- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zase nepravda. Dejte si se mnou přípravu na maraton, amatérskou, ale s cílem nejen uběhnout, nýbrž dobře zaběhnout, a uvidíte, že článek psal někdo, kdo neví, co je to pravidelná fyzická zátěž. A upozorňuji, že příprava na maraton obnáší v průměru 35 hodin měsíčně, tedy něco málo přes hodinu denně.
Všem doporučuji běh. 3x týdně 10km a můžete sníst a vypít cokoliv a nebudete nabírat. když k tomu přidáte ještě 1x 20km a 1x sadu sprintů.. Můžete žrát úplně cokoliv a budete hubnout...
běhám. Rozhodně nemohu jíst, co chci nebo v množství, které chci.
Zase objevili "Ameriku". Samouřejmě, že to je o výdeji a příjmu kalorií! Výjimkou jsou jen lidé s poruchami metabolizmu.
U nich ta rovnice neplatí? Nebo dokáží z potravy dostat více energie než zdravý člověk a jsou tak efektivnější? Nebo na provoz těla spotřebují méně energie než zdravý člověk a jsou tak zase efektivnější?
Pod to se podepíšu, denně víc jak 10000 kroků, pondělí plavání, úterý a čtvrtek běh nebo kolo, sobota delší turistika.
Ale skoro každej den 2 pivka plus to jídlo, su rád, že vážím víceméně stále. Ale dybych se nehýbal, tak to by byla jízda.
Já mám takový metabolismus, že ztloustnu i po slupkách od brambor.
Samozřejmě, že přetrénujete, ale to už musí být opravdu dřina.
A co když chodit nemůžete?
To jsou takové legrační rady. Třeba to uvedené zaměstnání, které není sedavé - jak by měla cvičit pro zhubnutí taková číšnice, kuchařka nebo pošťačka, když je celý den na nohou a je večer ráda, že si sedne a dá je nahoru?
To je teda článek. Nejdřív tvrdí, že "špatné jídlo nepřetrénujete". Namístě by tedy byla definice onoho "špatného jídla", protože už to označení je takové... řekněme svérázné. Jestli to znamená nezdravé jídlo (zkažené tím asi myšleno není), tak zdravost či nezdravost nemá na hubnutí prakticky žádný vliv. Jestli to znamená vyšší kalorický obsah, pak ten se samozřejmě "přetrénovat" dá. Mám-li zvýšený příjem, prostě zvýším výdej.
Místo aby tedy článek definoval "špatné jídlo", definuje špatný trénink a doporučuje zařadit další pohyby pro zvýšení výdeje.
Člověk, který se nehýbe a má sedavé zaměstnání, bude přibírat i na 2300 kcal. Člověk, který cvičí hodinu denně, má fyzicky náročné zaměstnání a všude chodí pěšky, bude hubnout i na 3000 kcal.
Protože většina lidí hubne, aby vypadali lépe, a vypadat lépe = pevnější tělo, dá se předpokládat, že špatné jídlo = špatný poměr výživových složek v jídle. Když bude někdo jíst jenom rohlíky, bude to na jeho postavě znát, i když bude cvičit a energeticky to také nebude příliš. Např. když budu posilovat, ale nedodám tělu pořebnou dávku bílkovin, tak mi svaly nenarostou, byť se budu snažit cvičit sebevíc.
Trošku se v článku zapomnělo na věk, když jsem kdysi potřeboval shodit pár kil, abych se dostal na závodech do požadované váhové kategorie, tak mi stačil jeden týden a každý den 10km běhu po lese a tělo reagovalo okamžitě. Nyní kdy mi táhne na 60 už to tak nefunguje a tělo potřebuje soustavnější pohyb a taky už nedám 10 km za 55 minut, dnes dám za 55 minut 6 km a jsem mnohem více unavený, než tenkrát z těch deseti.
Ano, ovšem ještě ani ne v 60 uběhnout desítku za více než 90 minut je hluboce podprůměrné...