Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Dobrý den,pane doktore manžel onenocněl rakovinou prostaty,po hormonální léčbě má hodnotu PSA 0,03ug/l,.Má postižený skelet pánve.Dle posledního CT má na játrech 3 drobné hypodenzity,vzhledem k vel.do 8mm,je obtížné posoudit etilogii.skelet pánve progredoval rozsah,má poněkud sklerotický charakter-přestava,dále byly zachyceny plicní báze vlevo paraaortálně solidní ložisko do 10mm.Jaky vývoj nemoci můžeme očekávat.Manžel má 61 let.Děkuji
Jarka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Manžel se bohužel nemůže uzdravit, ale při léčbě se mu může život prodloužit. Držím mu palce, aby to bylo co nejdéle.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mému dědečkovi (87let) byly zjištěny metastázy v páteři, zřejmě od rakoviny prostaty (odmítá vyšetření, takže nevíme kde je hlavní ložisko). Za poslední dva týdny hodně zhubl a začíná být zmatený. Myslíte, že je ještě šance na zpomalení nemoci pomocí léků? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Zuzana G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mému dědečkovi (87let) byly zjištěny metastázy v páteři, zřejmě od rakoviny prostaty (odmítá vyšetření, takže nevíme kde je hlavní ložisko). Za poslední dva týdny hodně zhubl a začíná být zmatený. Myslíte, že je ještě šance na zpomalení nemoci pomocí léků? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Zuzana G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mému dědečkovi (87let) byly zjištěny metastázy v páteři, zřejmě od rakoviny prostaty (odmítá vyšetření, takže nevíme kde je hlavní ložisko). Za poslední dva týdny hodně zhubl a začíná být zmatený. Myslíte, že je ještě šance na zpomalení nemoci pomocí léků? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Zuzana G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na tuto otázku jsem již odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mému dědečkovi (87let) byly zjištěny metastázy v páteři, zřejmě od rakoviny prostaty (odmítá vyšetření, takže nevíme kde je hlavní ložisko). Za poslední dva týdny hodně zhubl a začíná být zmatený. Myslíte, že je ještě šance na zpomalení nemoci pomocí léků? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Zuzana G.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud není dovyšetřený, je těžké se vyjadřovat k prognoze. Pokud by metastázy v páteři byly od rakoviny prostaty, byla by šance na významné prodloužení života za předpokladu dovyšetření a nasazení příslušných léků co nejdříve.
Rakovina prostaty
Zdravím Vás pane profesore,jak často se provádí rentgen kostí pro zjištění metastáz ? Nebo nějaké větší vyšetření..?Naposledy N0M0 (před dvěma lety ),PSA se tátovi sice snížilo z 30 na 0,7,ale má zasaženy i semenné váčky . Je možné, že se nemoc může šířit i při tomto snížení hodnot ? Bolí jej ramena i záda.V moči má krev. Je z toho velmi rozladěný !! No není divu,prosím co radíte. Jeho psychika jde rapidně dolů ! Děkuji !
Petr
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to možné, ale není to pravděpodobné. Pokud je v moči krev a bolesti v kostech, je určitě vhodné přešetření co nejdříve. Může jít o zhoršení nádoru, ale také o něco zcela jiného.
Rakovina prostaty
Dobrý den.Mám velmi obecný dotaz, neboť kvůli špatnému vztahu s manželovými rodiči,vlastně více nevíme. Tchánovi byla údajně diagnostikována rakovina prostaty.Již více než před rokem měl obtíže s prostatou a tehdy se nic nepotvrdilo,na další vyšetření šel až po roce(což mi příjde dlouhá doba?)a v červenci mu byl nalezen nádor na prostatě (metastáze žádné nikde nemá).Hodně jsem si toho o tomto onemocnění přečetla a některé věci, které nám jím byli prezentovány jsou v rozporu se vším, co jsem si vyčetla z odborných článků.Rakovina mu byla diagnostikována v červenci, přesto na operaci jde až v říjnu.Samotnou operaci nechápu,skoro všechny články se přikláněly spíše k neinvazivní léčbě.On se ale prý pro tuto variantu rozhodl sám.Zajímal by mne váš názor při zjištění rakoviny prostaty,jak dlouhá je hospitalizace po operaci,jaká rizika operace přináší,jak dlouhá je rekonvalescence(pracovní neschopnost-tchán bude prý kvůli zákroku další 3měsíce doma)Mockrát děkuji za jakoukoli odpověď!Eva:-)
eva.ertlová@seznam.cz
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na stadiu TNM nádoru. Pokud je nádor ohraničený jen na prostatu, přináší operace i ozařování prakticky stejné léčebné výsledky, trochu jiné jsou nežádoucí účinky léčby. PN po operaci je velmi individuální, rekonvalescence by ale neměla trvat 3 měsíce, to spíše podstatně kratší dobu. Podívejte se také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakoviny prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den. Mému otci byl 16.9.2008 diagnostikován ca prostatae general,PSA 1200, lymfadenopatie s hydronefrozou vpravo, zaveden stent. Biopsie: kribriformní ca, GS 4+3 Scinti skeletu: mnohočetné postižení, včetně L páteře.Za dvatýdny zhubnul před hospitalizací z 80 na 68 Kg.Nasazen Androcur 100mg tbl. a nyní čeká na indikační vizitu (8.10.08)k orchiectomii. Je v intermit. péči urologa od r. 2006, od té doby zaznamenán pozvolný nárůst PSA na 11/07 - 20, 86, poměr 0,11 Má bolesti bederní páteře, močí volně,dle neurologického vyšetření spinální stenoza, koř. zánikový sy L4 I. dx, dop RHB, NSAID. Urolog mu tři roky předepisoval Zoxon pro drobné potíže s prostatou. PROSÍM O ODPOVĚĎ NA OTÁZKU zA JAK DLOUHO JE MOŽNÉ OČEKÁVAT SNÍŽENÍ HODNOTY PSA PO ANDROCURU, PŘÍPADNĚ PO ODNĚTÍ VARLAT. Podotýkám, že otec je v posledních třech letech pod pravidelnou lékařskou kontrolou. Děkuji předem za odpověď.
Petr Xy
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Situace vašeho otce je velmi závažná, jde o velmi pokročilou rakovinu prostaty, bohužel se nemůže vyléčit, jde nyní o to, aby tady byl co nejdéle a měl málo obtíží. Léčba je obvyklá,PSA se už brzy může začít snižovat, ale nemusí, jak jsem napsal, nemoc je velmi pokročilá. Měl by mít dobrou léčbu bolesti.
Rakovina prostaty
Pane profesore prosím o Váš názor a zkušenosti ohledně užívání Ovosanu při Ca prostaty u mého otce,je po prostatektomii+orchiektomii,nyní PSA 1,50,zjištěny metastázy do kostí zřídka,táta bez výraznějšíh potíží.Chtěli bychom mu pomoci.Moc děkuji za odpověď.Petra.
Petra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejsou žádná tvrdá data, že by potravinový přídavek Ovosan byl užitečný. Metastázy do kostí při rakovině prostaty je závažný nález, obvyklá je hormonální léčba, při které může nemocný slušně žít i relativně dlouhou dobu. Při bolestech v kostech lze použít i ozařování.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, mám zjištěnu rakoviny prostaty ,také infiltraci semenných váčků .... jsou to vlastně metastáze ??? Myslel jsem když mám ....N0 M0.. nemám metastáze.Je to jinak ? Děkuji
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Máte pravdu, že M0 znamená, že nejsou metastázy. Proberte to podrobně s vašim lékařem, není mě to jasné. Také se podívejte na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli je pravda, že v 80 letech má karcinom prostaty až 80% mužů, ale nestačí se za života klinicky projevit, protože většinou zemřou dříve na něco jiného? Děkuji
Marek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to pravda.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, před měsícem si tatínek(61r.)zlomil nohu v krčku.Bohužel to způsobila metastastáza z ca prostaty GS 4+4,klin.stad. IV-plíce,skelet,LU. PSA 65. Nyní je 5.den po rehabilitaci doma a stěžuje si na bolesti zad a třísel a také necítí palec a ukazováček na pravé ruce, což mu způsobuje problémy se najíst. Má to nějakou spojitost s metastázemi v páteři, můžeme očekávat zhoršování tohoto stavu? Má šanci žít alespoň 5 let a netrpět?Jaká je prognóza? V současnosti užívá tyto léky:Warfarin,Tramal,Flutaplex, Bonefos a 1x za 3 měsíce injekce LHRH analoga Eligard 22,5.Na kontrolu k uroložce jde před vánocemi, tak že zatím jiná léčba nebude.Děkuji Vám moc za odpověď.
Naďa D.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, může to mít souvislost s metastázami v páteři, bohužel je pravděpodobné zhoršování stavu. Prognoza je nejistá, 5 leté přežití není moc pravděpodobné. Jeho léčba je obvyklá. Tak mu držím palce, aby se mu dařilo co nejlépe.
Rakovina prostaty
Dobrý den,moje otázka je možná podivná, ale prosím o Váš názor.Je možné ,aby při léčbě rakoviny prostaty s infiltrací do močového měchýře,(3roky )se rakovina na prostatě zastavila...a pokračovala v močovém měchýři ? PSA z 30 sníženo na 0,07 nyní 0,04.Bohužel v moči mám dost krve...)Jak si to mám prosím vysvětlovat ? Jako zlepšení či zhoršení stavu ? Lékaři důvěřuji, ale tohle mi nevysvětlil ! Myslíte, že mne nechtěl ranit ? Jakou mám asi prognozu ?Děkuji
SLÁVEK
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To není bohužel nic neobvyklého, že se podaří primární nádor zastavit nebo dokonce zmenšit a metastázy pokračují v růstu. V podstatě je to zhoršení stavu. Prognoza je nejistá, proberte to s vašim lékařem, každopádně vám držím palce, aby se stav nezhoršoval nebo zhoršoval jen pomalu.
Rakovina prostaty
U manžela diagnostikovám ZNprostaty,po operativním odstranění prostaty dignoza adenoca prostaty pT2cpN0Gleason 8-pozitivní resekční okraje.Dle biopsie se tumor šíří perineurálně a intrneurálně.Manželovy je 50 let.Jaká je podle Vás prognoza?Děkuji
Květa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Prognoza pokud se týká uzdravení je nejistá, ale při léčbě může žít v dobrém stavu i roky. Samozřejmě se nedá nic zaručit.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore znovu se ozývám abych upřesnil svůj dotaz. Píši to co nám je panem docentem řečeno a co já také nechápu ale jsem jenom laik. Mikrometastázy v krvi nalezeny nebyly ale bylo nám řečeno že tam jsou a kolují a to z důvodu vstupního vysokého PSA a pokročilého nálezu. Na stádium T3bNOMO mi prý všude řeknou že se ozařování neprovádí. Na internetu jsme našli že i při něm se může hormonální léčba s radiační léčbou kombinovat. Máme strach aby se třeba nepromeškala vhodná doba k ozařování.
Aja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už k tomu opravdu nemá co říci, nemohu se vyjadřovat podrobněji když nejsem ošetřující lékař, co jsem mohl, to jsem vám napsal. Tak se omlouvám, že vám nemohu více pomoci.
Rakovina prostaty
Dobrý den,jsem asi tři týdny po operaci prostaty (RAPE)- byla odstraněna roboticky. Chci se zeptat jak dlouho může trvat inkontinence a za jak dlouho se vrátí částečná erekce?
Láďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na obojí neumím odpovědět, bližší a přesnější informace by měl zodpovědět operater. Obecně řečeno, inkontinence by měly být jen krátší dobu, erekce je nejistá a po uzdravení je možná zkusit léčbu erektilní dysfunkce například Viagrou, pokud nemáte závažné srdeční onemocnění.
Rakovina prostaty
Dorý den pane profesore,Mému otci 60.let byla zjištěna rakovina prostaty 08/2007.Provedena kastrace,CHT,HORMONÁLNÍ léčba.stav k 20.8.2008,bolesti v zádech s propagací do obou DK.Re-ca prostaty hormon indepedentní, po léčbě Taxoterem, PSA bez vývoje nárůst bolesti,meta skeletu s maximem L1a meta uzlinpánevních,mezentárních ,změna CHT na Navelbin 1. a 8. den.27.8.2008 Biochemie Kreatinin S 101,kys moč. S 459,fosfatasa alk. S 2,35, Sodík 134 Draslík S 4,2, PSA 146.,NA SKELETU JE PATRNÁ EBURNIZACE L1 A L4, ČÁSTEČNĚ VS. i L2,L1,4,5 nezřetelné pedikly,ploténky nesníženy.Re -elavce PSA, NÁRŮST BOLESTI, PÁTEŘ DEGENER, ZMĚNY. Prosím, jak moc vážný je stav mého tatínka .Děkuji za odpověd
Magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to vážný stav, tatínek má rakovinu prostaty s metastázami do kostí, stav se přes léčbu postupně zhoršuje. Vyléčení není možné, léčba má rakovinu zpomalit a odstranit otci případné obtíže.
Rakovina prostaty
Trpím rakovinou prostaty, léčím se na Bulovce. Prodělal jsem hormonální léčbu včetně odstranění varlat. Po tomto zákroku jsem užíval Kasodex 50. Hodnota PSA byla 8,86 a postupně se zvyšuje. Lékaři váhají před chemoterapí. Prosím o radu, zda je ještě možná další léčba, kromě odstranění celé prostaty.
Vladimír
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc toho není, hormonální terapii máte, chemoterapie na rakovinu prostaty není často moc účinná. Mimo odstranění prostaty je možné ještě radikální ozáření prostaty, pokud je nádor jen v prostatě, mají obě mětody podobné výsledky. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore. Otci je 61 let a v listopadu 2007 mu byla zjištěna rakovina prostaty. Výchozí PSA 131, GS 7(4+3), T3bNOMO. Nasazena hormonální léčba androcur 100 plus zoladex, dále bere bonefos 800. Zatím pokles PSA na 13. RAPE není vhodná, ale RT byla připuštěna, nyní také zamítnuta, kvůli tomu že jde o generalizované onemocnění s mikrometastázemi v krvi a byla by to tzv. nadléčba. Ozařovat se budou až metastázy které se objeví. Laicky chápu že se s tak vysokým PSA a stádiem nemoci nádorové buňky do oběhu dostanou a mohou se někde uchytit, ale je vhodné brát toto stádium už teď jako generalizované? Otec je v kondici a nemá žádné problémy. Nemohla by RT i přes vedlejší účinky tátovi spíše pomoci? Měli bychom možnost RT ještě raději konzultovat na nějakém radiačně onkologickém nebo jiném pracovišti? Velice moc děkuji za odpověď.
Aja
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Moc tomu nerozumím. Stadium T3N0M0 znamená, že nejsou postižené uzliny ani nejsou metastázy a dále pak uvádíte mikrometastázy v krvi. Pokud by byly zjištěny metastázy v krvi, jde skutečně o generalizaci je vhodná především hormonální léčba a bonefos, tedy bisfosfonáty, které dostává. Nechte si to vysvětlit od jeho onkologa nebo urologa a pokud vám to nebude jasné, můžete samozřejmě konzultovat i jiné pracoviště.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, tatínkovi (62 let)byla před týdnem diagnostikována rakovina prostaty.Zatím se snažíme zjistit informace.Mohl byste mě prosím vyložit tuto lékařskou zprávu a říci, jakou má prognozu: Kribriforne uspořádaný adenoca.Gleason grade III/C, GS 3+4=7. Závěr R33 CA prostatae T3-4NXMX GS 4+3=7POC.PSA 11,4D400CA prostatae T3-4V.S. Děkuji za Vaši odpověď
Lenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je nutné aby tatínek byl dovyšetřený, jinak to nemohu posoudit. T 3-4 je sice dosti velký nádor, ale Nx a Mx znamená, že se neví zda jsou spotižené uzliny nebo zda nejsou vzdélené metastázy. Pokud by šlo jen o nádor ohraničený jen na prostatu, je prognoza dobrá. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, jsem dva roky po RAPE, po operaci a nebylo provedeno kontrola skeletu ??, na dotaz u lékaře mně bylo sděleno, že vzhledem k PSA 0,03 a do současné doby nepřevyšuje PSA 0,07 by kontrola skeletu nebyla k ničemu, protože by nebylo nic vidět. Tak jak sleduji Vaše stránky, uvádítě, že je možné metastázování rakoviny do kostí, prosím o radu, zda mám trvat na vyšetření skeletu či nikoliv.Popřípadě mohu se obrátit jinám na provedení vyšetření skeletu děkuji 1.9.08 Georg
pgeorg
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nepíšete jak byl skelet vyšetřen před operací. Kontrola po dvou letech v případě negativního PSA skutečně není nutná, i když chápu vaše obavy. Pokud nemáte obtíže, není problém s vyšetřením skeletu ještě třeba rok vyčkat.
Rakovina prostaty
Dobrý den,pane profesore! V roce 2006,v Listopadu mi bylo zjištěno PSA 18,9. Při následné biopsii zjištěn Ca prostaty Gleason=3+3.Doporučena RAPE. Dne 1.6.2007 provedena revize reg.Retzii a z důvodu silného krvácení bylo od RAPE upuštěno.Od srpna 2007 hormonální léčba,kontrolní sc.skeletu v VI./08-bez meta kontrol.CT pánve VII./08 bez progrese,PSA v VII/08-0,5 nyní navrženaRTO pánve.Chtěl bych se zeptat,zda je nutné ozáření celé pánve když nádor je jen v prostatě a jaké jsou vedlejší učinky při radiotherapii a eventuelně následky po ní. Za Vaší odpověď předem děkuji.
Karel (62)
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je nádor jen v prostatě, není mě jasné, proč se má ozařovat celá pánev. Nejde o nějaké nedorozumění, co se týká rozsahu nádoru? Viz také www.linkos.cz stránky pro pacienty, rakoviny prostaty. V každém případě to všechno proberte s vašim onkologem nebo urologem a na všechno se ho podrobně vyptejte.
Rakovina prostaty
Vážený pane prof.,prosím upřesňuji svůj dotaz ze dne 28.8.2008.Opis poslední lékařské zprávy od tatínka 69let-Ca prostay.Stp.RRR 10/O7,pT3bpN1b GS 4+5,nyní PSA 1,62,bere Casodex,přibral na váze 12kg,cítí se dobře.Scinti+SPECT-nově osteoplast. léze v Th4,Th9 v oblasti LS,přechodu ve sternu a dorsálním průběhu 7 žebra vpravo.Prosím o sdělení vašeho názoru ohledně prognozy.Tatínek je zatím velmi vitální,sportuje a bez větších obtíží.Je objednán na odstranění varlat.Předem děkuji za upřímnou odpověď.Jana-zdravotní sestra.
sestřička
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Už jsem vám na tento dotaz odpověděl.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, manželovi zjistili rakovinu prostaty, zatím je nádor ohraničený pouze na prostatu, PSA 20.4, G8, T2N0M0. Má astma a nemocné srdce, lékař ho proto nechce operovat, ale ozařovat, prý jsou prakticky stejné výsledky. Nemůže ozařování vyvolat jiné nádorové bujení, třeba leukémii? Manžel by nejradši volil jenom sledování, ale lékař mu to nedoporučuje, teoreticky sice může nádor zůstat ohraničený na prostatu, ale nedá se to zaručit, navíc ten jeho patří k agresivnějším a manžel je ještě relativně mladý (62 let), jaký je Váš názor?
Věra
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to pravda, výsledky jsou prakticky stejné a je velká naděje na uzdravení. To ozářování bych mu doporučil, jen sledování je dost riskantní v tom, že se nádor rozšíří. Že by z ozařování dostal jiné nádorové onemocnění je jen velmi málo pravděpodobné.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,nemám před sebou lékařské zpávy svého otce,takže dotaz formuluji pouze laicky.Tatínek 69let asi rok po operaci prostaty pro nádor,který infiltroval.Měl těžké pooperační období s dost dlouhým krvácením z uretry.Několikrát byl opětovně hospitalizován,špatná psychika atd.Bere hormony,bylo mu doporučeno odstranění varlat,což vzhledem k pooperač. průběhu odmítal.Předtím scinti skeletu negativní.Nyní vzestup PSA,půjde na odstranění varlat,kontrolní scinti po roce ukázalo meta do kostí.Je možné,že i po odstranění prost.+hormonální léčbě se za 1 rok mohly tyto meta vytvořit?Kdyby si nechal varlata odstranit hned,dalo by se tomu předejít?Podotýkám,že je nyní ve skvělé fyzické kondici,dokonce pracuje,sportuje,žádné větší potíže nemá.Vím,že každý stav je individuální,jsem zdrav. sestra a je mi jasné že meta nevěstí nic dobrého,přesto se ptám....může být prognoza i několik let při odstranění varlat,horm. léčbě a násled. ozařování postiž.meta?Moc Vám děkuji za odopvěď.Jana.
sestřička
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, bohužel je možné, že i při léčbě může rakovina prostaty metastázovat.Po odstranění varlat před rokem byl měl o něco větší šanci, že se metastázy neobjeví, ale zaručit to nelze. U rakoviny prostaty může být i při metastazujícím onemocnění a při vámi vyjmenované léčbě určitá šance i na život několik let. Tak vašemu otci držím palce, aby tady byl co nejdéle s co nejmenšími obtížemi.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svého tatínka-68 let, karcinom prostaty s PSA 4300, nyní 460, zjištěno 04/07 s meta ve skeletu,stav po orchiektomii, hormon.léčbě, ozařování a aplikaci radioaktivního Rhenia 186, nyní užívá Casodex, Estrocyt pro nevolnost a zvracení vysadil. Bolesti kostí t.č. nemá ale trápí ho nechutenství, nechce ani pít a přidalo se i bolestivé zduření prsních bradavek. Daly by se jeho obtíže nějak zmírnit, víme, že jde o vážný stav, ale rádi bychom mu nějak pomohli alespoň od těchto nepříjemností. Moc děkuji za odpověď.
Katka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o velmi vážný stav, metastazující rakovinu prostaty. Bolestivé zduření bradavek může způsobovat i léčba Casodexem. Na nechutenství by mohl dostat napříkla léka Megace, ale ani zlepšení chuti k jídlá nemůže změnit vážnost nemoci, která tatínkovi bohužel výrazně zkrátí nživot. Omlouvám se za špatné zprávy.
Rakovina prostaty
Pane profesore, jsem tři roky po RAPE. PSA původně bylo po opetaci nulové, teď jde nahoru od 0,03 až k 0,1. Scinty negativní, magnetická reronance pánve bez nálezu... Léčen nejsem. Lékař na můj dotaz, zda by nebylo vhodné "něco dělat" s růstem PSA řekl, že v úvahu připadá ozáření, ale podle stanovených zásad by tak mělo být až při hodnotách PSA 0,3- 0,4. Má význam opravdu čekat, nebo byste doporučoval jiný postup? Děkuji za odpověď a přeji hezký závěr léta.
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Doporučuji počkat, myslím, že nebezpečí z prodlení zatím nehrozí.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore.Je mi 52 let a v červnu mi byla zjištěna rakovina prostaty s následujícími hodnotami:PSA 49,07, G score 8 (3+5), T2c NXM0. Nyní užívám Casodex150. V současné době stojím, na základě doporučení lékařů,před rozhodnutím, zda se podrobit operaci nebo ozařování + následná hormonální lěčba. Prosím o radu jak dále postupovat. Jsou v současné situaci i jiné možnosti? Předem děkuji za vaši odpověď
Radek H.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, musíte si vybrat mezi operací a ozářením, výsledky léčby jsou velmi podobné, jsou trochu odlišné nežádoucí účinky léčby. Operace může být buď klasická nebo robotická, nevím, co vám bylo nabídnuto. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty
Rakovina prostaty
Dobré odpoledne pane doktore, Je mi 56 roků. PSA 4.5 a biopsie pozitivní. Nález zní cT1cNxMx, GS 3+3 (3/8 bilat). Možnosti léčby jsou RAPE retropubicka/robot-asist/RT. Mám se rozhodnout. Mohu prosím znát Váš názor/doporučení? Děkuji a přeji hezký zbytek dne. Leopold.
Leopold
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je TNM N0M0 (udávate X, což znamená, že to nebylo vyšetřeno), je robotická operace dobrá volba. Na druhé straně i radikálním kurativním ozářením se dosahují stejné výsledky. Proberte s vašim lékařem výhody a nevýhody obou metod a pak se rozhodněte.Držím vám palce, abyste se uzdravil.
Rakovina prostaty
Dobrý den,dva roky se léčím na rakovinu prostaty.Jsou zasaženy semenné váčky a močový měchýř.Nyní močím krev a pobolívá mne v podbříšku.Jinak se cítím celkem dobře až na to, že se moc potím a občas mívám oteklý penis. Znamená to zásadní zhoršení ? Jak to bude pokračovat...? Mám ještě naději na nějaký rok ? Děkuji !
Slávek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být zhoršení, rozhodně byste měl navštívit lékaře, který se o vás stará. Blíže se nemohu vyjádřit, když nemám víc informací, vaše nemoc nejde ve stadiu, které máte, vyléčit, ale délka života se špatně odhaduje, můž být i dlouhá.
Rakovina prostaty
Dobrý den, manžel (63) má rakovinu prostaty, zjištěno v 03/2007, PSA 22,13, G6. Stadium T3N0M0. Dávali mu šanci i na vyléčení, měl ozařování (neoperovali ho kvůli emfyzému plic, urolog tvrdil, že ozařování je prakticky rovnocenné), PSA po něm kleslo na 1,22, ale teď zase stoupá, má 4,81, jaká je prognóza?
Ludmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může mít šanci i na uzdravení, v každém případě na delší život, ale neznám podrobnosti. Může mít například možnost hormonální léčby.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,otec/67 let/prvotní diagnoza acinozní karcinom prostaty GS 5+3 M+ Zjištěno na neurologii/osteolytický proces C5 a C6. provedena zadní dekomprese+ hookplate +korpectomie a náhrada atd. Posléze provedena OE další léčba Estracyt,Androcur a Zometa. Výchozí PSA >50 /v 11/05/ poprve kleslo v 02/07 na 33,5 postupně až na 25,6 a drželo se kolem 26. Na kontrolní scinti vše podobné jako při 1.scinti tedy pokročilá generalizace Tu do kostí,ložiska v celé páteři, rameních kloubech, difuzně v žebrech a pánvi. Otec se léčí s tachyfibrilací síní při jedné kardioverzi zjištěn meta ložiska v obou plicích 06/06 a ledvinách. Nyní elevace PSA/39,6. Urolog konstatoval neúčinnost hormonální terapie a dal ke zvážení léčbu Docetaxelem. Již od počátku nám sdělili, že stav je vážný a jedná se již o paliativní léčbu/výhled dožití půl roku/ v tomto směru jsme tak nějak připraveni. Proto si osobně myslím, že by to pro otce bylo asi příliš vekĺké zatížení.Prosím proto o radu. Moc děkuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Uvažujete správně, ale o tom, zda mu bude podána paliativní chemoterapie Docetaxelem musí v podstatě rozhodnout pacient, který bude mít všechny potřebné informace. Je vhodné to s ním probrat, na jedné straně možné prodloužení života o měsíce, na druhé straně nezádoucí účinky chemoterapie, pobyt v nemocnici atd.
Rakovina prostaty
Dobrý den, je mi 58 let ,zjistili mi rakovinu prostaty.Chtěl bych se zeptat prosím ,co znamená ..ca prostate pT3b N0 M0,infiltrace base měchýře a semenných váčků. PSA 28.Je to moc vážné ? Kolik mám ještě času ..?( asi )Nemám odvahu se zeptat svého lákaře, sám mi pověděl jen jak mne bude léčit. Děkuji za odpovědˇ!
Erik
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Vzhledem ke stadiu TNM, které píšete, máte i šanci se vyléčit, zaručit se to samozřejmě nedá.Zřejmě vám bude nabídnuta operace nebo ozáření a samozřejmě další léčba, výsledky bývají podobné. Je dobré se s lékařem o všem bavit, pomůže vám to i psychicky. Tak držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Pěkný den pane profesore,již jsem se vás dotazovala jednou.. Nyní mám ještě jednu prosbu. Manžel má diagnostikovanou rakovinu prostaty,(asi jeden rok) zasaženy semenné váčky a močový měchýř. Je po kastraci a užívá Bicuplex. Cíctí celkem dobře, ale občas se mu v moči objeví kousky sražené krve a nebo pár kapek krve. Lékař říkal že je to možné. Zatím se nic neřeší. Je to prosím v pořádku ?? Moc děkuji za odpovědˇ !
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V pořádku není to, že nádor je bohužel pokročilý. Jinak léčba v pořádku zřejmě je a ty příznaky se mohou objevovat tak jak píšete.
Rakovina prostaty
pane profesore,tatínkovi našli nádor na prostatě,4měsíce se léčí s diag.dermatomiositis. sám nejí,nepije,nepoliká,jen leží.má jít na ozařování.není to pro něj další veliká zátěž a trápení? dekuji
Marie Písek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se nedá tak říci, musel bych znát podrobnosti a hlavně je nutné znát názor tatínka, zda se chce léči nebo ne. Ale počínající nádor prostaty se dá dobře léčit a často vyléčit, tak to proberte s jeho lékařem i s ním.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, psala jsem Vám již v dubnu. Mému tatínkovi (58 let) byla při biopsii zjištěna rakovina prostaty. Neměl žádné problémy. Jeho diagnóza zněla T1c Nx M 0, Gleason 3+4. PSA měl 2,57. Teď je 2 měsíce po operaci, kontrolní PSA 0,002. Při kontrole mu doktor napsal diagnózu pT2a pN0 MX GI 3+3. Zajímalo by mě, proč má teď MX, když před operací měl M0? A jakou má šanci na vyléčení? Děkuji moc za odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to nevím, Mx znamená, že nevědí, zda má či nemá metastázy, to by se tedy zřejmě mělo došetřit. Pokud metastázy nemá, má velkou naději na vyléčení, v opačném případě ne, ale i s metastázami tohoto nádoru může žít dlouho. Tak snad to dobře dopadne.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,obracím se na Vás s nadějí, že zpráva odvysílaná dnes 22.7.2008 v televizních novinách je naděje pro mého nemocného manžela. Jedná se o nový lék ABIRATERON. Jistě budete vědět, jak to s lékem je. Můj manžel mám 3 roky rakovinu prostaty. Před půl rokem byla bezúspěšně nasazena hormonální léčba a nyní je na chemoterapii.Jde lék nasadit i v tomto stádiu nemoci? Jaká je dostupnost? Moc děkuju za odpověd'.
Pavla
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak to se moc omlouvám, ale nemám o tom zatím dostatek informací, takže vám neumím odpovědět.
Rakovina prostaty
dobry den dedovy je 69 a má rakovinu prostaty a bohužel se mu rozšiřuje až do břicha. jakou má šanci na vyléčení? a jak dlouho bude žít? prosím řekněte mi pravdu studuji zdravku a dědečka mám moc ráda. dištak napište na e-mail evca.bumbova@seznam.cz
eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud se nádor rozšířil mimo prostatu, vyléčit se bohužel nemůže. Délka života se u rakoviny prostaty těžko odhaduje, také záleží na dalších jeho nemocec, mohou to být měsíce i roky.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, chtěla bych se zeptat na prognózu mého dědečka (72), přip. další postup. Má rakovinu prostaty již cca 8let - nejde operovat. Nyní mu zjistili metastáze na páteři, které ozařují. Dědeček nikdy nepodstoupil chemoterapii (pouze ozařování) a upínal se k tomu, že po skončení ozařování by mu nasadili chemoterapii. Ošetřující lékař ale toto zavrhl, že nyní mu už budou pouze dávat léky na bolest. Dědeček je velký bojovník a velice chce žít co nedéle a kvalitně. Je ještě nějaká možnost léčby? Vím, že to nejde vyléčit, ale aspoň prodloužit. Jaké jsou vůbec prognózy u karcinomu prostaty když se objeví první metastáze? Jde o týdny, měsíce, roky? Děkuji moc za Vaši odpověď.
Vnučka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Chemoterapie na rakovinu prostaty moc nefunguje, zásadní je případná terapie hormonální, pokud neměl jako součast léčby kastraci.Tak to s lékařem proberte. Léčba bolesti je velmi důležitá, v jeho případě záleží více na kvalitě života než na jeho délce.Prognoza se v tomto případě určuje velmi těžko, může být i roky, ale nedá se to zaručit.Tak mu držím palce, aby tady byl co nejdéle s minimem obtíží.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, otci byla v únoru diagnostikována rakovina prostaty. Diagnóza: C61 Adenoca prostatae, PSA 200 meta ad sceleti GS 9 T2 NX M1, R33 retentio urinae, Incontinentia alvae. Po dvouměsíční hormonální léčbě FLUTAPLEXEM sníženo PSA na 10. Nyní PSA 70. Současná medikace: pro silné bolesti náplasti DUROGESIC 150, SEVREDOL 20 MG, LD: Mesocain 1% 10 ml + Morfium 20 mg (2 ampule) 8 ml fyziol. roztok - v bolusech 6ml/8 hod. Několikrát denně má velmi silné bolesti v bedrech a nohách, které místy necitliví, špatně a s obtížemi chodí. Bylo by pro otce možné ozařování nejbolestivějších míst? Na internetu jsme se také dozvěděli o přípravku LODRONAT a BONDRONAT, užívaných při metastázách do kostí. V únoru byl aplikován METASTRON, na dva měsíce ústup bolestí, poté velké zhoršení. Bylo by vhodné METASTRON opakovat? Děkuji Vám za odpověď.
Eva Juráčková
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ozařování metastáz v páteři je většinou možné a i dočasně úspěšné. I bisfosfonáty - Lodronat, Bodronát či jiné mají svůj význam. Metastron je vlastně ozáření, je nutné konzultovat vašeho onkologa o tom, zda různé druhy ozáření nebudou příliš vělká zátěž pro nemnocného. Je také velmi důležitá léčbě bolesti léky, otec má na to ty nejmodernější léky, je nutné přizpůsobovat dávky, aby trpěl co nejméně.
Rakovina prostaty
Dobrý den,vážený pane profesore, chtěl bych se zeptat, můj tatínek - věk 54 let je měsíc po operaci prostaty, měl nádor přes pouzdro prostaty a zasažen jeden semenný váček a byl mu odebrán, má diagnózu pT3b pNOMO Gleason 5 nasazena kombinovaná léčba lék Bicaluplex 150 a 35 dávek ozařování radioterapií jinak je zdráv a cítí se dobře, jaká je šance na vyléčení, děkuji a přeji hezký den.
Zdeněk Podzimek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Má šance na vyléčení, nemá jistotu. Držím mu palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, můj tatínek 59 let - CA PROSTATY / 10.6. nález pT3a NO, MX GS 6, G II., vstup PSA 11,8. nález lokál.pokročilého tumoru (v četných úsecích vrůstá nádor do pouzdra a v ojedinělých partiích i přes pouzdro, semenné váčky již bez nádorového infiltrátu). 10.6. provedena operace prostaty, nyní PSA 0,29 a doporučení iradiaci lůžka prostaty. Chtěla bych se zeptat, zda i když PSA takto kleslo je standartní postup další ozřování. Má tatínek naději na úplné vyléčení? Děkuji
Jana:
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych vám na to mohl odpovědět, musel bych především vědět, zdsa má tatínek metastázy. MX znamená, že to není jasné nebo to nebylo vyšetřené, kdyby je neměl bylo by to M0. Jinak to ozařování je možné vzhledem k tomu, že nádor přerůstal přes pouzdro a tedy není jisté, že někde nezůstaly nějaké nádorové buňky v blízkém okolí. Pokud tatínek nemá metastázy, má naději na vyléčení, jistota není.Tak mu držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Dobrý den, jak dlouho se dá asi přežít s karcinomem prostaty, když je diagnostikován až ve stavu, kdy metastazuje do kostí? Dědovi (66) ho našli až kvůli bolestem a problémům s pohybem, 4 měsíce si ho přehazovali mezi ortopedií a revmatologií, scintigrafie skeletu potvrdila metastatické postižení 4. bederního obratle a 3 ložiska v pánvi, PSA 387, G8. Urolog mu chce dávat hormonální antiandrogenní léčbu a ozařovat postižená místa, k prognóze je dost neurčitý, prý mu nemoc život zkrátí, že může žít roky, někdy i řadu let, dopředu se to ale těžko odhaduje. Ještě bych se chtěla zeptat, jestli by se měl léčit i na onkologii (urolog ho zatím léčí sám, je to normální)?
Romana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to tak, jak říká urolog, není to možné přesně odhadnout. Může ho léčit onkolog nebo urolog s onkologickou erudicí. Navrhovaná léčba je obvyklá. Držím dědovi palce, aby tady byl co nejdéle.
Rakovina prostaty
Pane profesore, prosím o vysvětlení pojmu invasivní adenokarcinom.Dále gleasonův grading 6, PSA 3,9. Zjištěno u otce, 66let. Rozhodli jsme se pro operaci,nebylo by vhodnější zvolit ozařování? Děkuji.
Zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jedná se o rakovinu prostaty. Nemohu se k tomu vyjádřit, když jste mě nanapsal TNM klasifikaci. Ale když otce chtějí operovat, zřejmě se jedná o stadium bez postižení uzlin a bez vzdálených metastáz. V tom případě by byla naděje na vyléčení. Pokud je to tak, je operace nebo radikální ozáření z hlediska léčebného výskledku na stejné úrovni, trochu jíné jsou nežádoucí účinky. Na většině pracovišť to nemocnému vysvětlí a nechají ho vybrat. Viz také www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Manžel v IV.07-CA Prost. T4 N1Ml,GS 8, PSA 4434,scinti- bylo zjištěno postiž.skel. Horm.léčba Flutamide + 4x ZOMETA-zlepš. -PSA kleslo až na ll. Od I.08 nastalo zhoršení a bolesti v kostech.V 5/08 PSA 350. Hormon.léčba byla změněna na Bicalutamide, pro velké bolesti v kostech byl udělán scinti-další nová ložiska. Bylo apliková no 1426MBq 186Rhenia-HEDP a ozáření nejbolest. místa. Dnes 11/7 kontrola - PSA 610 a hormonální léčba opět změněna na Casodex 3x2 tabl. Manželovi je 68 let. Všechny odběry krve negativní. PSA 610
Libuše HK
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím na co se ptáte, ale stav manžela je velmi vážný. Jde o rakovinu prostaty s mnohočetnými metastázami v uzlinách a kostech. Nemůže se vyléčit a nádor mu jistě významně zkrátí život. Omlouvám se za špatnou zprávu.
Rakovina prostaty
Môj otec má 62 rokov.Bol na biopsii prostaty. Jeho výsledky sú: acinárny adenokarcinóm, gleason score 8 (4+3), výrazná prevaha gleason 4, histologický grade 3, celkový počet vzoriek 6, pzitívnych 6, dĺžka zachytenej infiltrácie 27 mm,GPC 60 %, TPC presahuje 50 %, TNM: pT1cpNxMx,MKCH: C 61. Prosím Vás o Váš názor, má otec šancu ašte prežiť niekoľko rokov ?
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží na tom, jak dopadne další vyšetřování, má vyšetřeou velikost nádoru prostaty, to je to T1 a ještě není jasné, zda nádor není v uzlinách, to je to Nx a zda nemá vzdálené metastáty - Mx. Pokud bude mít N0 a M0, má po operaci nebo ozáření prostaty (obě metody dávají podobné výsledky) naději na vyléčení.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, otec má karcinom prostaty, PSA 17,94 G4, je ohraničený na prostatu, chtěla bych se zeptat, jestli se při operaci nemohou uvolnit nějaké nádorové buňky a dojít k disseminaci? Je mu 64 let, před 10 lety prodělal akutní lymfoblastickou leukémii, od té doby v remisi, myslíte, že ozařování by mohlo vyvolat relaps? Otec by nejradši volil jenom sledování, urolog by ale viděl nejvhodnější operaci, tvrdí, že nádor sice teoreticky může zůstat omezený na prostatu, ale je to bez záruky a dopředu se to nedá spolehlivě odhadnout. Děkuji
Darina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
V podstatě má urolog pravdu, metoda volby je operace nebo ozáření, vzhledem k tomu, co otec prodělal by asi byla vhodnější operace. Při operaci se nádorové buňky neuvolní. Je samozřejmě možné i jen to sledování, rozhodnout se musí pacient, předpokládalo by to časté pečlivé kontroly.
Rakovina prostaty
Dobrý den, vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat - manželovi byla objevena rakovina prostaty a během července by měl jít na operaci. 5.9. máme odjet do Chorvatska, já chci zájezd zrušit, ale on nechce ani slyšet. Tak se chci zeptat, jestli se vůbec může tak brzy slunit ... Jeho ošetřující lékařka řekla, že nevidí problém ani v cestě busem ani v pobytu na slunci, ale mě se to nezdá. Moc děkuji za odpověď!!
Naďa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží co mu budou dělat, pokud půjde o běžnou operaci prostaty bez komplikací, mohl by být v září v pořádku a mohl by při určitém fyzickém šetření jet i k moři. Pobyt na slunci by mu neměl škodit více než nám všem doposud zdravým. Takže souhlasím s jeho ošetřující lékařkou. Držím palce, aby všechno dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Omlouvám se, za již jednou položený dotaz.Zapomněla jsem zadat výchozí hodnotu PSA. Vážený pane profesore, prosím o vyslovení Vašeho názoru. Diagnóza tatínka (75 let):Ca prostatae T2aN0M0 -GS 3+3,výchozí PSA při potvrzení diagnózy v 2/05 - 36. Provedena radioterapie v množství 39 dávek.Ukončeno v 3/05. Hodnoty PSA: 5/05 0,2 8/06 0,1 9/07 0,272 12/07 RIA,PSA celkový-S(regrese) 0,109 3/08 0,037 6/08 RIA,PSA celkový-S 0,195 Zdvořile prosím,o sdělení Vašeho názoru na výkyvy v hodnotách PSA.Jak by pokračovala léčba,v případě nadále vzrůstajících hodnot PSA a jaká je prognóza při těchto hodnotách a věku. Děkuji za Váš čas a odpověď.
Daniela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Na mé odpovědi se naštěstí nic nemění.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,prosím o vyřčení Vašeho názoru. Diagnóza tatínka(75 let) Ca prostatae T2aN0M0-GS 3+3.Ve 3/05 ukončena radioterapie(39 dávek).Tatínek neužívá žádnou hormonální medikaci,dochází pouze na kontroly na urologické oddělení ve frekvenci jednou za 3 měsíce ke kontrole PSA. Zdvořile, prosím, o sdělení Vašeho názoru na výkyvy v hodnotách PSA. Jak by pokračovala léčba, v případě nadále vzrůstajících hodnot PSA a jaká je prognóza při těchto hodnotách a věku? 05/05 PSA 0,2 08/06 PSA 0,1 09/07 PSA 0,272 12/07 RIA celkový-S(regrese) 0,109 03/08 PSA 0,037 06/08 RIA celkový-S 0,195 Děkuji za Váš čas a odpověd.
Daniela
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud by PSA šlo nahoru, byla by vhodná hormonální léčba. Prognoza je u vašeho tatínka velmi pravděpodobně dobrá.