Spolumajitel Pivovaru Jadrníček z Náměště na Hané Luboš Jadrníček..

Spolumajitel Pivovaru Jadrníček z Náměště na Hané Luboš Jadrníček.. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Silné a hořké. Pivovary v Olomouckém kraji navařily vánoční speciály

  • 1
Po vydatném svátečním obědě často přijde vhod sklenka dobře vychlazeného piva. Lidé, kterým zlatý mok chutná, mohou sáhnout třeba po některém vánočním speciálu, které uvařily regionální pivovary v Olomouckém kraji.

Letos poprvé připravil svůj vánoční speciál i Pivovar Litovel: Sváteční hořký ležák 11°. „Chtěli jsme na svátky představit typ piva, které v naší stálé nabídce lidé nenajdou,“ uvedl sládek Petr Kostelecký.

Jedenáctistupňový světlý ležák má hořkost 32 jednotek IBU. „Přesto má harmonicky sladěnou chuť s vyšším řízem,“ popsal Kostelecký. K dostání je pouze čepovaný.

Přerovský Zubr opět uvařil svůj čtrnáctistupňový speciál Zubr Maxxim. Letos v pivovaru připravili čtrnáct set hektolitrů. Polovina zamířila v sudech do hospod a restaurací a polovinu stočili do lahví.

Podle ředitelky a sládkové pivovaru Zubr Nataši Rouskové lidé v zimě preferují spíše silnější piva.

„Zubr Maxxim je čtrnáctistupňový speciál vyrobený podle tradiční receptury klasickým výrobním postupem. V ležáckých tancích zraje pivo devadesát dnů,“ dodala Rousková. Speciál je k dostání čepovaný ve vybraných restauracích i v lahvích a různých baleních.

Horský ležák

Dvanáctiapůlstupňový sváteční ležák začal v době adventu prodávat i pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku.

Recepturu Svátečního horského ležáku vyladil sládek Luděk Reichl. „Holbu Sváteční horský ležák dochmelujeme za studena. Perfektně se tak podtrhne chmelové aroma a ležák, který má značně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, se díky tomu příjemně zjemní,“ objasnil Reichl.

I tento speciál se čepuje ve vybraných hospodách a restauracích nebo je k dostání v několika variantách balení.

Vaří jen v prosinci

Z malých pivovarů nachystal sváteční speciál Pivovar Jadrníček z Náměšti na Hané, který připravuje všechna piva nepasterizovaná a nefiltrovaná.

Speciál čtrnáctistupňový Vánoční Jadrák se vaří pouze v prosinci. Spodně kvašené světlé pivo s výraznou chmelovou hořkostí je vařené z jednoho druhu moravského sladu a z českého chmele.