CUKR A SŮL. Odvěcí rivalové svádějí souboj o naši přízeň. Potřebujeme je k...

CUKR A SŮL. Odvěcí rivalové svádějí souboj o naši přízeň. Potřebujeme je k životu, ale stačila by nám troška. Donedávna luxusního zboží máme nadbytek a dopřáváme si plné hrsti na úkor zdraví. | foto: Shutterstock

Je horší sůl, nebo cukr? „Bílé drogy“ škádlí centrum slasti a ničí nám zdraví

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Cukr a sůl. Odvěcí rivalové svádějí souboj o naši přízeň. Potřebujeme je k životu, ale stačila by nám troška. Donedávna luxusního zboží máme nadbytek a dopřáváme si plné hrsti na úkor zdraví, píše magazín Víkend DNES.

Ještě v 18. století byl cukr pouze výsadou aristokratů. Sůl dostávali o několik století dřív vojáci jako žold. Chudině se dlouho nedostávalo ani jednoho. Až nové vynálezy, průmysl a technologie zajistily, že cukru i soli máme dostatek. Ve skutečnosti spíš nadbytek.

Z obojího se stala tichá bílá droga, která si neustálým používáním zajišťuje každodenní přízeň miliard obyvatel planety. Jejich nadužívání překračuje zdravé meze a přidělává práci lékařům.

Jak cukr omezit? Například v Singapuru už před lety zakázali reklamy na sladké nápoje. A co sůl? „Aktuální trend je nesolit nebo solit jen minimálně,“ říká šéfkuchař David.

Marie Nejedlá, lékařka

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se