ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čokoláda slaví mezinárodní den. Prospívá srdci, figuře i imunitě

  • 11
Možná, že máte sladkou pochoutku z kakaových bobů spojenou spíš s pocity viny, nebo ji používáte jako náplast na duševní bolístky. Vědecké studie ovšem potvrzují, že je především zdravá. Kdy jindy si ji dopřát, než 13. září, kdy má svůj mezinárodní den?

Napadlo by vás, že lidé, kteří konzumují čokoládu několikrát týdně, jsou podle americké studie v průměru štíhlejší než ti, kteří si ji dopřávají jen příležitostně? Podle vedoucí studie Beatrice Golombové z Kalifornské univerzity v San Diegu je čokoláda sice kalorická potravina, ale obsahuje i látky, které mohou mít příznivý vliv na pokles hmotnosti.  

Kromě toho obsahuje zejména tmavá čokoláda antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům poškozujícím buňky v těle. Konzumace některých druhů čokolády může mít také pozitivní vliv na krevní tlak či hladinu cholesterolu v krvi.

Čokoláda může podpořit fungování mozku a ve vyšším věku pozitivně působí na paměť a kognitivní schopnosti. Zlepšuje také náladu, protože pomáhá vyplavovat endorfiny, a také má příznivý vliv v případě nepříjemného premenstruačního syndromu.

Opilý čokoládový cheesecake

Nechcete jen chroupat čokoládovou tabulku? Zkuste si uvařit či upéct něco hříšně dobrého podle našich receptů.  Zde je jen několik lákavých ukázek:

Kdo by nemiloval čokoládu? Upečte si dort, brownies či tříbarevné řezy

Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Mousse au chocolat, čokoládová pěna