Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S kaprem se dají dělat úžasné věci, říká šéfkuchař a radí, jak ho vykostit

  12:17
Šéfkuchař olomoucké restaurace Lobster Atmosphere Richard Klemeš je mistr ve zpracování ryb. Na vánoční menu by mohl zařadit lecjaký exotický kousek, on však nedá dopustit na kapra.

Šéfkuchař olomoucké restaurace Lobster Atmosphere Richard Klemeš | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Ten, kdo by chtěl o Vánocích ochutnat kuchařské umění Ricarda Klemeše, narazí na zavřené dveře. Šéfkuchař olomoucké restaurace Lobster Atmosphere i všichni jeho kolegové budou vařit každý sám ve své domácnosti a podnik zůstane zavřený. „O vánočních svátcích mají být lidi doma s rodinami, v tento čas se prostě nepracuje,“ tvrdí totiž.

Žádné speciality Klemeš na domácí vánoční stůl nechystá. Je zastáncem českých tradic. Vařit bude krémovou rybí polévku, smažit kapra a dětem rybí filé, které je bez kostí. Chybět nebude domácí bramborový salát.

„Pokud mi čas dovolí, snažím se připravit nějakou paštiku nebo galantýnu (drůbeží nebo zvěřinová roláda - pozn. red.). Ale třeba na snídani si dáváme klasickou vánočku s máslem,“ popisuje.

Co byl jeho nejodvážnější vánoční pokus v kuchyni? „Je to už delší dobu, co jsem připravoval kapra na modro, k tomu jsem dělal jemné bramborové pyré s lanýži. Lepší gastronomii ale opravdu víc využívám v práci. Doma se snažím navařit tak, abychom byli spokojení všichni,“ usmívá se.

„Z kapra jsme dělali sushi, nebo ho obalovali v tempuře“

Klemeš je specialistou na porcování a přípravu čerstvých ryb, takže rukama mu v této oblasti už prošel lecjaký exotický kousek. O Vánocích přesto nedá dopustit na obyčejného kapra.

„Jsem zatížený na tradice, takže kapr je u nás číslo jedna. Kupujeme ho živého a pár dní necháváme plavat ve vaně, aby se na něj děti mohly chodit dívat. Sám jsem s těmito zvyky vyrostl, proto se je snažím předávat dál. Vánoce mám rád po česku.“

Koneckonců i tradiční kapr se dá podle Klemeše „vyšperkovat“. „Připravoval jsem ho například jako předkrm metodou studeného vaření - ta je známá z přípravy lososa jako gravlax, kdy se ryba nakládá do cukru a soli. Tradičnější jsou kapr na černo a na modro, ale zkoušel třeba i asijskou variaci – z kapra jsme dělali sushi, nebo ho obalovali v tempuře,“ líčí a dodává:

„S kaprem se dají dělat opravdu úžasné věci – například i carpaccio. Každopádně je to ryba, která na český vánoční stůl patří.“

Přestože kapr se dá vykostit, Klemeš to doporučuje jen kuchařům, kteří v tom mají praxi. „Úplně bez kostí tato ryba nebude. Velké kosti jdou vytáhnout lehce, ale ty malé jsou problém,“ přiznává.

Pro děti se podle něj dají použít části kapra ze hřbetu, kde jsou jen dlouhé žeberní kosti, takže tyto porce se dají vykostit zcela.

„Maso se dá taky nařezávat tak, že se naruší struktura kostí. Ony tam sice zůstanou, ale jsou malinké, takže při jídle se vám nezapíchnou do krku. Kapra lze také nakládat do octového láku, který malé kosti rozpustí. To ale ovlivňuje chuť masa. Je potom kyselé a kapr připomíná spíš zavináče.“

Ani u bramborového salátu nechystají Klemešovi obměny. „Bude tradiční, i když přiznávám, že i my děláme dva druhy - děti v něm mají rádi kukuřici. Nejsem z toho nadšený, ale respektuji to,“ směje se šéfkuchař.

Žádný speciální recept na vlastní bramborový salát nemá, ale zásadně si do něj sám dělá majonézu. „Kupovaná nikdy nechutná jako ta připravená doma z poctivých vajec. I zeleninu si krájím a vařím sám, z hotových věcí používám jen sterilované okurky.“

Zeleninu Klemeš nevaří v bujónu, ale v okurkovém nálevu. „Zelenina se tak ochutí, zároveň docílím, že se nerozvaří, naopak v salátu příjemně křupe,“ vysvětluje Klemeš.

V restauraci, již vede, ale variace na bramborový salát zkoušejí. „Místo brambor používáme třeba celer vařený v mléce. To upozadí agresivní chuť celeru, salát pak chutná jako bramborový,“ popisuje.

„Česká kuchyně má výborné recepty, za které se nemusí stydět“

Za největší gastronomický hřích o Vánocích považuje Klemeš fast foody. „Vím, že v Česku jsou oblíbené, a ať si lidé jedí, co chtějí, ale navštívit takový podnik o Vánocích je hodně špatně,“ myslí si.

Osobně je mu líto, že se z naší gastronomie vytrácí důraz na tradice. „Když se dívám po světě, lidé jsou hrdí na to, co umí uvařit. Vezměte si například Francii, vedle tradičních podniků nenajdete sushi restaurace. I česká kuchyně má výborné recepty, za které se nemusí stydět.“

Richard Klemeš se narodil v Olomouci a jak tvrdí, v kuchyni byl s maminkou rád odmala. Kuchařem se vyučil, později vystudoval také Střední hotelovou školu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Začínal v olomouckém hotelu Flora a postupně pracoval hlavně v restauracích, kde se připravovalo maso.

V Olomouci s kamarádem založili vlastní podnik Renomé Grill bar. Cennou zkušeností pak pro něj byl pražský podnik George Prime Steak. Nakonec se Klemeš kvůli rodině a očekávanému narození syna vrátil do Olomouce.

 „Náhoda pomohla k tomu, že jsem dostal práci v Lobsteru, kde jsem spokojený. Mám nový tým složený z bývalých šéfkuchařů nebo jejich zástupců. Spolupracuji také s Romanem Paulusem, s nímž pořádáme degustační večery. Setkávat se na place s ikonami, jako je on, je pro mě čest.“

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Nebýt alkoholu, většinu času skoro nemáme co dělat, říká lékař z urgentu

25. dubna 2024

Premium Končí zde pacienti po mrtvici, infarktu, se zápalem plic, po otravě krve, závažných úrazech nebo po...

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Siláci přestěhovali vzácné sousoší neznámého autora, Olomoucí jen procházel

25. dubna 2024  11:46

Prohlídková trasa Arcidiecézního muzea Olomouc nabízí návštěvníkům ve Zdíkově paláci, který je její...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...