„Tradiční jídla včetně vánočního cukroví mohou mít zdravější podobu, než jsme zvyklí. Začít můžeme už při nákupu surovin,“ říká vedoucí oddělení léčebné výživy olomoucké Fakultní nemocnice Marie Kohutová.
Vhodné jsou podle ní třeba ovesné vločky, ze kterých se dá v mixeru vyrobit hladká směs a lze je použít místo určitého poměru bílé mouky. „Dosáhneme tak nižšího glykemického indexu a o kapánek zdravější varianty mlsání,“ přibližuje.
Lidé by podle ní také neměli zapomínat na to, že cukr a máslo, které kuchařky přidávají do těst na cukroví, ve finále strávníci sní. „Takže s cukrovím vždy opatrně. Raději upéct méně, kvalitněji a pochutnat si s rozumem, než mít hromadu plných krabic, abychom se blýskli před sousedkou, a pak se trápit s nadváhou,“ varuje Kohutová.
Majonézu nahradí jogurt, zakysaná smetana i výrobky z tofu
Tipy má i pro zdravější podobu tradiční štědrovečerní tabule. „Místo klasického salátu lze připravit salát bez majonézy, nebo ji nahradit jogurtem, odlehčenou zakysanou smetanou či výrobky ze sojových bobů nebo z tofu,“ popisuje odbornice.
Odvážnějším kuchařkám pak doporučuje salát zpestřit vařenými fazolemi, kukuřicí, červenou čočkou nebo cizrnou. U smaženého kapra radí investovat do kvalitního jedlého oleje či tuku, který se rychle nepřepálí.
„Pokud někdo smaží rybu pro velkou rodinu, neměl by zapomenout tuk během smažení měnit,“ doporučuje.
Za vůbec nejdůležitější ovšem považuje to, aby lidé na Vánoce nezapomínali na čerstvou zeleninu, ovoce a zejména pohyb venku na vzduchu.
„Na stole u talířku s cukrovím a perníčky by neměla chybět miska s čerstvými ořechy a čerstvým ovocem, které je bohaté na vlákninu, vitaminy, antioxidanty a jiné minerální látky. Od sledování pohádek je také dobré alespoň jednou denně vyrazit na delší procházku,“ uzavírá.