Odborníci ze slovinské firmy nyní finišují výrobu čtyřicetitunového oběžného kola turbíny o průměru 4,5 metru pro přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně. | foto: Litostroj Power

Elektrárna Dlouhé straně dostane nové kolo turbíny, jde o setiny milimetrů

  • 4
Hodinářskou práci odvádějí experti, kteří sestavují nové oběžné kolo pro turbínu přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Musí totiž dosáhnout přesnosti v setinách milimetru. Obří kolos, který nyní svařují ve Slovinsku, má přitom v průměru přes 4,5 metru, na výšku měří 1,7 metru a váží téměř 40 tun.

„Stávající oběžné kolo je na konci své plánované životnosti. Nové bude mít vyšší účinnost, širší provozní pásmo a obecně lepší parametry,“ nastínil ředitel přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně Vítězslav Chmelař.

Kolos svařuje z mimořádně přesných odlitků vyrobených ve firmě Pilsen Steel slovinská společnost Litostroj Power ze skupiny Energo-Pro.

„Odlitky na sebe při svařování musí dosednout s přesností setiny milimetru,“ řekla mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová. Upozornila, že jde o nový výrobní postup, s kterým přišli experti z jednoho z dalších podniků skupiny.

„Klasický způsob výroby byl takový, že se odlila oběžná lopatka, věnec, náboj a vše se spojilo dvěma sváry. Naše inženýry napadlo, že odlejeme náboj s polovinou lopatky a věnec s polovinou lopatky a oba díly spojíme jedním svárem uprostřed. Je to poměrně unikátní řešení,“ popsala Hikelová.

Nové kolo turbíny bude mít o dvě lopatky navíc

Nové oběžné kolo bude mít na rozdíl od současného místo sedmi devět lopatek.

„Současně se také měnil jejich tvar – a to hlavně kvůli optimalizaci proudění vody, která turbínu pohání,“ vysvětlila mluvčí.

Výroba obřího oběžného kola

Generálním dodavatelem je firma ČKD Blansko Engineering, která rovněž vypracovala kompletní návrh a provedla náročná měření na zmenšeném modelu ve své laboratoři. Teprve po vyhodnocení všech parametrů se začalo s výrobou samotného kola.

„Jeho parametry jsou špičkové i v porovnání se světem, a to jak z hlediska turbínového, tak čerpadlového provozu,“ řekl předseda představenstva blanenské firmy, která je součástí nadnárodního kolosu Energo-Pro, Petr Tesař.

Transport obřího kola do elektrárny bude trvat tři dny

Turbína totiž funguje nejen jako „výrobce“ energie, ale v době, kdy je elektřiny přebytek a je potřeba vyčerpat vodu z dolní nádrže elektrárny do horní, pracuje jako velmi výkonné čerpadlo.

„Nové oběžné kolo umožní vyrobit ročně o více než 7 000 MWh elektrické energie než stávající,“ nastínil šéf elektrárny Chmelař. To představuje roční spotřebu zhruba tří tisíc domácností.

Odborníci už připravují plán, jak kolos po jeho dokončení přepraví do Jeseníků.

„Převoz je připravován na konec léta a bude trvat tři dny. Půjde o speciální nadrozměrný transport a v současné době přicházejí dopravci s návrhy, jak oběžné kolo uložit na návěs,“ uzavřela mluvčí Hikelová.

Dlouhé stráně spustily tento týden druhou největší investici ve své historii. Opravy za 200 milionů zahrnují i vůbec první úplné vypuštění dolní nádrže a vyproštění autojeřábu, který leží na jejím dně od tragické říjnové nehody, při které se stroj převrátil a jeřábník na místě zemřel.