Pátek 25. června 2021, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 25. června 2021 Ivan

Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina
Vážený pane doktore,chtěla jsem se Vás zeptat,mému tatínkovi před pěti lety odebrali pravou ledvinu,před půl rokem prodělal už druhou operaci hlavy-metastáze na mozku,prognoza celkově špatná.Asi zhruba před 3měsíci měl vyšetření hlavy které nové metastáze neprokázalo,tatínkův stav se zhoršuje,zatím chodí ale s obtížema naklání se bud dozadu nebo dopředu ne vždy,trpí bolestmi zad,myšlení se také zhoršuje.Další vyšetření má až v září,máme trvat na dřívějším vyšetření?Moc děkuji za odpověd
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel to vypadá špatně, postižení mozku je skoro jisté, pokud se stav zhoršuje, zkuste se domluvit na dřívější vyšetření, i když na špatné prognoze to nic nezmění.
Rakovina
Pane profesore, jsem po resekci dolního polu ledviny pro Grawitz (leden 2008), T1a,MoNo, grade 2, všechna vyšetření včetně scintigrafie byla negativní. Nyní mě různě střídavě pobolívají velké klouby vždycky po námaze. Mám si nechat znova udělat scitigrafii? Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To musí rozhodnout vás lékař, spíše si myslím, že ne. Máte velkou šanci být zdravá, tak vám moc držím palce.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, psal jsem Vám v dubnu, velmi děkuji za Vaši rychlou odpověď. Otci (69 let) byla v březnu odstraněna ledvina s nádorem (4 cm), poté odoperována metastáza v mozku (4x5 cm, rostla velmi rychle),před 2 týdny mu ošetřili gama nožem další malou metastázu v mozku a další dvě malinké meta,které dodatečně při vyšetření u gama nože zjistili.Teď už by neměl mít nic (ani v mozku ani jinde v těle). Na vyšetření na onkologii ve Zlíně má jít až 15.července. Primář onkologie mi řekl, že ještě neví, jaká bude onkologická léčba, možná počkají, jestli se neobjeví nějaká další metastáza a teprve pak to budou léčit. Teď má být po operacích doma v klidu,až do toho 15.7. Nerozumím tomu, ale ta onkologická léčba mi připadá nějaká zdlouhavá, možná i laxní. Mám o otce strach.Myslíte si, že je onkologicky postupováno správně?Myslíte si, že by otec mohl být úplně vyléčen nebo alespoň mohl ještě několik let žít?Děkuji moc za odpověď.
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ještě doplňuji. Vyléčení bohužel není možné, délka života se dá těžko odhadnout, několik let není moc pravděpodobných.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, psal jsem Vám v dubnu, velmi děkuji za Vaši rychlou odpověď. Otci (69 let) byla v březnu odstraněna ledvina s nádorem (4 cm), poté odoperována metastáza v mozku (4x5 cm, rostla velmi rychle),před 2 týdny mu ošetřili gama nožem další malou metastázu v mozku a další dvě malinké meta,které dodatečně při vyšetření u gama nože zjistili.Teď už by neměl mít nic (ani v mozku ani jinde v těle). Na vyšetření na onkologii ve Zlíně má jít až 15.července. Primář onkologie mi řekl, že ještě neví, jaká bude onkologická léčba, možná počkají, jestli se neobjeví nějaká další metastáza a teprve pak to budou léčit. Teď má být po operacích doma v klidu,až do toho 15.7. Nerozumím tomu, ale ta onkologická léčba mi připadá nějaká zdlouhavá, možná i laxní. Mám o otce strach.Myslíte si, že je onkologicky postupováno správně?Myslíte si, že by otec mohl být úplně vyléčen nebo alespoň mohl ještě několik let žít?Děkuji moc za odpověď.
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na dálku si to netroufám posoudit, vypadá to že ano, na nádory ledvin včetně metastáz chemoterapie moc neúčinkuje, je to dost problém. S těmi metastázami v mozku, který byly ozářeny gama nožem je také problém, když jich tam bylo nalezeno již několik, tak se jistě v mozku pohybují další nádorové buňky, které zatím nejdou zjistit, tak to prostě je. Tak se omlouvám ze ne moc dobré zprávy.
Rakovina
Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu T3cNxMx. Mám diagnostikovanou C56 (co to je, vím), již jsem po operaci a chemoterapii. Nyní po CT jsem v remisi. Tak se chystám zpět do zaměstnání. Děkuji za odpověď, pane doktore.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
T3 znamená velikost nádoru, Nx že nejsou vyšetřené uzliny a Mx že není vyšetření na metastázy. To budou staré nálezy, nyní máte jiště už jiné TNM, určitě se už všechno ví o uzlinách a zřejmě nemáte metastázy. Tak držím palce, abyste byla v pořádku.
Rakovina
Pane doktore, mamce nejde nádor na vaječníku odoperovat, mělo by to jít tedy pouuze chemoterapií,můžete mi poradit, co by měla jíst,aby nádor nevyžívovala, slyšela jsme, že při nádor.onemocnění pomáhá i hladovka, aby chom nádoru zamezili přísun živin,ale mamka váží tak 53kg už i před nemocí,tak nevím, poraďte mi jak na to..děkuju Vám strašně moc za odpověď
Pavlína
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hladovka nepomáhá, naopak pacienta oslabuje a zhoršuje prognozu. O výživě onkologicky nemocných se můžete hodně dočíst na www.linkos.cz stránky pro nemocné, výživa nemocných. V každém případě je situace vaší maminky vážná, tak držím palce, aby vše probíhalo co nejlépe.
Rakovina
Ivana 35let Dg:C71.9 Astrocytom gr.II F-P vlevo,operace 24.1 07 (častečna) jaka je prognoza?
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud byla provedena jan částečná resekce astrocytomu, je prognoza nejistá. Držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina
Dobrý den,mému tatínkovi před třemi roky vyřízly znamínko z ramene-maligní melanom-léčen roferonem.V březnu bolesti v zádech-mnohačetné metastázy-operatyvně odstraněny.CT mozku-mnohačetné metastázy-odstraněny gama nožem.PET CT METASTÁZA pod paždí operatyvně odstraněna.V Motole první chemoterapie.Koncem dubna tatínek zemřel,bylo mu 56 let.Může to takhle rychle postupovat nemohli jsme ještě něco udělat stále se nemohu smířit,že tatínek takhle rychle odešel.Moc Vám děkuji za odpověd
ema
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel takto probíhá onemocnění melanomem často, je to jeden z nejhorších nádorů, s těžko vypočítatelným průběhem. Z toho co popisujete soudím, že se rozhodně více udělat nedalo.
Rakovina
Dobrý den. V létě 2007 byl tatínek (64 let) na operaci bypasu, u které prodělal mozkovou mrtvici. Po operaci zůstal částečně ochrnutý, má ischemickou chorobu srdeční a bronchitidu. O vánocích začal trpět zimnicí a velkými horečkami. lékař nám sdělil, že je to reakce na operaci. Asi před 2 měsíci si začal stěžovat na velké bolesti zad, začal hubnout, omezovat příjem potravy. Zadýchává se, zahleňuje se a je velmi unavený.Lékaři mu zjistili metastáze na játrech a v kostech v pokročilém stádiu, zatím neurčili ložisko rakoviny (střeva i žaludek vyloučili). Zítra jde na onkologii, kde se dozví víc. Chci se zeptat, co můžeme čekat. Vím, že výlečení již není možné. Taky se chci zeptat, zda je možné, aby lékaři nezjistili metastáze už při vyšetření před operací bypasu a zda zimnice a horečka již byla příznakem tohoto onemocnění. Za odpověď děkuji a přeji hezký slunečný den.
hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To bohužel vypadá moc špatně. Nemůže se vyléčit, jde o to zkusit mu život o něco prodloužit, spíše o měsíce než o roky. To že nádor nebyl zjištěný před operací je buďto tím, že se zatím neprojevil nebo nebyla provedena všechna vyšetření, ale to se nelze divit, kdy byl připravován na něco nenádorového, tedy operaci srdce.Takové věci se prostě stávají a je těžké z toho někoho vinit.
Rakovina
Dobrý den,pane doktore. Volala jsem na bezplatnou linku rakoviny a musim říct,že tam jsou dost přímí. V podstatě mi řekli,že je maminka bez šance,že to není na dlouho. Vy si to myslíte taky? Co znamená ta voda? Děkuji JJ
Jitka J
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě jsem vám napsal totéž. Nebyli drsní, jen pravdiví. Voda v břiše s největší pravděpodobností znamená, že nádor se rozšířil i na pobřišnici.Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den,zhruba před rokem byla maminka na vypálení polipu v děloze,po měsíci začala krvácet,tak šla znovu na zákrok a po měsíci nám řekli,že má rakovinu děloního čípku. Má kompletně odstraněný spodek a část uzlin,do kterých už také zasahovala. 3měsíce je po chemo a radio terapii. Asi 2 měsíce si stěžuje na bolest v břiše,křeče,plynatosta zácpu. Dostala algifen. V současnosti algifen nezabíral,tak jí poslali na ultrazvuk a tam zjistili,že má vodu v dutině břišní a zhoršené jaterní testy a je jí na zvracení? Na internetu jsem zjistila,že voda v dutině břišní je dost častou doprovodnou komplikací? Děkuji mockrát!
Jitka J
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To nevypadá moc dobře, když byly postižené uzliny a je voda v břiše, je podezření na větší rozšíření nádoru. Měla by podstoupit podrobnější vyšetření břicha včetně jater. Omlouvám se za nepříliš dobrou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala, jde o mého otce. Je mu 63 let, v loni v září mu byla diagnostikována rakovina hlasivky. Léčba se obešla bez oparace a byla provedena radioterapie. Léčba byla dokončena úspěšně, trvala od listopadu do ledna tohoto roku. Otci byla zavedena břišní sonda a potravu přijímá jen touto cestou. Kontroly podstupuje každý měsíc úspěšně, dokonce mu byl odebrán kontolní vzorek 5x s negativním nálezem. Hlasivka je však stále zhuštěná a občas nateklá a znemožňuje stále otci přijímat potravu ústy. Lékaři tvrdí že je to přechodný následek léčby. Chtěla jsem se zeptat zda nemáte nějaké zkušenosti s takovými pacienty a jak může dlouho trvat, než bude otec schopen jíst. Děkuji za odpověď. Anna
Anna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to skutečně trvat řadu měsíců, mělo by se to postupně zlepšovat. V každém případě má otec naději na uzdravení.
Rakovina
Dobrý den,pane doktore,ráda bych se zeptala jsem po odebrání štítné žlázy,papilární mikrokarcinom 10 mm.Nyní mám za sebou 2 krát dávku radiojodu pro stále zvýšený tyreoglobulin,nyní nalezena meta.v předu na krku 8 mm.Tg stále vyšší ,co by jste prosím doporučil dál ,další kontrola v srpnu.Mám šanci se z toho dostat když mi radiojod doposud příliš nezabírá
Janka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je velmi obtížné na dálku posoudit, pokud by radiojod nezabíral, mohl by to být problém. Nevím, kde jste léčená,ale specializované pracoviště je například ve FN Motol v Praze, pokud se tam neléčíte, stálo by to za konzultaci, pokud jste tam, tak vám jistě poradí nejlépe.
Rakovina
jaká je šance na vyléčení nezhoubného nádoru v mozku typu astrocytom II,který nemůže být operován,když pacient nejeví žádné problémy,akorát měl pár záchvatů údajně z rozrušení.Děkuji
leona
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To záleží, jak nádor poroste a které části mozku bude utlačovat. Kdyby nerostl, tak by nemocný mohl být i dlouhodobě v pořádku. Uplné vyléčení není bez operace jisté.
Rakovina
ten astrocytom s ložiskovými mikrocystami,mi řekla sestra že nelze operovat,protože leží poblíž centra myšlenek,na pravé straně ve předu,můžou ji vyléčit gamanožem a bude moc mít děti?
zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vyléčení gamanožem není jisté (gamanůž je určitý druh ozařování), uvidí se, jak to dopadne. Podle toho bude celková prognoza a také podle toho pak bude možné vést úvahy o možnosti mít děti. Zatím je to všechno předčasné.
Rakovina
Dobrý den, může za to doktor, pokud dojde důsledkem chemoterapii ke spalení orgáná, konkrétně vaječníku, dělohy, atd že se slily v jeden útvar a tím pádem je nádor neoperovatelný? Jde tedy o primární ložisko ve vajíčníku a poté metastáze v břišní stěně,bohužel nejde celý ženský dlejšek vybrat, kvůli tomu, že chemoterapie, toto slila v celek. Cci se zeptat cem.působí dobře, je doufám možnost úplného vyléčení..děkujiHanka
Hanka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Že by to udělala chemoterapie, není pravděpodobné, rozhodně nemůže nic spálit. Pokud se ukázalo, že nádor nejde vyoperovat, je to spíše dalším růstem nádoru, na který chemoterapie zabrala málo. Rakovina vaječníku s metastázami v břišní stěně je velmi závažné onemocnění s malou naději na vyléčení. Léčba směřuje k prodloužení života a ke zmírnění všech obtíží. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Synovi byl dne 5. 5.08 laparoskopicky odstraněn světlobuněčný karcinom o velikosti 11 cm i s pravou ledvinou. Je mu 39 let. Metastázy nebyly po všech vyšetřeních nikde prokázány, (Hlava,kosti,plíce)nádor zasahoval do pánvičky ale nezasáhl cévy. V pondělí jde na onkologii. Prosím o sdělení co bude nyní pravděpodobně následovat za léčbu a jaké má u diagnostikovaného druhu nádoru šance. Má dvě malé děti dceru 6 let, a syna 3 roky. Jaké je nebezpečí výskytu podobných potíží u jeho dětí?
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží především na tom, zda se skutečně podařilo vyoperovat celý nádor až do zdravé tkáně, snad se to podařilo. Kdyby tomu tak bylo, nebyla by zapotřebí další léčba a měl by naději na vyléčení. Pokud by zbytek nádoru někde zůstal, prováděla by se imunoterapie či později biologická léčba a šance na uzdravení by byla podstatně měnší. Výskyt nádoru u dětí není pravděpodobný. Tak mu moc držím palce, aby se uzdravil.
Rakovina
dobry den,prosim o radu , moji matce zjistili nador na vaječniku v pokročilem stadiu, na operaci pry je už pozdě a chemoterapii zvažuji, chtěla jsem se zeptat jestli mužou odmitnout i chemoterapii a jaky je postup lečby děkuji
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na léčbě se vždy musí domluvit nemocný s lékaři, někdy je velmi těžké, co je pro nemocného nejlepší. Pokud jde o pokročilý metastazující nádor, který se nedá operovat, není možné jeho vyléčení a chemoterapie může nemocné život prodloužit. Na druhé straně jí chemoterapie svými nežádoucími účinky zbytek života může pokazit. Takže je nutné probrat všechna pro a proti a pacientka by se měla sama rozhodnout. Pokud se nepřistoupí k chemoterapii, je nutná léčba všech obtíží tak, aby zbytek života měla vaše matka co nejlepší. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Vážený pane profesore, v záříroku2007 byl mému manželovi zjištěn tumor ledviny 12 cm a meta v plicích. Ledvina byla vyjmuta následovala léčba interfreronem ,nyní je léčen nexavarem.chtěla bych se zeptat jakou šanci má na přežití. je to statečný, optimistický pacient, ale v současné době pozoruji velkou únavu z vedlejších účinků nexavaru. Celkově se léčí 7 měsíců.
Táňa Kirsová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel se nemůže uzdravit, délka života bude spíše v dlouhých měsících než v letech. Držím mu palce, aby tady byl co nejdéle.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, jsem po totální thyreoidektomii, dle histologického nálezu byla v levém laloku ložiska neoplastické infiltrace dobře diferencovaného folikulárního adenoca s fokálně vyznačenou kapsulární invazí, T3N0MO st. III. Jsem objednána k terapii radiojodem do Blanska. Na internetu jsem našla jen příspěvky týkající se papilárního karcinomu š.ž. Nevíte, prosím, jaké jsou zkušenosti s radiojodovou léčbou folikulárního karcinomu a jaká je prognoza? Děkuji za odpověď.
Zina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zkušenosti jsou dobré a většina nemocných se uzdraví. Tak vám držím palce.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se zeptat na léčbu GIST lékem Sutent. GIST byl diagnostikován v roce 2000, 2003 objeveny metastáze v játrech, operace neúspěšná, nasazena léčba Glivecem od roku 2004, v průběhu léčby operace a částečné odstranění jedné z metastáz, zůstaly 3, největší cca 10cm.V roce 2007 selhání léčby Glivecem, nasazen Sutent. Zvětšování metastázy zastaveno, nyní opět mírná progrese.Sutent má oproti Glivecu citelné vedlejší účinky. Dá se léčba vůbec ve stávajícím stavu přerušit? Na internetu jsem se dočetla o sutentu, že se podával pacientům omezenou dobu(pravděpodobně do zastavení), pak bylo podávání přerušeno-ovšem asi toto probíhá v rámci studie.Jaké jsou vůbec prozatimní zkušenosti se Sutentem, vím že se lék teprve testuje. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Lék Sutent je již řádně registrován a kategorizován a podává se v případě GIST jako druhá linie léčby po selhání léčby Glivecem. Podání je vhodné až do nového pokračování choroby, což vlastně znamená, že už Sutent neúčinkuje. Máte pravdu, že Sutent může mít nepříjemné nežádoucí účinky. Chápu, že tato zpráva pro vás není moc dobrá, omlouvám se.
Rakovina
Dobrý den ráda bych se chtěla informovat má sestra má nádor na mozku,příští rok ji bude 30 let ,zjistili že má astrocytom s ložiskovými mikrocystami,jaké jsou šance na uzdravení?děkuji zuzka můj email zuzik2023@seznam.cz děkuji
zuzka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Velmi záleží, kde mozkový nádor leží, zda se dá operovat. Blíže se tedy k tomu nemohu vyjádřit, proberte to podrobně s jejím lékařem.
Rakovina
dobry den chtěla jsem se zeptat moji matce 67 let, zjistili nador na vaječniku, je to asi 14 dnu ,operace pry neni možna, je to v pokročilem stadiu,je slaba nemuže nic snist ma to rychly spad prosim je nějaka šance na vylečeni děkuji
lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na vyléčení není velká, ale je naděje na prodloužení života. Abych se mohl lépe vyjádřit, musel bych znám histologii a TNM klasifikaci. Raději to proberte s jejím lékařem. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den, díky za Vaší předchozí odpověď ale mám ještě jednu otázku, objevil jsem si znaménko tak 14 dní zpátky na paži, 2x2,5mm, nijak se nezvětšuje (je trochu nad úrovní kůže) ale je kolem něho flek růžové barvy (výraznější než kůže) Byl sem s tim u GP (prohlédla to pod lupou a poslala na dermatologii, kam bych měl jít tak za týden (žiju teď v Edinburghu, takže to tady trochu všechno déle trvá), myslíte že by mohlo jít o melanom. Paži nijak moc slunečnímu záření nevystavuju. Díky a za odpověď a přeji hezký den
Pavel 25 let
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Poznat melanom, aniž bych vás viděl, opravdu nejde. Teoreticky to může být melanom, někdy je nález i velmi atypický a musí to vidět dermatolog, který se touto problematikou zabývá. Samozřejmě vám držím palce, aby to melanom nebyl.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,minulý týden resekovali mamince levou ledvinu s histologickým nálezem:papilární renální karcinom. Dle vyjádření lékaře nemusí absolvovat ani chemoterapii ani ozařování. Chci se zeptat, je tedy závěr ten, že je "vyléčena"?? A jaká je prognoza u těchto nádorů?? Moc děkuji za odpověď
Lucie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se podařilo vyoperovat celý nádor až do zdravé tkáně, není třeba další léčba. Maminka je tedy chirurgickým zákrokem teoreticky vyléčena, má velkou naději být v pořádku. Jistota samozřejmě není nikdy. Tak jí moc držím palce.
Rakovina
Dobrý večer pane profesore,moje maminka 73 let,hospitalizovaná na plicním odd.nem. s dg.Tu expanze levé ledviny prům.85mm,meta v obou plic.křídlech,meta do pochvy TNM: T2 N0 M1 GX st.IV,plánovaná nefrektomie a imunoterapie,pro "vysoké riziko komplikací a min.přínos zlepšení stavu pacientky" operace na urol. zrušena,přestože z plic.hlediska výkonu v celkové anestezii schopna,přeložena zpět na TRN,onkolog se ohledně případné imunoterapie nevyjádřil,doporučen hospic nebo domácí péče.Léčba symptomatická-analgetická,Prednison,Helicid,Verospiron,Geratam,Tralgit,hydratace.Mamka komunikuje,před týdnem zvýšená únava,zmatenost,nyní stabilizovaná,pohyb pro bolest dolních končetin omezen,spíše na lůžku.Pane profesore,prosím o radu,zda je možná nefrektomie,jaká jsou rizika a zda je případná léčba ještě nadějná.Moc děkuji a přeji hezký večer, Ivana.
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je moc špatné. Maminka má v 73 ketech rakovinu ledviny s mnohočetnými metastázami do plic po pochvy. Nemůže se uzdravit a případná onkologická léčba jí může snad prodloužit život o nějaký měsíc ale s případnými nežádoucími účinky imunoterapie. Domnívám se, že je vhodná jen paliativní léčba, to znamená tlumení obtíží, především bolestí. Domnívám se, že z nefrectomie a imunoiterapie by neměla žádný zisk a bylo by to pro ní jen trápení. Její nživot bude bohužel jen krátký, týdny až měsíce. Omlouvám se za velmi špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den,tatínkovi zjistili ložisko Grawitzova typu o velikosti 4x4x4,5cm na levé ledvině.Při horním polu pravé ledviny se nativně zobrazuje hypodenzní ložisko velikosti 18mm. Co to znamená?Retrotroperitoneálně se zobrazuje několik lymf. uzlin dosahujícící do 15x10mm, některé z nich mají i kulovitější tvar.Na zachycené části LS páteře jsou patrné mírné spondylózní změny. Co to vše znamená? Jedná se o metastáze.V pondělí má jít na operaci, kde mu bude levá ledvina odebrána. Pravá funguje dobře.Děkuji za odpověď.
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vypadá to na podezření na metastázy v uzlinách. Na pravé ledvině to bude nejspíše cysta. Na páteři známky metastáz nejsou vidět. Pokud budou metastázy v uzlinách, je to prognosticky špatné znamení. Ale uvidí se histologie po operaci, vše je zatím předčasné soudit.
Rakovina
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat na nemoc manžela.Diagnoza zní:Uretelialní karcinom moč.měchýře generalizovaný do inguinálních uzlin a glans penis:TX,NI,MI.Je po ozářkách a nyní měsíc po 5 sérií aplikací -Paklitaxel wekly.Poslední 6 dávku nedostal,pro zhoršení bolesti .Dostával CHRT s cisplatinou,Gemzar+carboplatina a nyníPaklitaxel wekly.Má bolesti kolem penisu.Užívá Durogesic125 a Indometacin 100mg:Chtěla bych bych vědět,jakou má naději.Také mu otéká levá noha.Děkuji za jakoukoliv zprávu.
Anna.M
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Naději na uzdravení nemá, má naději na prodloužení života. Tak mu držím palce.
Rakovina
Po prodělané hysterektomii s nálezem st.III.C,cystadenopapilokarcinom a chemo a rok na Vepesidu se mi po třech letech vrátila malignita do malé pánve. Operace by problém nevyřešila a tak podstupuji chemo v druhé linii. Jsem po páté sérii a CA 125 se z 1135 dostali na 325.Doktoři mě vždycky akorád řeknou uvidíme příště a zase následuje další chemo. TAk si říkám a vás se chci s dovolením zeptat, jestli máte zkušenost že se chema podávájí donekonečna, než to pacient a jeho tělo vzdá. Mám ještě trochu šanci se z toho úplně dostat nebo znáte ženy, které po druhém ataku to pak zvládly a existuje nějaká bilologická léčba v mém onemocnění.Děkuji.
KAčka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte šanci na výrazné prodloužení života, na úplné vyléčení pravděpodobně ne. Na vaše onemocnění zatím biologická léčba není. Tak vám držím palce, aby se vám dařilo co nejlépe.
Rakovina
Syn bol operovaný na multif. glioblastom 4 st. pred dvoma rokmi. Liečba prebehla veľmi dobre aj výsledky boli dobré. Na začiatku tohto roku prekonal chrípku. Začal mať problémy, bol na PET vyšetrení ktoré bolo negatívne. Pred 10 dňami mu urobili MR chrbtice a výsledok - rozsiahle metastázy chrbtice. V priebehu pár dní prestal chodiť, je na vozíku. Je to pre mňa ako pre matku strašná rana, syn má 19 rokov. Viem, o akú diagnózu ide ale aj napriek tomu sa chcem spýtať akú formu liečby by ste volili u vás a na čas, ktorý mu zostáva. Ďakujem
matka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doporučuji konzultovat některého dětského onkologa, například prof. MUDr. Jaroslava Štěrbu z Fakultní nemocnice v Brně Černých polích, přednostu Dětské onkologické kliniky.
Rakovina
Dobrý den chtěla jsem se zeptat moje babička má ve zprávě od lékaře META PROCES V JATER PARENCHYMU NEJ.ETIOL,tento týden jde do tunelu tak jsem se chtěla zeptat co to znamená má strach že má rakovinu jater přesto že lékařka tvrdí že játra jsou v pořádku děkuji PAVLA
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Babička má bohužel metastázy rakoviny v játrech a není jasné, kde je ten prvotní nádor. V každém případě jde o velmi závažný nález, který pravděpodobně nadává naději na vyléčení. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, mojí mamince je 55 let a má diagnózu: tumor pochvy s rozsáhlými metastázami v mozku. Metastáze byly odhaleny vyšetřením CT po týdeních pohybových problémech 10.4. 2008. Maminka v té době pouze ovládala hůře jednu ruku. Dnes, měsíc od doby stanovení diagnózy se stav zhoršil natolik, že je upoutána na lůžku, s výživou a třetí den už o nás neví. Z odpovědí které jsem si zde mohla přečíst, chápu že náš čas zbývá v týdnech ne-li dnech. Přesto na nás nemocnice tlačí abychom se rozhodli pro pobyt v Hospici, nejbližší je vzdálený 80km. Nepřipadá Vám absurdní převážet pacienta v takovém stavu? Maminka chodila pravidelně na gynekologické prohlídky každé 3 měsíce, naposledy v lednu 2008. Je pro mne nepochopitelné že by se takovýto nález nodhalil. Děkuji za Váš drahocený čas a odpověď. Lenka
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To, kde maminka bude do konce života, záleží jen na vás. Může být doma, pokud to zvládnete, ale to bude hodně těžké. Nebo v hospici, pokud ho u vás máte, i když 80 km je dost daleko na časté návštěvy. Pobyt na akutním lůžku není asi zapotřebí, ale zkuste se domluvit, zvláště když to máte do vaší nemocnice blízko. Proč byl zjištěn nádor jako pokročilý opravdu nevím.
Rakovina
Dobrý den pane profesore.V r.1999 jsem byla operována a byl zjištěn Grawitz tumor na vejcovodu, následovala chemoterapie a v r.2004 přišla recivída a Grawitz na ledvině kterou mi odoperovali , to vše na levé straně. Je možné , že nádor udeří znovu? Mám někdy bolesti v levo v oblasti jizvy. Děkuji za odpověď Marie Puzjaková
Marie puzjaková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel je to možné, ale nedá se to dobře odhadnout. Držím palce, aby se to nestalo.
Rakovina
Dobrý den, chcem sa opýtať pán Vorlíček, mame pred dvoma týždnami odoperovali z chrbta maligny melanom s 3cm ochranným lemom. Zároven vybrali aj spádovú uzlinu ktorá bola negatívna. Z histologie vyšiel výsledok, nemám ho teraz pri sebe ale jediné čo si z toho pamatám je: Clark IV, a hrúbka 1,8mm. Zatial este nenastavili žiadnu liečbu, mama ide len na stehy, ale chcem sa opýtať má šancu sa z toho úplne vyliečiť? Alebo možem očakavat za pár rokov metastazy, kedže výsledok je clark IV? Aké sú vlastne stupne od I po V? Alebo až po VI? Hladala som to aj na internete ale o clarkových urovniach tu moc nepíšu. To že ju vobec operovali mám na svedomí ja, lebo sa mi to jej znamienko nepáčilo a polroka som do nej búšila nech tam ide čo najskor, nakoniec dala na mna a behom pár týždnov jej to zoperovali, sama bola prekvapená ako rýchlo, ja som z toho do dnes v šoku. Teraz som smutná ked ju vidím ako sa bojí.
Marianna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šanci se vyléčit, jistota samozřejmě není.Podívejte se také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, kožní nádory maligní melanom.
Rakovina
Pane profesore,moje teta má od 8/2007 diagnostikován a chirurgicky řešen spinocelulární carcinom vulvy nízce diff.. Nyní na scintigrafii prokázali meta do skeletu. Metastazuje tento typ nádoru právě do skeletu? Onkoložka nám tvrdí, že ne a metastázy pochází z jiného primárního ložiska. Děkuji za odpověď. Vladimíra Foukalová
Vladimíra Foukalová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může metastázovat i do kostí. Ale samozřejmě to může být i jiný nádor, to se na dálku bez podrobných informací nedá říci.
Rakovina
Dobrý den pane profesore, o jaké stadium nemoci se jedná v případě:C099 málo diferencovaný CA levé tonzily s META do uzliny vlevo, T1,N2a,M0, Grading: IV A.Prý se rozlišují 4 stadia. Děkuji
Ivana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o rakovinu mandle s metastázami do uzliny, nádor je dost agresivní. Tedy asi II. až III. stadium. Je nutné zahájit co nejdříve léčbu dle domluvy s onkologem. Držím palce, aby léčba byla úspěšná.
Rakovina
RTGplic-okrouhlá ložiska v obou plicníchlalocích,vpravo parahilozně nasedá pásovité zastínění do 2mzž.RES-mnohočetné meta plic s atelektázou hor.laloku P plíce.BSK-přímé známkyTU v obl.hor.lobárního bronchu vpravo,který je zcela obturován,odebrána excize-H-adenoca,susp.prim.ca uteru,nutno vyloučit ca mammae.MMG-22,4,08-benigní nález.Indikována paliativní chemoterapie CAP.Moc prosíme o informaci o šanci žít.Jedná se o tchyni 63let,nikdy nekouřila.Koupili jsme 10 balení OVOSANU,snad zázrak,lékařka to neschvaluje.Moc prosíme o radu jak pomoci a velmi děkujeme.
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemoc se bohužel nedá vyléčit, jde o metastazující rakovinu. Léčba by pacientce mohla život o něco prodloužit, spíše o měsíce než o roky. Ovosan jsou dle mého názoru vyhozené peníze. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den, moje 40.letá sestra byla propuštěna z nemocnice s tímto diagnostickým souhrnem: Status subilleosu, plicní embolie, melanoblastom, stp. extirpaci melanoblastomu zad, flebotrombosa LDK, metastázy plic, mozku, stp. paliat. RT2/08, stp. extirpaci meta mozku, stp. extirpaci krčních uzlin pro meta. Existuje nějaká možnost léčby? Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel účinná léčbě takto pokročilého maligního melanomu neexistuje.Je zapotřebí jen léčba zaměřená na obtíže nemocné. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat manžel prodělal ve 32 letech operaci mozkového nádoru. Jednalo se o subtotální extirpaci fibrilárního astrocytomu F-P v pravo (7/2004). Za jak dlouho se přibližně nádor objevuje znovu a v jaké formě agresivity. Jaká potom následuje léčba a zda je možné nádor vyléčit. Předem moc děkuji Jana
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nemusí se objevit znovu vůbec, na druhé straně je to bez záruky a může se objevit kdykoliv. Pokud se objeví znovu, vyléčit nepůjde, už při první operaci nebylo můžné vyjmout nádor celý.
Rakovina
Dobrý den.Moje babička 78let,je před 12lety po excizi melanomu na bérci( CLARK III-IV)vedena v disp.péči na RT bez léčby.Po 10letech se objevil na tom samém místě znovu melanom,proběhla radikální excize.sledovaná v melan.poradně bez potíží,je na imunoterapii interferonem.po dvou letech od poslední operace prokázán a na PET CT na plících karcinomatozní lymfangiopatii.Jsme z Ostravy a chtěla bych se zeptat na koho se máme obrátit? Můžeme věřit tomu vyšetření? Jaká je léčba a prognoza u tohoto onem.? Jaké může přípravky na posílení imunity? Děkuji mockrát
Tereza
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Bohužel, metastazující maligní melanom se prakticky nedá zásadně ovlivnit. Prognoza není dobrá, komerční přípravky, u kterých se popisuje posílení imunity nefungují.Můžete stav babičky konzultovat na Onkologické klinice FN v Ostravě Porubě u primáře dr. Feltla, ale myslím, že se nic jiného nedovíte.Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den,měla bych na Vás dotaz,moji sestřenici našli na játrech metaztázy i v plícich.Stále ji bolí hlava a má necitlivý jazyk nemůže polikat ani mluvit.Příští tyden nasazují chemoterapii.Pane doktore má šanci na uzdravení?DĚKUJI
RENATA
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na uzdravení není, je naděje na prodloužení života, spíše v měsících než v letech. Omlouvám se za špatné zprávy. Záleží také na tom, o jaký nádor jde.
Rakovina
dobrý večer manžel zjistili metastázy kostí 2 a 5 obratel hodně poškozený lékaři pro velké bolesti doporučují operaci je možné vyléčení a po další léčbě zastavit šíření metastaz . děkuji.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je správné pacientovi ulevit od bolesti, v tomto případě i operací. Ale záleží především, kde je primární nádor, když jsou metastázy v kostech. Může také jít o primární nádor kostí - mnohočetný myelom. Vyléčení velmi pravděpodobně není možné, dočasné zastavení šíření procesu záleží na tom, co jsem napsal výše.
Rakovina
Dobrý den, žena 57 let po kyretaži dg.karcinosarkom uteri,provedena operace TAH,BSO,lavage bez pán. lymphadenectomie.Hist.nalez po operaci změněn na solidni nediferencovaný endometriodni karcinom M 8020/3.Konečná dg.Ca corpus uteri M 8020/3 pT1c NX,lavage bez nador.bb.,CEA 0,7 CA 125 15,2 CA 15- 3 8,6 v normě.CT břicha a pánve bez zn.generalizace,rtg plic bpn.,cystoskopie bpn,rectoskopie bpn.Původní návrh na reoperaci zamítnut,tedy další postup je indikace k radioterapii.Je tento postup správný?Neměla by přece jenom následovat reoperace?Pokud nevíme, zda byly postiženy regionální uzliny, bude v radioterapii pacientka dostávat silnější dávku?Jaké jsou vyhlídky na úplné uzdravení?Pacientka byla předána na ozařování do českých Budějovic dle místa bydliště (60km od domova tedy každodenní dojíždění),je možné zažádat o Pražskou onkologii, kde pacientka může přebývat u syna.Tedy bez problematického a únavného dojíždění. Děkuji moc za odpověď.Musím říct,že nejvíce schází informace.
Jana F.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To jsou moc složité otázky na to, abych je mohl bez dalších informací řešit emailem. Můžete se obrátit na FN v Motole v Praze, na přednostu gynekologické kliniky doc. MUDr. Lukáše Roba nebo na přednostku tamního onkologického oddělení primářku MUDr. Janu Prauzovou s tím, že jsem vám tuto konzultaci doporučil.
Rakovina
Chtěla bych se zeptat, po jak dlouhé době se může zhodnotit výsledek léčby Nexavarem. Stačí pro konečné závěry 3 týdny užívání, jěště k tomu menší dávka 1 -0 -1, vzhledem k postavě pacientky. Děkuji
Alena Polednová
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba se hodnotí tak, že je úspěšná, když se nádor nebo metastázy nezvětšují. V případě, že ano, jde o neúspěšnost léčby.
Rakovina
dobrý den pane doktore jsem po lečbě tumoru varlete l sing. T1 N2 MO S1 hyst. NSGCT emrionální ca žlout vač..Mám za sebou 4×BEP a 2×EP v březnu pet/CT bez svícení ale uzlina v břiše vyrostla následně RPLA výsledek hist. meta teratogeního nad. zralejšího stupně.Otázka co dále? co doporučujete za léčbu nebo bude stačit sledování vim že v případě relapsu je šance na vyléčení 25procentní je tomu tak doopravdy
m
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To je vážná otázka, musel bych znát podrobnosti. Pokud chcete, pošlete mě kopie dokumentace a já se na to s kolegy podívám a ozvu se. Případně mě napiště mě i vaše číslo mobilu. Můj email je jvorlic@fnbrno.cz
Rakovina
Dobrý den pane profesore, dneska jsem vám psala ohledně maminky 52 let a ,měla nádor C52který jí vyoperovali těd na ultrazvuku recivida prim.on.-v pánvi větrálně více vpravo,lymfadenopatie v povodí levých spf.tříselných utlin a také vlevo subperitonealní nádorový infiltrát nad tříslem,vpravo bulky lymfadenopatie hlubokých tříselných uzlin dilatace KPS //.st.st.p.tru-cut biopsie bulky uzliny-hluboké tříselné uzliny vpravo pod UZ kontrolou získány 2 adekvápní vzorky s matastázami středně diferencovaného nerohovějícího dláždicobunečného karcinomu.Nález B7739/08 Č tyři částečně frgmentované částky délky 3-10mm ,průměru 1mm .Mikro:Vzorky jsou tvořeny vazivovou tkání s metastázami středně diferencované nerohovějícího dláždicobudečného karciomu stromatu je fokálně lymfocytární celulizace,jednoznačné struktury lymfatické uzliny však nenacházíme a z vyšetřených vzorků ne jistotou stanovit ,jednali se o metastázy do měkkých tkání či lymfatické uzliny.Prosím jakou má maminka šanci na uzdravení
dcera Edita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem vám odepsal. Vyléčit se bohužel nemůže, lze se pokusit o prodloužení života.
Rakovina
Dobrý den, mému bratrovi je 28 let. Byl mu nalezen nádor na varleti. Po následném vyšetření se zjistilo,že má rakovinu v pokročilém stádiu a že má zasaženy uzliny v břiše. Dnes jsem ho odvezla na léčbu chemoterapií. Chtěla jsem se zeptat, jaké jsou šance na vyléčení. Může se stát, že by i mohl umřít? Předemmoc děkuji za vaši odpověď.
Marcela Z
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Rakovina varlele je vyjiměčná v tom, že se může ve většině případů vyléčit, i když má metastázy, v tomto případě v břiše. Nepíšete podrobně, o jaký nádor jde, jsou v podstatě dva druhy, nejlepší prognozu má seminom. Bratr musí podstoupi komplexní onkologickou léčbu nejlépe na specializovaném pracovišti. Samozřejmě může i umřít, stejně jako já nebo vy, ale není to pravděpodobné. Držím mu palce, aby se vyléčil. Více nejdete na www.linkos.cz - stránky pro nemocné, rakovina varlat.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,jedná se o mou maminku 52 let před 7 roky měla nádor tak jí poslaly na ozářky v roku 2006 se jí to vrátilo tak musela jít na operaci měla c52 operace byli exenterace pánevních orgánů, lymfadektomie paraaortální, lymfadektomie pánevní, uretero intestinální konduit bricker,resekce omentekt,před měsícem byla na ultrazvuku měla zvětšené uzliny vzaly jí vzorek na histologii a ta ukázala nález B7739/08Čtyři částečně frmentované částky délky 3-10mm,průměru 1mm.Mikro:Vzorky jsou tvořeny vazivovou tkání s metastázemi středně diferencované nerohovějícího dláždicobunečného karciomu stromatu je fokálně lymfocytární celulizace,jednoznačné struktury lymfatické uzliny však nenacházíme a z vyšetřeních vzorků ne jistotou stanovit ,jednáli se o metastázy do měkkých tkání či lymfatické uzliny.T 08M 8070/6.Mamince je doporučena k paliativní chemoterapii v režimu 5-FU/cDDP Pane profesore prosím můžete mě napsat jak natom maminka je jestli se to vyléčí?Děkuji za odpověd
dcera Edita
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Především nepíšete o jaký nádor před 7 roky šlo. Ale v každém případě se maminka bohužel nemůže vyléčit. Paliativní chemoterapie by jí mohla život o něco prodloužit. Lituji, že pro vás nemám lepší zprávy.
Rakovina
Dobrý den pane profesore,už jsem Vám jednou psala a děkuji za odpověď.Můj otec 48 let je po operaci žlučníku.Našli mu nádor slinivky břišní a metastázy v játrech.Mám propouštěcí zprávu a operační diagnózy: Stenosis ductus choledochi tumorosa K83.8 Tumor capitis pancreatis inoper. D37.7 Cholecystitis chronica,cysticolithiasis K81.1 Prosím je vůbec možná nějaká léčba třeba i experimentální nebo vědecká?Děkuji a přeji hezký den
Monika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba chemoterapii je možná, bohužel není možné vyléčení. Léčba by mohla mírně prodloužit život, ale ani to není v tomto případě jisté. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina
Dobrý den.Už jsem vám několkrát psal ohledně otce,tady posílam posladní dotaz a pak na to návažu:Histologie:Vyšetřováci č. 6782008-levé hlasivka-mikrosk.:Tři částice infiltrované středně diferencovaným ložiskovitě keratizujícím spinocelulárním karcinomem.dg:Ca spinocel.laryngis I.sin klasifikace:T1N0M0 stadium 1.doporučená radioterapie.No a ty jsou zatim tyhle vysledky:ORL:epiglotis řasy hladké,hlasivky hybné,pravá hladká,levá v přední 2/3 infilt.TU,dosahuje přední komisury operace Keinsassar-přední třetina levé hlasivky prostoupená TU,přesahuje až do přední komisury.No a teď po radioterapi:ca cocalis 1.sin TNM (nebo stadium)T1N0M0 Hisologie:spinocel.ca G2 Další DG:sine. Otec je teď doma a špatně se mu polýka a pořád vykašlavá hleny a krev.21,5 si má jít pro výsledký ORL.Můžete s toho vyčíst jestli toto lečení bylo uspešné a jestli je to vykašlavaní normálni?Děkuji moc za odpoveď.
Jakub.B
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Po radioterapii je často ozařovaná tkáň podrážděná, může i krvácet, jestli bylo léčení úspěšné se ukáže právě při tom dalším ORL vyšetření ale hlavně v delším časovém odstupu. Nádor byl dle TNM v počátečním stadiu a má tedy naději na vyléčení. Tak držím palce.