V galerii Art Rubikon je k vidění výstava jedinečných portrétních fotografií...

V galerii Art Rubikon je k vidění výstava jedinečných portrétních fotografií Jadrana Šetlíka nazvaná Rodinný a dětský portrét. | foto: Libor TeichmannMF DNES

Galerie Art Rubikon vystavuje Šetlíkovy unikátní portréty

  • 1
Výstavou nazvanou Rodinný a dětský portrét připomíná nyní olomoucká galerie Art Rubikon portrétní tvorbu slavného českého fotografa Jadrana Šetlíka. Portrétní fotografie je zřejmě nejznámější. Portrétní fotografie je zřejmě nejznámější oblastí působení umělce

Šetlík se kromě portrétní fotografie úspěšně zabýval i reportážní fotografií, focením architektury nebo módy, reklamními snímky i volnou tvorbou.

Slavný umělecký prostřednictvím vlastní technologie zachycuje na malířské plátno portréty slavných osobností, ale také portréty dětí a rodiny.

„Tvorba Jadrana Šetlíka se pyšní svou vlastní ruční technologií, která neprochází digitalizací a jeho autorský styl nelze zaměnit s tvorbou jiného fotografa,“ sdělila galeristka Bronislava Paučková. Umělec přenáší snímky na plátno a vytváří tak jedinečné fotografické obrazy.

Jadran Šetlík se narodil v roce 1952 v Itálii českému novináři a jeho manželce pocházející ze Slovinska, v pěti letech se přestěhoval s rodiči do Prahy.

Vyfotil i Claudii Cardinalovou

V roce 1965 se stal jeho otec dopisovatelem České tiskové kanceláře v Itálii, takže se tam Šetlík opět na několik let vrátil. Po návratu do Česka vystudoval obor fotografie na Střední průmyslové škole grafické v Praze.

Jeho první vyfotografovanou osobností a zároveň prvním snímkem zveřejněným v tisku byla slavná herečka Claudia Cardinalová, kterou ve čtrnácti letech zcela náhodně potkal v Římě a hned ji vyfotil.

Později se mu podařilo zvěčnit i další světové superhvězdy jako Raquel Welchovou, Anthonyho Quinna nebo Ginu Lollobrigidu.

V Česku portrétoval například Karla Gotta, Václava Havla, Martu Kubišovou a řadu dalších českých a slovenských osobností. Už desítky let patří mezi tuzemskou i evropskou špičku portrétních fotografů. Výstavu je možné zhlédnout do 26. listopadu.