Majitel restaurace U Ervina Radovan Hořín (vlevo) otevřel navzdory vládním nařízením, na místo proto opakovaně vyjížděla policie. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Restaurace v Hlubočkách otevřená na protest dostala pokutu devět tisíc

  • 42
Pokutu devět tisíc korun dostal od olomouckého magistrátu provozovatel restaurace U Ervina v Hlubočkách u Olomouce, která je navzdory vládním opatřením kvůli koronaviru už více než týden otevřená. Provozovatel plánuje nechat hospodu otevřenou i tento týden.

Rozhodnutí magistrátu zveřejnil provozovatel restaurace Radovan Hořín na svém facebookovém profilu. Za porušení vládních nařízení mu magistrát mohl dát pokutu až 20 tisíc korun.

V restauraci U Ervina od předminulého víkendu panuje obvyklý ruch. Hořín podnik otevřel, přestože je v Česku provoz vnitřních částí restaurací kvůli šíření covidu-19 zakázaný. 

Do restaurace v Hlubočkách každý den míří na pivo a jídlo štamgasti z okolí a policejní hlídka, která Hořína opakovaně upozorňuje na porušení nařízení vlády. Policie pokaždé informuje magistrát, který s Hořínem zahájil správní řízení. O první pokutě rozhodl v závěru minulého týdne.

Hořín podle magistrátu kvůli otevření restaurace ohrožuje nákazou koronavirem sebe i své hosty. Navíc prý návštěvníky uvádí v omyl, když jim tvrdí, že restaurace podle názoru jeho právníka otevřena být může.

„Přestože bylo jednání obviněného činěno opakovaně a s notnou dávkou arogance k veřejné moci a k lidským životům, tak si je správní orgán vědom toho, že drakonické tresty nejsou namístě,“ stojí v rozhodnutí magistrátu, který Hořínovi dal pokutu a vyzval ho, aby restauraci zavřel.

Náhrady stačí pouze na zaplacení nájemného

„Nemám už důvod mít restauraci zavřenou,“ řek Hořín, který podnik zprovoznil v rámci akce iniciativy Chcípl PES. Tvrdí, že se rozhodl po pečlivé poradě s právníky. 

„Jedu v rámci zákona a nikde není napsáno, že musím mít nyní zavřeno,“ uvedl bez detailů. Nařízení o uzavření hospod podle něj restaurace diskriminuje. Hořín je rozhodnutý spor s úřady dovést k soudu.

„Účet v bance mám už úplně vyčerpaný. Loni jsme všechna nařízení dodržovali a doufali, že nám vláda pomůže. Kompenzace jsou ale velmi nízké,“ uvedl.

Řekl, že měsíčně dostává jako náhradu za zavřenou restauraci 15 tisíc korun, což podle něho stačí pouze na zaplacení nájemného, avšak už ne na základní životní potřeby rodiny.

Kromě restaurace U Ervina byly minulý týden otevřeny také hospody U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce. Do obou několikrát přijely policejní hlídky a majitele upozornily na porušení vládních nařízení. Obě restaurace zůstanou otevřené i tento týden.

Restauratéři berou protestní otevření jako politický boj: 

23. ledna 2021

,