- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
CUKR A SŮL. Odvěcí rivalové svádějí souboj o naši přízeň. Potřebujeme je k životu, ale stačila by nám troška. Donedávna luxusního zboží máme nadbytek a dopřáváme si plné hrsti na úkor zdraví. | foto: Shutterstock
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Ještě v 18. století byl cukr pouze výsadou aristokratů. Sůl dostávali o několik století dřív vojáci jako žold. Chudině se dlouho nedostávalo ani jednoho. Až nové vynálezy, průmysl a technologie zajistily, že cukru i soli máme dostatek. Ve skutečnosti spíš nadbytek.
Z obojího se stala tichá bílá droga, která si neustálým používáním zajišťuje každodenní přízeň miliard obyvatel planety. Jejich nadužívání překračuje zdravé meze a přidělává práci lékařům.
Jak cukr omezit? Například v Singapuru už před lety zakázali reklamy na sladké nápoje. A co sůl? „Aktuální trend je nesolit nebo solit jen minimálně,“ říká šéfkuchař David.
Připojte se ještě dnes a získejte: