Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zdálo se, že ho zranil sadista. Na léčbu kocoura lidé poslali sto tisíc

  10:10
Neuvěřitelnou částku přes 100 tisíc korun přispěli lidé v minulých dnech na léčbu těžce zraněného kocoura z Prostějova. Z počátku panovala obava, že se zvíře stalo obětí sadisty.

Na léčbu poraněného kocoura Papíka vybrali lidé přes 100 tisíc korun. | foto: FB Mourek Prostějov z. s.

Do veterinární ordinace v Prostějově lidé před pár dny přinesli těžce zraněného kocoura, kterému na první pohled jako by někdo stáhl zadní nohy z kůže.

Nebylo to přitom tak dávno, co se v regionu objevil podobný případ, kdy dvě ze tří nalezených koťat měla čistým řezem amputované nožičky.

Zejména na sociálních sítích se okamžitě rozšířilo podezření, že na Prostějovsku řádí člověk, který systematicky znetvořuje opuštěné kočky.

„Volala nám paní doktorka, že má kocourka, jehož léčba bude velmi nákladná, jestli bychom nemohli finančně pomoci. Tuláčka přinesli do ordinace lidé, kteří ho mají rádi a krmili ho. Přišel jim na dvorek s nožičkami staženými z kůže,“ popisuje Jana Seifriedová z prostějovského spolku Mourek.

„Čas od času se něco takového objeví. V létě to byla tři koťata, z nichž dvě měla čistým řezem useknuté nožičky, nebo teď další koťátko, které někdo nakopl a má rozbitou čelist,“ kroutí hlavou Seifriedová.

Zvíře nejspíš zranila past nebo motor

Spolek příběh nešťastného kocoura se znetvořenýma zadníma nohama pojmenovaného Papík zveřejnil na sociálních sítích a okamžitě se strhla vlna solidarity.

„Proboha, co ten kocourek musel vytrpět. Je nějaká šance na uzdravení? Doroste mu srst? Doufám, že bylo podáno trestní oznámení a tohle té lidské zrůdě neprojde,“ zděsila se například Jana Váchová.

Po pár dnech se však ukázalo, že policie v tomto případě nebude potřeba.

„Lidé byli zpočátku strašně otřesení, že to udělal člověk, ale když jsme nožky očistili a odstranili mrtvou kůži, vypadá to spíše, že se kocourek namotal do nějaké pasti, nebo do motoru,“ potvrdila veterinářka Dita Višková z prostějovské ordinace, která kocoura léčí.

Papíka sice čeká několik dalších týdnů ošetřování, ale vypadá to, že se ze svých zranění zotaví.

Vlna solidarity s těžce zraněným zvířetem však přetrvala. Na léčbu kocoura začali přispívat dárci z celé země, celková suma se nakonec vyšplhala až na 100 tisíc korun.

„Je to opravdu hodně peněz a je to úžasné. Samozřejmě jsme takovou částku nečekali. Tento smutný případ hodně lidí oslovil. Zatím se neví, kolik bude léčba celkem stát, může trvat i dva měsíce a navíc se zjistilo, že kocourek má jednu nožku zlomenou. Každopádně máme transparentní účet, aby všichni viděli, za co příspěvky vydáváme,“ ubezpečila Seifriedová.

Papíkův příběh má proto našlápnuto k šťastnému konci. „Alespoň trochu dobrá zpráva je, že zde není nějaká bezpáteřní bestie. Kocourek je očividně bojovník a určitě vše zvládne,“ nešetřila úlevou Prostějovanka Jana Harviliková.

Zachránce najde kocourovi nový domov

Vyšlo také najevo, že o Papíka se jeho majitelé moc nestarali, a tak se na jídlo naučil chodit jinam. K novým chlebodárcům, kteří bydlí na okraji Tovačova, se však před časem připlazil s těžce zraněnýma nohama.

V okolí je spousta kun, na které zřejmě někdo nastražil pasti, a do jedné z nich se Papík mohl chytnout. Člověk, který ho přinesl, navíc slíbil, že kocourovi najde nový domov.

„Kdyby tohle Papík tušil, hned by se mu zotavovalo lépe,“ radostně glosovali lidé na sociálních sítích.

Prostějovský spolek Mourek už v minulosti na léčbu několika zraněných koček přispíval. Náklady se vždy podařilo pokrýt.

„Měli jsme třeba zlomeninu, kdy léčba stála šestnáct tisíc korun, protože se musely kocourovi vytahovat šrouby, a zaplatilo se to. Většinou se při těchto příležitostech vybere do dvaceti tisíc korun. Tentokrát to byl extrém,“ popsala Seifriedová.

„Naštěstí můžeme říct, že tady nemáme někoho, kdo by takové věci dělal kočkám systematicky,“ oddechla si ochránkyně koček.

Spolek Mourek se zaměřuje zejména na toulavé kočky, funguje již tři roky. Za tu dobu se postaral o stovky zvířat. Spolek se snaží kočky kastrovat, zajišťuje jim potravu, a když to majitelé pozemku dovolí, nainstaluje i boudičky, například v areálech zemědělských družstev nebo v jednom zdejším autoservisu, kde mají rádi zvířata.

„Spoustě koček jsme našli nový domov,“ podotkla Seifriedová. Spolek dostává dotaci od města, žije z dražeb věcí, které dostane darem, a z příspěvků podporovatelů.

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

Aktualizujeme

Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po celý rok vám budeme přinášet aktualizovaný seznam železniční akcí. Můžete si vybrat mezi motorovými...

1. října 2021,  aktualizováno  25.7 22:08

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hlavní tah na Moravu bude po deset dní zavřený, kamiony si zajedou 71 kilometrů

Tato zpráva se nebude číst lehce řidičům kamionů. V souvislosti s opravovaným silničním tahem I/35 u Moravské Třebové na ně po dobu deseti následujících dní čeká 71 kilometrů dlouhá objížďka. Trasa z...

25. července 2024  16:44

Archeologové odvezli nález do nemocnice, CT odhalilo obsah starý tři tisíce let

Výstava Detektory v archeologii na Přerovsku, která trvá v Muzeu Komenského v Přerově až do října, představuje zajímavé archeologické nálezy z různých časových období. Jedinečným exponátem výstavy je...

21. července 2024  7:03

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čmárance vandalů ho štvou, a tak je přetírá. Pomohl mi jediný člověk, říká

Premium

Nechtěl, aby si jeho dcera při cestě do školky nebo procházce parkem myslela, že počmárané zdi, hákové kříže a oplzlé nápisy jsou běžná věc. Josef Kovář z Olomouce proto nakoupil barvy a malířské...

23. července 2024

Matador či nováček. Na olympijské medaile pomýšlejí i rodáci z Olomouckého kraje

V tomto tisíciletí se ještě nestalo, že by sportovec z Olomouckého kraje přivezl z letních olympijských her medaili. O prolomení negativní bilance se letos na XXXIII. olympiádě, která v Paříží...

26. července 2024  13:57

Kamion nedal přednost, srážka odhodila další auto do cesty třetímu. Pět zraněných

Krátce po čtvrteční sedmnácté hodině se na silnici 55 u obce Horní Moštěnice na Přerovsku stala vážná dopravní nehoda tři vozů. Starší řidič nákladního automobilu nedal při odbočování přednost...

26. července 2024  11:14

Stavba vysokorychlostních tratí z Brna začne příští rok, řekl ministr Kupka

Výstavba prvního úseku vysokorychlostní železniční trati (VRT) mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak...

26. července 2024  10:07,  aktualizováno  10:19

Lupiči se vydávali za policisty, kvůli pár stokorunám jim hrozí až 12 let

Kriminalisté zadrželi čtyřčlennou skupinu, kterou obvinili z dubnového loupežného přepadení v Prostějově. Muži vydávající se za policisty přepadli dvaačtyřicetiletého muže i s jeho ženou. Místo...

26. července 2024  9:17

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....