Letos poprvé připravil svůj vánoční speciál i Pivovar Litovel: Sváteční hořký ležák 11°. „Chtěli jsme na svátky představit typ piva, které v naší stálé nabídce lidé nenajdou,“ uvedl sládek Petr Kostelecký.
Jedenáctistupňový světlý ležák má hořkost 32 jednotek IBU. „Přesto má harmonicky sladěnou chuť s vyšším řízem,“ popsal Kostelecký. K dostání je pouze čepovaný.
Přerovský Zubr opět uvařil svůj čtrnáctistupňový speciál Zubr Maxxim. Letos v pivovaru připravili čtrnáct set hektolitrů. Polovina zamířila v sudech do hospod a restaurací a polovinu stočili do lahví.
Podle ředitelky a sládkové pivovaru Zubr Nataši Rouskové lidé v zimě preferují spíše silnější piva.
„Zubr Maxxim je čtrnáctistupňový speciál vyrobený podle tradiční receptury klasickým výrobním postupem. V ležáckých tancích zraje pivo devadesát dnů,“ dodala Rousková. Speciál je k dostání čepovaný ve vybraných restauracích i v lahvích a různých baleních.
Horský ležák
Dvanáctiapůlstupňový sváteční ležák začal v době adventu prodávat i pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku.
Recepturu Svátečního horského ležáku vyladil sládek Luděk Reichl. „Holbu Sváteční horský ležák dochmelujeme za studena. Perfektně se tak podtrhne chmelové aroma a ležák, který má značně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, se díky tomu příjemně zjemní,“ objasnil Reichl.
I tento speciál se čepuje ve vybraných hospodách a restauracích nebo je k dostání v několika variantách balení.
Vaří jen v prosinci
Z malých pivovarů nachystal sváteční speciál Pivovar Jadrníček z Náměšti na Hané, který připravuje všechna piva nepasterizovaná a nefiltrovaná.
Speciál čtrnáctistupňový Vánoční Jadrák se vaří pouze v prosinci. Spodně kvašené světlé pivo s výraznou chmelovou hořkostí je vařené z jednoho druhu moravského sladu a z českého chmele.