Poradna České onkologické společnosti ČLS JEP

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

Skalpel, lékař, ilustrační foto

V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt onemocnění. Na vaše dotazy odpovídali členové výboru České onkologické společnosti. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Rakovina prostaty
Mému otci je 71 let, byl mu potvrzen menší tumor v prostatě. Jeho lékař vzhledem k otcově věku a velikosti tumoru nedoporučil operaci, pouze pravidelné vyšetření krve, podle jehož výsledků by případně přistoupil k ozařování. Je to běžný postup, neměla by být léčba radikálnější? Stávající situace má negativní vliv na otcovu psychiku. Máte nějaké zkušenosti s přípravkem Indonal? Měl by jej otec užívat?
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to běžný postup, nebojte se, samozřejmě pravidelé konroly jsou nutné. Indonal neznám, myslím, že to není lék.Z hlediska tumoru prostaty ho ale určitě užívat nemusí.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat ohledně rakoviny prostaty. Tatínkovi je 64 roků, prodělal několik vyšetření s těmito výsledky: 4./08 tPSA=3,94 fPSA=0,88 rPSA=22% 4./08 tPSA=3,50 fPSA=0,74 rPSA=21% 4./08 tPSA=4,08 fPSA=0,82 rPSA=20% 12./08 TRUS + biopsie prostatynoca prostaty 12./08histol. středně difer. acinární adenoca prostaty GS 5(2+3), MKM 8140/32 Adenoca prostates T1c,Nx,Mx GS 5(2+3) On osobně žádné problémy nemá, pouze chodí v noci 1 až 2x na toaletu. Jaký postup léčby byste navrhoval? Děkuji za odpověď.
Jana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty, ale nevím jakého stadia, musel bych vědět stadium dle TNM, to co píšete znamená, že jde zřejmě o malý nádor v prostatě (T1c) to Nx a Mx znamená, že se zatím neví zda jsou postižené uzliny či zda jsou vzdálené metastázy. Tak až se to bude vědět, mohu se vyjádřit podrobněji.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, děda má pokročilou rakovinu prostaty, mnohačetné metastázy skeletu-páteř, pánev,. Původně PSA 364, po kastraci mu kleslo na 22, ale pořád má krev v moči, nádor prorůstá do spodiny močového měchýře a trubice. Bolesti se celkem daří zvládat, ale je anemický a cítí se slabý. Dá se mu nějak pomoct? Víme, že se neuzdraví, ale může aspoň delší dobu žít?
Julie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud je anemický, tak je vhodná léčba té chudokrevnosti, to by měl jeho lékař alespoň částečně zvládnout. Pokud se trochu spraví ta anemie, bude se děda cítit i silnější. Důležitá je léčba bolesti a je dobře, že se to daří zvládat. Více se asi udělat nedá. Délka života se těžko odhaduje, mohou to být dlouhé měsíce, snad i nějaký rok, záleží ale na možných komplikacích.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, můj tatínek (62 let) v říjnu 2008 prodělal roboticky asistovanou transperitoneální RAPE. Původní diagnoza cT2N0M0, výchozí PSA 5,81 . Nyní po kontrole PSA 1,2, dle zprávy Stp prostatectomiam radicalis sec dvP, histologie 8140/3 G3 GS7 (3 4) C61, pTNM: pT3a pNx pMx. Nasazen Casodex 150 mg + tableta denně a po půl roce adjuvatní RTO pánve (zřejmě ozáření) po dobu 7 týdnů. Prosím Vás o vysvětlení jaká je situace. Jaké jsou vyhlídky? Mockrát děkuji.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Neriozumím tomu moc dobře. Původně bylo stadium N0M0 a dále píšete NXMX, to vypadá, jako by nebylo jasné zda má postižení uzlin nebo vzdálené metastázy. Není mě tedy srozumitelná ani léčba. Zkuste to probrat s ošetřujícím lékařem, ten původní nález vypadal jako že je vše v pořádku a dál mě to není jasné.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore! Je mi 61 let a v roce 2006 jsem při stavu PSA 12.5 absolvoval RAPE - histologie pT2cN0 GS 2+3- nádor infiltroval do pouzdra, ale neprorostl. Po operaci PSA 0,001, po půl roce zvýšení na 0,02 a za poslední rok vývoj až k 0,9. Urolog nic dalšího nepodniká, mám přijít na kontrolu za 3 měsíce. Opravdu se s tímto stavem nedá nic dělat - nelze reagovat na zvyšující se PSA.? Urolog mi na výslovný dotaz sdělil, že radioterapie by byla vhodná až při hodnotě PSA 0,3. Jaký je, prosím, váš názor? Moc děkuji a zdravím do Brna!
Jindřich
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Záleží i na dalších vyšetřeních, ale rozhodně nehrozí nebezpečí z prodlení. Tak to proberte s vašim lékařem při té příští konrole.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore,,prosim o radu PSA 1600 Acinrni karcinom prostaty, high-grade, Gleason skore 4+5, solidni rust, rozsah infiltracedosahuje cca 5mm.Ložiska nekrosy. Jake jsou prosim nadeje a vyhlidky, a mozne zpusoby lecby.Vek 50 let. Dekuji za odpoved a preji krasny den. Franta doplnek:T2b Nx M1b, GS4+5
Franta
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Úplné vyléčení není v podstatě možné, ale je možný dlouhý život při správném léčení nemoci. Musíte se obrátit na zkušeného urologa nebo onkologa, který s vámi vše probere, v léčbě se téměř jistě bude uplatňovat hormonální léčba a ozařování. Tak vám držím palce, aby to probíhalo dobře.
Rakovina prostaty
Dobry den, 2.XII. jsem byl operován, RAPE, PSA 7,8, pooperacni zprava: 10.den po RAPE Subj - mirne bolesti v rane afebrilni, stolice ok Obj - bricho volne, rana klidna, bez sekrece, zhojena p.p.i. PK - moc cira MB - negat Histologie - Stredne a hure deferencovany invazivni adenokarcinom prostaty bez extraprostaticke extenze pT2c, pNX, pMX Th - stehy ex, st. kryti tekutiny, 22.12., 09.00 hod - cystogram pured extrakci PK ko PSA za 3/12 citim se velmi dobre, az na zacpu. jaká je prosím prognoza? dekuji, pavel
Pavel Mácha
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Abych se mohl blíže vyjádřit, musel bych vědět, zda vám bylo provedeno vyšetření na metastázy, především v kostech. Pokud byste metastázy neměl, máte velkou naději se zcela uzdravit, jistota ale bohužel není nikdy. Tak vám držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Dobrý den, otec má rakovinu prostaty, diagnóza 10/2008, PSA 351, G8, mnohočetné metastázy skeletu (páteř, pánev, krček levé stehenní kosti), je po kastraci, dovážíme ho na ozařování kvůli bolestem. Na urologii říkali, že prognóza se těžko určuje, může žít i roky, ale taky méně. Chtěl bych se Vás zeptat, na jaké komplikace se máme připravit a jaká bývá většinou přímá příčina smrti. Z laického pohledu by se mi zdálo, že kostní metastázy by ho neměly přímo ohrozit na životě. Děkuji mnohokrát za odpověď
Ondřej
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hlavní komplikací mohou být bolesti, který by ale dobrý lékař měl umět dobře zvládnout. Příčina smrti může být velmi různá, například zápal plic, selhání srdce nebo jiná komplikace celkově závažného stavu. Je pravda, že délka života se v tomto případě jen velmi těžko odhaduje. Tak držím palcem aby tady byl otec co nejdéle.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, tatínek s C61, nízce dif.AP ,PSA>100, general., GS5+5, po OE a TAB 7/2008 nejprve snížil PSA na 0.23 10/2008, následně zvýš.na 2.09 12/2008 a 9.61 1/2009. Nyní vysazení Bicaluplexu, předp.HRPC. Pohyblivost zlepšená, ale začínají opět bolesti.Urolog hovořil o Zometě, onkolog však napsal Bonefos, prý kvůli pohyblivosti,jednoduchosti podání a jinak stejným účinkům??Našel jsem několik studií, které uvádějí, že při HRPC je snad prokazatelně účinná jen novější Zometa, která dokáže oddálit zlomeniny kostí o několik měsíců. Můžete mi prosím napsat Váš názor a zkušenosti.Je vhodné začít Bonefos užívat nebo máme vyhledat lékaře, který bude ochoten podávat Zometu?Na další kontrolu jde za měsíc, v další léčbě bude prý zvažován Estracyt pak spíše Navelbin než-li Taxotere.Je Navelbin vhodnou a ověřenou volbou při HRPC?Takové studie jsem nenalezl.A konečně nevíte o nějakých nových nadějnějších možnostech léčby, přístupných v ČR třeba formou klin.studií? Děkuji za odpověď! Petr
Petr B.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Oba léky jsou bisfosfonáty, některé studie ukázaly, že Zometa je o něco lepší. Všechna cytostatika, která dále uvádíte, je možné použít, záleží na řadě okolností, které musí zvážit ošetřující lékař. O klinických studiich na tuto nemoc u nás nevím.
Rakovina prostaty
Dobrý den, dědovi (76 let) našli pokročilou rakovinu prostaty, má metastázy v páteři a pánvi, nádor prorůstá do spodiny močového měchýře a trubice. Nemá větší bolesti, ale cítí se slabý a je anemický kvůli krvácení, nechali si ho v nemocnici. Chtějí mu provést kastraci, ale zatím mají obavy kvůli jeho slabosti, dá se krvácení nějak zastavit? A je šance, že bude ještě nějaký rok žít?
Julie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Teoretická šance na nějaký rok života je, záleží to na řadě okolností, také na tom, zda se podaří krvácení zastavit a jak bude reagovat na hormonální léčbu nebo kastraci. V každém případ je to tď velice vážné, snad se podaří stav stabilisovat.
Rakovina prostaty
Dobrý den, pane profesore. Manželovi zjištěna v červnu 06 Ca prostaty T3NXM0, PSA 6,11. Dostal 3x hormon.inj., pak radik.ozáření, hned poté Casodex 150 1x denně. Dochází pravidelně na kontroly 1x za 3 měsíce, PSA v XII.08 0,29, ale pro bolesti v kyčlích na scinti - nález- nově zjištěná zvýšená přestavba v levé části sedací. Nyní čeká na CT a rtg. Prosím, znamená to, že je podezření na metastasu do kostí, event. lymf.uzlin? Mám velký strach, doposud se cítil velmi dobře, byl aktivní, ale nyní je stále unavený. Moc děkuji za Váš čas a moc Vám přeji pevné zdraví a sílu.
Jitka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může to být podezření na kostní metastázy. Ani to nemusí být u rakoviny prostaty tragedie, s léčbou s tím případně může žít roky. Ale třeba se metastázy ani nepotvrdí, uvidite jak to dopadne.
Rakovina prostaty
Dobrý večer pane profesore,tatínek má rakovinu prostaty s metastázemi do kostí.Stav k 7.1.2009 urologie-nems genC61-je po OEbilat-skelet prokázán-po stránce LUTSstabilisován,krev v moči není-energie mikce dobrás RO-ampula-plastron na prostatě s later a kraj šířením,nejsou ale známky OUna UZ-náhodně nalezen expproces na levé ledvině 4 cm v průměru-parc uložen extrarenálně-bylo by řešitelné resekcí dol polu duté syst bez dilatace,19.1.nástup do nemocnice,má obj CTbřicha a pánve-na základě stavu ev resekční výkon.Bolesti má nepravidelné,durogesic 150,indometacin,taxorete,navelbin,refador,t.č.metastáz krčních.Chtěla jsem se zeptat,doporučoval byste,aby šel tatínek na operaci?Mám o něj strach a operace se mi zdá nevhodná,při jeho zdravotním stavu.Děkuji moc za váš čas a vaši odpověd.
Magda
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To se na dálku opavdu nedá rozhodnout, je to velice komplikovné. Spíše to vidím problematicky, ale opravdu se nemohu zodpovědně vyjádřit.
Rakovina prostaty
Pěkný den, dovoluji si Vás obtěžovat ještě jednou ohledně manžela s rakovinou prostaty , následnou cystou v moč.měchýři a řešením tohoto problému.Dnes jsme obdrželi ještě zprávu z vylučovací urografie, ta snad bude přesnější...v naplněném m.m.je defekt o vel.3x4cm,s laločnatými okraji.Na šikmých snímcích je lokalisován při dorsáolní stěně m.m. ! Dále ..Tu stenosa horního kalichu..v oblasti jeho vyústění do pánvičky je nerovně konturovaný defekt 10x7mm,imponující jako exofitická masa prominující do flumen. Tak nyní nevíme co je vlastně horší !? Lékař se zabývá pouze tím defektem v m.m. navrhuje operaci.Má prosím podle Vás ještě šanci na nějaký život..či jen na trápení. ??Zatím se cítí fyzicky dobře,psychicky velmi špatně ! Bojí se operace,myslí si že je to konec... Stačí takové vyšetření k operaci ? Už je objednán...Děkuji za názor, chápu že takto je to pro Vás na dálku velmi obtížné....
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to složité, není jasné, zda je to metastáza rakoviny prostaty nebo další nádor - močového měchýře a pánvičky ledviny. Ten operační zákrok asi bude vhodný, minimálně je zapotřebí ověřit, o jaký nádor vlastně jde, aby se vědělo co se s tím dá ještě dělat. Samozřejmě, že by bylo vhodné dodělat ještě další vyšetření, ale tak do podrobností na dálku nejde zacházet. Mohu nabídnout konzultaci v Brně na Masarykově onkologickém ústavu, ale nevím odkud jste a je dobře možné, že manžel je léčen na dobrém pracovišti a konzultace by byla zbytečná.
Rakovina prostaty
Zdravím a prosím o radu. Manžel má rakovinu prostaty druhým rokem,Psa se z 30 snížilo po léčbě na 0.027. Při tom se nyní objevuje v moči krev,po vyšetření zjištěna interaenální cysta vlevo m.m.při spodině útvar velikosti 26mm, semenné váčky intaktní.Je mu doporučeno odfrézování. Bojí se toho, obává se ,že uspíší větší problémy....! Může cysta souviset s rakovinou prostaty ?Prosím co by jste radil Vy !?? Zatím se fyzicky cítí dobře.Psychika je horší ! Děkuji !
Marie
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Cysta asi s rakovinou prostaty nedouvisí, na dálku je těžké radit, je nutné vše podrobně probrat s ošetřujícím lékařem. Není mě jasný ten útvar při spodině velikosti 26 mm,mělo by se zjistit o co jde.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, tchánovi před rokem diagnostikovali adenokarcinom prostaty, stadium T2bN0M0, PSA 10,7, G7. Dávali mu šanci na vyléčení, podstoupil ozařování, potom mu kleslo PSA na 0,06, ale pak začalo stoupat , v listopadu měl 2,9, podle urologa má recidivu. Tchán to psychicky špatně nese, je mu teprve 57 let, s nikým nechce hovořit, vím jenom, že má nějakou hormonální léčbu. Je šance, že se vyléčí nebo aspoň bude delší dobu žít?
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Šance na delší život je velká, možnosti vyléčení nemohu z toho co píšete posoudit. Ten původní nález naději na vyléčení rozhodně dával, ale bohužel to zřejmě nevyšlo.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, manžel se léčí s rakovinou prostaty, T2bN0M0, PSA 11,9, G8. Po ozařování mu kleslo PSA na 0,03, po půl roce zvýšení PSA na 0,41. Urolog chce nasadit hormonální léčbu. Je ještě šance na vyléčení? Není při recidivě možné znovu ozařovat?
Erika
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano je, ale zatím není jisté, zda jde o recidivu. Pokud byl radikálně ozářený na oblast prostaty, tak další ozáření na tuto oblast není možné.
Rakovina prostaty
Dobrý den,pane profesore otec má Ca prostaty,je po odstranění prostaty+varlat,PSA nyní 16,má metastazy v páteři,hormonální léčba je prý neúčinná,GS 9,pT3bN1M1,lékaři navrhují chemoterapii nebo možnost nové studie,bude mít možnost výběru,k čemu byste se prosím přiklonil vy.Táta má 70let,ale je velmi vitální,sportuje a zatím téměř běz potíží.Jaká je asi do budoucna prognoza jeho stavu,Děkuji moc za odpověď.Dáša.
Dáša
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nevím o jakou jde studii, to vám musí vysvětlit ošetřující lékař. Prognoza je v každém případě nejistá, rakovina prostaty, která špatně reaguje na hormonální léčbu nemá moc dobrou prognozu. Tak držím otci palce, aby léčba, pro kterou se rozhodne, zabrala.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je při rakovině prostaty lepší zevní ozařování nebo brachyterapie, jaké mají výhody a nevýhody? Děkuji za odpověď
Michal
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obojí je ozařování a záleží na řadě okolností. Bez bližších znalostí vás a vaší nemoci se k tomu nemohu vyjádřit, proberte to podrobně s vašim lékařem.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, je normální, aby při metastatickém karcinomu prostaty byla hladina PSA v normě nebo jenom lehce zvýšená? Otci našli v 66 letech pokročilý karcinom prostaty s metastázami do páteře a v pánvi, G8, PSA 3,8, přitom dříve chodil na kontroly a PSA měl menší než 3. Děkuji
Jan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ano, je to dobře možné, některé nádory prostaty prostě PSA nevytvářejí. V medicíně je bohužel ale i bohudíky možné skoro všechno.
Rakovina prostaty
Pane doktore, před časem jsem Vám již psala ohledně tatínka (74 let), neměli jsme ale výsledky všech vyšetření,pouze urolog.vyšetření moči - zjištěno PSA 430 .Nyní po biopsii a scintigrafii skeletu diagnoza zní : Ca prostatae T3c NxMO G2 GS 6, terapie : flumed 3 x1, Eligard -neoadjuvantní terapie, pak radioterapie. Chci se zeptat,zda navržená léčba je skutečně nejvhodnější a jestli je nutná radioterapie, když metastázy v kostech nebyly nalezeny. Tatínek je kromě častého močení ( léčba lékem Tanyz) zcela bez potíží. Lék Tanyz mu pomáhá, v příbal. letáčku se ale dočetl,že lék není vhodný pro vysoký krev. tlak ,se kterým se otec již hodně let léčí a má to psáno ve své zdravotní dokumentaci. Prosím o posouzení stavu, prognozy a celkové vhodnosti léčby. Moc Vám děkuji za odpověď.
Martina
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Léčba je obvyklá, jde zřejmě o radioterapii na prostatu, ne na kosti. Tatínek má velkou šanci být po léčbě dlouhodobě v pořádku, tak mu držím palce.
Rakovina prostaty
Srdečně zdravím, pane doktore, otec 65 let je 5 týdnů po RAPE, závěr: Adenoca prostate GS 4+3 terc. 5, pT2cN1MO (1/2 LU), PSA před operací 7, po operaci kleslo na 0,04. Prosím o odpověď, zda je nutná vzhledem k uváděným hodnotám okamžitá RT /ozáření/, nebo je možno s RT počkat podle sledování a příp. zvýšení PSA? Děkuji, Jirka
Jirka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musí vám to říci ošetřující onkolog, který zná o otci všechny podrobnosti, teoreticky je možné i počkat.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se ozařování prostaty dá dělat ambulantně, nebo je nutná hospitalizace. Dědovi (64 let) našli rakovinu prostaty, prý má šanci na vyléčení, PSA 12,8, G7, stadium T2bN0M0. Urolog mu řekl, že si má vybrat mezi operací a ozařováním, prý je to co do výsledku jedno. Děda ale psychicky dost špatně snáší hospitalizaci, tak bych se Vás na to chtěl zeptat. Děkuji za odpověď
Filip
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Určitě se dá ozařovat ambulantně, pokud bydlíte blízko nemocnice nebo pokud je možné tam nemocného dovážet. Je pravda že v jeho stadiu rakoviny prostaty má velkou šanci na vyléčení a že výsledky při ozařování nebo operaci jsou podobné. Při ozařování tedy není hospitalizace nutná.
Rakovina prostaty
Dobrý den .. víte můj děda má rakovinu prostaty:( v nemocnici leží skoro 2 měsíce a měsíc čekat na vyštření ( na tunel) a nic s ním nedělají jenom tam chudáček ležíí a až 18 prosince má jet do Ústí do nemocnice nevím zda na zase viřetření nebo na operaci proč to trvá tak dlouho?já mam dědu ráda a nechci aby umřel jenom k vůli tomu že pořád čeká na to kdy bude na řadě pr¨řeci když má takhle vážně onemocnění musí s tím lékaři něco hned dělat a né čekat zda že rakovina dostane dál..:( existuje něco aby ste mi pomohl dědu dostal co nejdříve do dobrých rukou?:( a zachránit mu život...
kačenka
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Tak tyto otázky musíte položit ošetřujícím lékařům, já na ně samozřejmě odpovdět neumím. Ale prostě se obraťte na jiné pacoviště, aby se dědy ujalo. A proč vlastně leží v nmocnici, když jen čeká na vyšetření, proč není doma? Ale 18. prosince je už za 3 dny, tak snad počkejte, jak to dopadne. Případně napiště znovu. Zda se dá dědovi zachránit život zatím není jasné, záleží na TNM stadiu rakoviny.
Rakovina prostaty
Dobrý den, může se stupeň agresivity u zhoubného nádoru změnit, nebo zůstává stále stejný? Otec má rakovinu prostaty, T2aN0M0, PSA 9,2, G5, chtěl by jenom sledování, nemůže se nádor časem "zvrhnout" v agresivnější?
Jarek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může se to opravdu někdy stát, i nádor má svůj vývoj a může měnit svoji agresivitu. Pokud bude ale otec s rakovinou prostaty pečlivě sledován, nemělo by mu hrozit velké nebezpečí.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, tátovi kvůli častému močení našli pokročilou rakovinu prostaty, PSA 211, G7, mnohočetné metastázy v pánvi a páteři. V nemocnici se až divili, že nemá větší bolesti a chodí bez potíží, psychicky je na tom mnohem hůř a těžko se s tím vyrovnává. Prý bude nutná kastrace a patrně i ozařování metastáz. Chtěl bych se Vás zeptat na názor ohledně prognózy a léčby. Pokud se ozařují metastázy, je nutná hospitalizace, nebo je to možné i ambulantně? Děkuji moc za odpověď
Ivo
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Táta se nemůže uzdravit, ale při léčbě, kterou uvádíte může s touto nemocí žít i poměrně dlouho, tedy i roky. Ozařování je určitě možné ambulantně, zvláště když nemocný má jen minimum obtíží.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, děda (67 let) má pokročilou rakovinu prostaty, má hormonální léčbu, cítí se dobře, větší bolesti nemá. Chtěla bych se zeptat, jestli ho můžeme vzít s sebou k moři do Egypta, nemůže to mít nějaký vliv na jeho nemoc? Děkuji za odpověď
Eva
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že ho tam můžete vzít, neměl by být moc na přímém slunci. Přeji vám hezkou dovolenou.
Rakovina prostaty
Dobrý den, před 11 lety jsem prodělal alogenní transplantaci kvůli akutní myeloidní leukémii, od té doby jsem naštěstí v pořádku. Teď mi ale v 58 letech zjistili adenokarcinom prostaty, T2bN0M0, PSA 13,8, G7. Přečetl jsem si, že ozařování se snáší lépe než operace a má menší následky, ale urolog vzhledem k prodělané leukémii doporučuje rob. RAPE, i když po 11 letech je prý relaps málo pravděpodobný. Sledování je podle něho v mém věku riskantní. Chtěl bych se Vás zeptat na názor ohledně rizika relapsu a následků rob. RAPE ve srovnání s ozařováním. Děkuji mnohokrát za odpověď.
Marek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Riziko relapsu se snižuje s délkou remise, tedy po 11 letech je malé. Nepíšete, zda jste v rámci alogenní transplantace prodělal celotělové ozářní, pokud ano, asi bych se přiklonil k operaci, pokud ne, tak si myslím, že je to celkem jedno. Obě metody si můžete srovnat také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, Otec 59 let,zjištěna tato diagnóza: N40 zbytnění prostaty– hyperplasia prostata, Scintigrafie skeletu WB+Tomoscintigrafie skeletu (99mTc-MDP): Celotělově, planárně-dif.patol.Th/9.Dif.patol.SI skloub.dx.Spect-dolní Th pát.-drobná lož. Patol. cca. pedikly Th/9. Skelet: neprokazuje meta proces(zejm.osteobl.)Zn.Deger.změn ccaTh/9(v.s.pedikly) a ne zcela přesvědčivě i pravé SI. Jinak bez patol. Mikro: Ve všech odběrech zastižen převážně zcela nediferencovaný adekarcinom prostaty perineurálně se propagující, v menších úsecích z různě velkých žlázek a kribrifirmě uspořádaný. GS 5+3. imunohistochemicky potvrzena ztráta exprese vysokomolekulárního cytokeratinu v nádorových žlázkách. PSA 559, dle biopsie adenoca prostaty, obtíže neguje scinti skeletu negat. CT MP – uzlin. Proces 11mm vícečet., sklerot. Ložisko pánve Doporučení odstranění varlat. Prosím pane doktore o Váš názor (druhá možnost horm. terapie pomocí injekcí a prášků) a jaká je prognóza. Děkuji
Milan
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde o rakovinu prostaty, nebyly zjistěny metastázy, prognoza je tedy poměrně dobrá. Také záleží kolik je vám let. Sám se musíte rozhodnout, zdá dáte přednost kastraci chirurgické nebo hormonální, ta chirurgická má výhodu, že nemusíte dále nic užívat. Proberte to podrobně s vašim urologem nebo onkologem. Držím vám palce, abyste byl dlouhodobě v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na názor ohledně mého dědy. Je mu 81 let, našli mu rakovinu prostaty, PSA 207, G7, prostata na pohmat tuhá, hrbolatá, podle scintigrafie má 3 metastatická ložiska v pánvi a jedno v oblasti sternoklavikulárního skloubení. Subjektivně se cítí celkem dobře, větší bolesti zatím nemá, je pohyblivý a soběstačný. Urolog říká, že s tím může žít i několik let a je velká šance, že rakovina mu život nezkrátí. Navrhuje mu kastraci, je opravdu nutná (chirurgická), nebo lze místo ní použít hormonální léčbu? Děkuji za odpověď
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je možné použít kastrace i hormonální léčbu. V případě vašeho dědy bych se spíše klonil ke kastraci, nemocný nemusí brát zbytek života léky, které by ho stejně chemicky kastrovaly a výsledek by byl podobný. Ale hodně záleží na to, co chce nemocný. Jinak souhlasím s názorem urologa.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, chtěl bych Vás požádat o radu. Otec po ca prostaty 10 měsícců po orchatektomii. Prospívá dobře, občas bolesti kostí, mírné zhoršení lupénky. Nyní byl na CT malé pánve a břišní dutiny. Na Ct výsledku je zhoršení, chtěl bych znát Váš názor jak v tomto případě postupovat v léčbě. Nově do renálního hilu vlevo prorůstají tumor ,pravděpodobně meta charakteru,velikosti 38 x 36 mm,které výrazně stlačují ureter,takžedochází k dilataci KPS.Svým dolním pólem zasahují do úrovně S1.Velmi pravděpodobně patrny již známky incip. přímé invaze do ledvinného parenchymu dist. poloviny ledviny ventromediálně.Lehce zvětšená RP lymf. uzlina paraaortálně vlevo v subrenální úrovni /11 mm/.Nově strukturální změny horního raménka kosti sedací vlevo,s měkkotkáňovou složkou,40 x 20 mm,způsobující nevelké tlakové změny laterální stěny močového měchýře vlevo.Nově okrajově zachycena osteolytická metastáza VIII. žebra vlevo,s měkkotkáňovou složkou. Děkuji. Pěkný den přeji
Mirek
Skalpel, lékař, ilustrační foto
To vypadá na velice vážné zhoršení, metastatické postižení ledviny a kostí. Léčba bude především hormonální, asi i ozařování, ale na podrobostech se musíte domluvit s ošetřujícím lékařem, který otce dobře zná. Otec se bohužel nemůže vyléčit a jde o to život mu prodloužit s tím, aby měl co nejmenší obtíže.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, mám rakovinu prostaty, PSA 197, pohmatem hrbolatá, biopsie pozitivní. Na urologii mi řekli, že budou s velkou pravděpodobností metastázy, za týden jdu na scintigrafii. Je mi 66 let, cítím se celkem dobře, bolesti nemám, jenom občas u levé kyčle. Jaká je podle Vás prognóza a léčba? Děkuji
Josef
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Musíme počkat na to došetření. Pokud byste měl metastázy rakoviny prostaty, nemůžete se vyléčit ale při dobré léčbě, kterou navrhne uroonkolog, a troše štěstí může žít i léta s dobrou kvalitou živopa. Tam vám držím palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Vážený pán profesor, prosím o radu. Manželovi bol minulého roku v máji pri TUR diagnostikový mikroskopický karcinom prostaty, T1NxMO, G6, PSA 1,74ng/ml. V januári 2008 bola mu urobená lymfadenektomia s negatívnym výsledkom. Potom bral rádioterapiu a po pol roku kontrolné PSA je 0,20. Urológ mu navrhuje hormonálnu liečbu, onkológ radí počkať s liečbou, ak by sa zvýšilo PSA. Prosím o Váš názor.
viera
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Může být obojí, obojí má své přednosti a zápory. Já bych se přikláněl zatím čekat a stav kontrolovat.
Rakovina prostaty
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda resp. kdy má onkologický pacient nárok být léčen v komplexním onkologickém centru. Je k tomu třeba nějaké doporučení nebo potvrzení ? (konkrétně jde o nově diagnostikovaný karcinom prostaty, zatím pouze na urologii) Děkuji za odpověď
Emil
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nejde o nárok. V Komplexních onkologických centrech by měli být léčeni především ti nejsložitější nemocní, kteří potřebují nejdražší léčbu. Většinou se tam pacienti přijímají na doporučení ošetřujícího lékaře - onkologa.Karcinom prostaty může léčit každý zkušený uroonkolog samozřejmě i mimo centum.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore, manželovi je 54 let, byla mu zjištěna rakovina prostaty.Nyní 3 měsíce po RAPE s výsledkem: Multifokální a bilaterální adenokarcinom Gleason 3+2 více vpravo. Největší ložisko vpravo dorzálně. Penetrace kapsuly nezjištěna. Vyšetřené perferní nervy bez nádorového šíření pT2cNO. Obturatorní uzliny vpravo i vlevo nádor neprokázan, pravý i levý semenný váček nádor neprokázán. Hodnota PSA před operací3,06, devět týdnů po 0,14 a dvanáct týdnů po operaci 0,18. Z důvodu růstu PSA po operaci bylo provedeno vyšetření PET s nálezem - ložisko hypermetabolizmu glukózy,svědčící pro přítomnost viabilní nádorové tkáně neprokázano. Nález scinti kostí také negativní. Ošetřují lékař, přesto, doporučuje provést ozáření. Prosím o Váš názor, zda je nutné provést ozáření bezprostředně nebo až případně po dalším nárůstu hodnot PSA, zda tuto léčbu doprovází vedlejší účinky a jaké? V případě recidivy onemocnění je možné provést ozáření opakovaně? Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Maťa
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Je to otázka názoru, já si myslím, že ozáření neni zcela nutné. Sledoval bych dynamiku PSA a podle toho bych se dále rozhodoval. Záření opakovaně v podstatě provést nejde. Nežádoucí účinky po ozáření jsou, i když se v posledních letech díky novým přístrojům vyskytují méně často. Mohou být poruchy potence, podráždění střeva a močové trubice.
Rakovina prostaty
Dobrý den,druhým rokem se léčím na rakovinu prostaty.Zajímalo by mne jak často se provádí vyšetření meta v kostech,CT či jiné větší vyšetření. Vím , že se nevyléčím, rád bych zde však ještě chvíli byl.A zdá se mi podivné léčení... formou návštěvy urologa jednou za čtyři měsíce.I když je zhoršení evidentní (močím již 5měsíců krev)nic se neděje....je to záměr ,aby mně p. doktor prodloužil naději...? či neschopnost ?(Jsem po kastraci,beru stále bicaluplex,infiltrace semenných váčků a moč měchýře.NOMO,PSA 30 vše před dvěma lety .Nyní PSA 0,4. ....???Omlouvám se , ale psychika pracuje...nejistota je snad horší než pravda...Jakou mám asi prognozu ? Má vůbec cenu podstupovat další případné vyšetření, nebo všemu nechat volný průběh ? Děkuji
Miroslav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Těžko na dálku poradit, léčba je obvyklá, PSA vypadá nyní dobře, můžete s touto nemocí žít i velmi dlouho, řadu let, ale není mě jasná situace v močovém měchýři. Vyšetení na meta v kostech stačí jednou zak rok, pokud nejsou v tomto směru obtíže. Zkuste to všechno probrat s vašim lékařem.
Rakovina prostaty
Dobry den..otec(67)ma diagnostikovany nador na prostate..ve zprave od lekare jsou pouze tyto udaje: T77,M8140/3, Gleason grade 3+4 GS 7, punkcni biopticke vzorky tkane prostaty delky 9-10mm ktere jsou temer v celem rozsahu prostoupene strukturami adenokarcinomu kde zlazky jsou vytvorene,drobne,huste k sobe natesnane misty splyvaji.Ojedinele se nador siri v podobe velmi drobnych solidnich nadorovych cepu,misty jednotlivych nadorovych bunek. O hodnote PSA se zde nic nepise. Otec si ma vybrat mezi RAPE a radioterapii.Da se prosim podle techto informaci urcit prognoza?Dekuji
Dana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Úplně nedá, ale nepřímo usuzuji, že by mohla být velice dobrá, snad nemá kostní metastázy.
Rakovina prostaty
Pane profesore, jsem dva roky po RAPE. Před operací PSA 12,6, po operaci 0,003. Od té doby neustálý nárůst až k dnešnímu stavu: PSA 0,12. Lékař tvrdí, že je na hormonální léčbu čas, resp. kolem hodnoty 0,3-0,4 by bylo vhodné provést ozáření. Kromě pravidelných kontrol nejsem léčen. Scinti kostí negativní, magnetická rezonance pánevní oblasti bez zjištení negativního nálezu... Prosím Vás o radu: mám na lékaře tlačit k radikálnějšímu postupu nebo je vše v pořádku? Díky za Váš názor!
Zdeněk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že tlačit na lékaře zatím nemusíte, uvidí se další dynamika PSA.
Rakovina prostaty
Vážený pane profesore, je mi 58 let a v 5/2004 jsem podstoupil RAPE. V té době PSA 7,2 , vyšetření skeletu a pánve negativní N0 MO. Histologické vyšetření po operaci pT2b GS 3+3. Po operaci PSA pod 0,04 až do roku 2OO7.V říjnu 2008 vyskočilo PSA na 0,18 . Já to chápu tak, že došlo k recidivě, urolog ke kterému chodím mě uklidňoval, že není důvod ke znepokojení a ani není nutno zahajovat léčbu, jen sledování. Další kontrolu PSA mám v lednu 2009. Prosím o Váš názor jakou mám prognozu a zda a kdy by bylo vhodné zahájit léčbu. Mnohokrát děkuji za odpověď .
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
O případné léčbě by se mělo rozhodnout při příští kontrole a to podle další dynamiky PSA. Recidiva není zatím jistá.
Rakovina prostaty
Přeji hezký den pane profesore a současně chci poprosit o Váš názor: Je mně 62 let, v roce 2007 byla u mě zjištěna rakovina prostaty, údajně bez metaztáz se zasažením do 1 sem. váčku.Tumor v periferní zoně pravého laloku prostaty bez zn. prorůstání fibrozní kapsuly s infiltrací /pravděpodobně tumorzní/ pr.sem.váčku.Pánev bez lynfadeopatie - PSA:43.9, 59.2/, GS8 /3+5/,FT:14.5% ,Tb3NOMX. Pro vysoké PSA nešlo operovat. Léčba: chem.kastrace,po ní ozařování /39x/- ukončeno v březnu 2008,léky-Casodex 150, Bicaluplex 150.Při užívání léků po ozařování nastaly ved.účinky-zvětšení a bolest prsů.Lékař prozatím nedoporučuje protihormon. léky, a ani ozařování prsů.Při poslední kontrole PSA 0.03 a prostata ohraničena. Bylo by řešením odstranění váčků a varlat? Jedná se v mém případě o zhoršení stavu, a nebo o klasický průběh? Předem děkuji za odpověď. Stanislav e-mail: bre.stan@seznam.cz
Stanislav
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Jde spíše o běžný průběh. Jinak varlata pravděpodobně již nejsou po léčbě hormonálně funkční, myslím, že operace by nic nevyřešila.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, děkuji Vám za Vaši odpověď z 24. 10. Chtěla bych se znovu zeptat na hodnoty PSA. Hodnota 4,2 a po roce 4,9 mi připadla poměrně nízká (ve srovnání např. s hodnotami v řádech desítek i stovek, které jsou zde v některých dotazech uváděny), očekávala jsem maximálně malý nádor, který bude operací odstraněn. Čím je tedy způsobeno, že přes dle mého nízké PSA je nález takto pokročilý? Mohl byste mi, prosím, ještě objasnit, jaký význam pro nádor prostaty má perineurální a perivaskulární šíření nádoru (význam těchto pojmů znám, zajímá mě význam pro tuto nemoc, příp. pro prognózu nemoci)? Velmi Vám děkuji za odpověď a za Váš čas.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Hladina PSA nemusí odpovídat velikosti nádoru, spíše záleží na biochemické aktivitě nádorových buněk. Může existovat rakovina prostaty bez zvýšení PSA a naopak zvýšení PSA nemusí nutně znamenat nádor prostaty. Medicína prostě není jednoduchá. Perineurální a perivaskulární šíření nádoru svědčí o rozšíření nádoru do těchto oblastí, takže je možné hovořit o určitém zhoršení prognozy.
Rakovina prostaty
Dobrý den, mám adenokarcinom prostaty, ohraničený pouze na prostatu, stadium T2N0M0, G7, PSA 14,7. Urolog navrhuje operaci nebo ozařování, vzhledem k možným následkům bych nejradši zvolil jenom sledování, ale urolog to zavrhuje, prý je to riskantní, když je životní prognóza více než deset let (je mi 62) a teď mám dobrou šanci na úplné vyléčení, je podle Vás lepší RAPE nebo ozařování? Pokud RAPE, tak normální nebo robotická, jestli ozařování, tak zevní, nebo brachyterapie? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Viktor
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Obojí má své přednosti a nevýhody. Ve vašem případě bych se spíše přikláněl k robotické prostatektomii. Podívejte se také na www.linkos.cz stránky pro nemocné, rakovina prostaty.
Rakovina prostaty
pane profesore, mám po robotické operaci prostaty s nalezem pT3G7 8.10.2007 PSA20/11/2007 O,O3.08/1/2008 PSA 0,O0 08/04/2008 PSA O,O1 15/07 2008 PSA O,OO a 21/10/2008 PSA O,O2 kontrola za 3 mésíce mám mít obavy? mám odebranou prostatu i se semenými váčky,a ještě prosím můzě se po této operaci objevit nádor v močovém měchýři,kkdž mám takové PSA? Moc děkuji
Polda z Brna
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ne, nemáte mít obavy, zdá se, že budete v pořádku. Nevím, proč byste se měl bát nádoru močového měchýře?
Rakovina prostaty
Pane profesore,moje diagnoza je"Adenokarcinom prostaty,přítomen v obou lalocích,Gelaskon skore 7.přítomna transkapsulární invaze vlevo a invaze do apexu bilat TMN 3a Můzete mi prosím odpovědět o velikosti a agresy a typu nádoru?
OLDŘICH
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Nádor je v obou lalocích a přerůstá pouzdro prostaty, takže je dost velký. Jde o adenokarcinom, tedy o rakovinu ze žlazových buněk, jeho agresivita je střední. Není mě zcela jasné stadium TNM když vedle písmen neuvádíte čísla.
Rakovina prostaty
Dobrý den, otec (81 let) má rakovinu prostaty, přišli na to, protože měl krev v moči. Stadium se ještě neví, ale asi bude pokročilý a nepůjde vyléčit. Fyzicky se jinak cítí dobře, je v dobré kondici a bolesti nemá. Vím, že se nevyléčí, může žít ještě pár let? Je naděje, že mu nemoc život nezkrátí? Děkuji za odpověď
Luděk
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Ještě není dokončené vyšetření, tak se k tomu nejde vyjádřit. Proč myslíte, že je nádor pokročilý? Počkejte na komplexní vyšetření a uvidí se. Třeba se bude moci vyléčit.
Rakovina prostaty
Dobrý den Pane doktore, chtěla bych vás poprosit o radu. Manžel přišel z vyšetření s tímto nálezem: Histologie: Doplněk k biotickému vyšetření: Při okraji válečku 1E byla zastižena velmi drobná skupina několika žlázek nepravidelného tvaru, vystlaných jednořadým epitelem se zřetelnými nukleoly, bez přítomnosti bazálních buněk (verifikováno imunohistochemicky s HMWCK) - nález hodnotíme jako ložisko acinozního adenokarcinomu prostaty, Gleason skore orientačně v minimálním množství tkáně 3+3=6, bez známek perineurálního šíření a angioinvaze. 8140/3 G2 GS6 (3 3) - orientačně (malé množství tkáně) C64 Chtěla bych se zeptat co to přesně znamená a jakou vy byste doporučil léčbu. Děkuji za odpověď.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Znamená to, že se v manželově prostatě objevila rakovina. Nyní je nutné, aby byl podrobně přešetřen ke zjištění stadia nemoci dle TNM a podle toho pak bude léčba. Tu musí navrhnout lékař, který manžela vyšetřuje a dobře ho zná. Podle stadia se pak bude řídit nejen léčba, ale i odhad prognozy onemocnění. Tak může být velmi různá, od úplného uzdravení až po ty horší věci.
Rakovina prostaty
Vážený pane doktore, mému příteli (55 let) byla v 7/2008 diagnostikována rakovina prostaty. PSA měl 4,9, v 7/2007 to bylo 4,1. Po biopsii T1, NX, M0, Gleason 3+4. V září podstoupil RAPE, po ní však nález změněn na Tn3b, NX, MX, PSA 0,11, nádor hodnocen jako lokálně pokročilý. Nyní prodělává hormonální léčbu přípravkem Bicalutamid, za 3 měsíce má ještě podstoupit ozařování. Zaráží mne, že hodnota PSA před i po operaci byla nízká, ale podle mne je současný stav ne příliš dobrý. Nebo se mýlím? Je skutečně nutná i hormonální léčba s až později následujícím ozařováním? Je pravděpodobnější vyléčení, nebo zhoršování stavu? Před operací byla všechna další vyšetření (sono malé pánve, scintigrafie) negativní. Děkuji Vám za odpověď.
Alena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Navrhovaná léčba je obvyklá, těžko se mohu k jednotlivám nemocným vyjadřovat blíže, když nezmám podrobnosti a radím jen na dálku. Stav sice není příliš dobrý, ale vůbec není beznadějný, ještě může vše dobře dopadnout.Tak příteli moc držím palce, aby se vyléčil, i když zaručit to nikdo nemůže.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore,manžel loni v srpnu podstoupil operaci adenokarcinomu prostaty,vstupní PSA 13,2poměr 7%,GS2+3,scinty kostí neg.prostata odebrána celá.hodnota PSA snížena 0,04.leden 08 0,232,duben 0,655 GS3+3,nasazen bicaluplex,PSA pote 0,04.nyní při kontrole-vpravo tužší drobna rezistence,palp nebolestiva,susp.z lokalní recidivy.dle PSa splněna kriteria pro biochem.selhaní,nyni susp.recidiva v lužku.V listopadu ma nastoupit na vyšetření do nemocnice,předběžně indikovan k adjuvantní radikalní actinoterapii. mohl by jste mi prosím lvysvětlit jeho stav?jaka je manželova prognoza do budoucna?předem děkujiza odpověd
Božena
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zdá se, že nádor se v původním místě znovu objevil. To se bohužel občas stane, ale neznamená to, žy by se nedalo dál nic dělat. Ozáření může mít v tomto případě velmi dobrý léčebný účinek. Tak držím manželovi palce, aby to dobře dopadlo.
Rakovina prostaty
Dobrý de, prosím o informaci k nemoci mého manžela. Dne 22. 9. 2008 má diagnostikován Adenocarcinoma prostatae, PSA 10,96 ng/mol, scinti skeletu negativní. Nádor je dobře diferen. 22. října jde na operaci. Jak dalece je tento nález závažný a co bude následovat po provedení operace. Děkuji za odpověď. Ludmila Hobzová Uherské Hradiště
Hobzová Ludmila
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Pokud bude rakovina prostaty omezená jen na prostatu, je velká naděje na vyléčení. Podle operačního nálezu a histologie může být vhodná ještě další léčba, například hormonální. Tak doufám, že to dobře dopadne.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane doktore! Byla bych ráda, pokud byste mohl říci svůj názor na léčbu mého táty. Má rakovinu prostaty, bez metastáz.Včera byl na vyšetření a má tuto zprávu: Pacient s Dg C a prostatae, HIGH RISK pro Gleason 8, PSA 10.9,st.p.biopsii/SCINTI negat,CT břicha+m.p.negat,RTG negat. Pacienta indikuji k neoadjuvantní hormonoterapii, k upřesnění stagingu 14.10.08 MRI prostaty, aplikace Zoladex 10.8,+Flutamid. Kontrola s výsledkem. RT bude poté cca s 6m, odstupem pravděpodobně na lůžku. Snad Vás tímto nezdržím dlouho a děkuji moc za odpověď. H.
Hana
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Myslím, že postup vyšetřování i léčba je v pořádku a je obvyklá. Táta má poměrně velkou šanci, že bude v pořádku.
Rakovina prostaty
Dobrý den pane profesore, dne 22.10.2007 jsem prodělal radik. prostatektomii (vyoperována prostata včetně sem.váčků). Scinti skeletu negativní. Vstupní PSA 14, pT3bN0M0, GS4+3. Dne 20.12.2007 jsem měl PSA 0,12, v březnu 2008 PSA 0,14, v červnu PSA 0,19 a nyní v září PSA stouplo na 0,31. Jsem bez léků, za 3 měsíce mám jít na kontrolu. Co říkáte na současné PSA, na jeho dynamiku? Případně jak vysoké PSA může být, aniž bych se musel znepokojovat? Je mi nabízeno buĎ počkat na další výsledky za 3 měsíce nebo brát nějaké léky. Co doporučujete? Jaká je prognóza když nádor postihoval i semenné váčky. Děkuji za odpověď.
Oldřich S.
Skalpel, lékař, ilustrační foto
Zatím se nemusíte znepokojovat, ale spíše bych doporučoval domluvit se na léky, které se v tomto případně obvykle podávají. Domluvte se s vašim lékařem. Prognoza by měla být dobrá.