiotika dostávají, i když nejsme nemocní, a tudíž je užívat nemáme. Jejich zbytky do nás pronikají ze znečistěného životního prostředí. Nadbytek antibiotik může poškozovat i prospěšný střevní mikrobiom. Když je narušený, zvyšuje riziko nadváhy a obezity.

Za 30 let praxe jsem neměla klienta, který by ztloustl z mrkve, vajíček nebo vlašských ořechů. Naopak vysoce průmyslově zpracovanými produkty máme tendenci se přejídat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Seriál Lékaři Česka